Anuntam prin SMS sau online cum am fost tratati in spitale - Cati pacienti spun ca li s-a cerut spaga

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 19:39
7601 citiri
Anuntam prin SMS sau online cum am fost tratati in spitale - Cati pacienti spun ca li s-a cerut spaga
Foto: Arhiva/Ziare.com

Din luna noiembrie a acestui an, la externarea din spital vom primi un SMS care ne va permite sa dam o nota serviciilor medicale oferite. Vom primi un chestionar, la care putem raspunde prin SMS sau accesand un link. Prin acest mod, vom putea semnala inclusiv daca ni s-au cerut bani, "atentii" de la personalul medical.

Acest sistem functioneaza deja in cinci spitale din Romania, ne-au declarat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii. Acestea sunt Institutul pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu", Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Orasenesc Buhusi, Spitalul "Dr. Pop Mircea" din Marghita si Spitalul Orasenesc Novaci.

E o practica utilizata ca pacientii sa ofere feedback prin SMS ori formulare WEB, au declarat pentru Ziare.com reprezentantii ministerului. Un astfel de sistem functioneaza cu succes in Marea Britanie, de exemplu.

De cand a inceput sa fie testat acest sistem de feedback, au fost transmise, in decurs de patru saptamani, 1.778 de mesaje si au raspuns 202 persoane, adica putin peste 11%.

Concret, pacientii externati au primit o lista cu 10 intrebari, la care au putut raspunde cu o nota de la 1 la 4 sau cu variantele de raspuns Da/Nu.

Iata mai jos intrebarile, care se refera atat la prestatia medicului, cat si la curatenia din spital sau tratament:

1. Cat de multumit esti de serviciile medicale oferite de spital? Raspuns: Nota 1-4

2. Cat de multumit esti de activitatea si implicarea medicului? Raspuns: Nota 1-4

3. Cat de multumit esti de curatenia din spital? Nota 1-4

4. A fost nevoie sa cumperi medicamente sau alte materiale sanitare? Raspuns: Da/Nu

5. Cat de multumit esti de activitatea si implicarea asistentelor medicale? Raspuns: Nota 1 - 4

6. Ai primit explicatii clare cu privire la diagnostic si tratament? Raspuns: Da/Nu

7. Ai recomanda unei persoane apropiate sa se trateze la acest spital? Raspuns: Da/Nu

8. Starea ta de sanatate este mai buna dupa externare? Raspuns: Da/Nu

9. Ti s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente? Raspuns: Da/Nu

10. (daca s-a raspuns DA la intrebarea 9) Doresti sa raportezi responsabilului anticoruptie al Ministerului Sanatatii faptul ca ti s-au solicitat bani sau atentii? Raspuns: Da/Nu.

Dintre cei care au raspuns chestionarului, online sau prin SMS, 2% au dat un raspuns afirmativ la intrebarea nr. 9, cea referitoare bani sau "atentii" solicitate de medici sau asistente.

Cei care la intrebarea nr. 10 au raspuns pozitiv vor fi contactati de compartimentul de integritate al Ministerului Sanatatii si li se vor cere detalii. In functie de raspunsurile primite, acest compartiment va anunta, daca este cazul, autoritatile competente.

"Datele de contact (ale respondentilor - n. red.) sunt preluate de angajatii spitalului si introduse in sistemul SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat - n. red.) al CNAS. Numerele de telefon ale pacientilor sunt transmise automat catre STS (Serviciul de Transmisiuni Speciale - n. red.), fara a fi insotite de numele pacientilor.

Sistemul software dezvoltat de STS transmite mesaje SMS catre un esantion statistic valid definit pentru fiecare spital si selectat aleatoriu. Raspunsurile sunt anonime, iar pacientul poate alege sa fie contactat de Ministerul Sanatatii doar daca raspunde afirmativ la intrebarea numarul 10.

In acel caz, compartimentul de integritate al Ministerului Sanatatii intra in contact cu pacientul, afla mai multe detalii despre speta si notifica, daca este cazul, autoritatile competente".

Potrivit ministerului, nu este obligatoriu sa raspundem la acest chestionar. Totusi, in urma raspunsurilor care se dau, datele vor fi agregate si publicate trimestrial pe site-urile transparenta.ms.ro si data.gov.ro, iar calitatea actului managerial va fi astfel masurata. "Ministerul va analiza situatiile in care managerii performeaza peste medie pentru a implementa bunele practici din acele spitale" sau, dimpotriva, va lua masurile care se impun.

Pana in acest moment nu se cunoaste exact numarul de la care vom primi SMS, acesta urmand sa fie administrat de STS si sa fie stabilit in cursul saptamanii viitoare.

Sistemul va fi insa cu certitudine implementat din luna noiembrie a acestui an, au declarat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Iata ce a declarat, duminica, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, despre spaga data in spital.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#feedback SMS spitale, #chestionar externare feedback, #spaga spitale, #bani dati medic asistente spital , #spital