Arafat: Directiva Europeana 24 poate duce la competitie intre pacienti

Vineri, 15 Martie 2013, ora 21:36
1716 citiri
Arafat: Directiva Europeana 24 poate duce la competitie intre pacienti
Foto: Evenimentul Zilei

Implementarea in legislatia romaneasca a Directivei Europene privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere ar putea atrage pacienti din alte state in spitalele romanesti, a declarat vineri secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Raed Arafat.

Totodata, ar putea sa creeze "o competitie intre pacienti pe lista de asteptare in Romania".

"S-ar putea pe anumite domenii sa gasim ca Romania este utilizata si pacientii straini sa vina pentru tratament. Poate, sa zicem, ca este bine pentru ca va aduce bani de afara, dar s-ar putea ca acest lucru sa insemne o competitie pe lista de asteptare. Apoi, cetatenii care merg pentru tratamente afara, pentru lucruri care pot fi tratate egal in Romania, inseamna ca banii au plecat cu ei in alta parte si nu mai sunt in sistemul sanitar.

In ambele situatii, nimeni nu stie care va fi impactul real. O parte din populatie nu va putea sa plece in strainatate pentru tratament, pentru ca nu isi permite sa achite cheltuielile de transport si cazare. Pentru ei trebuie sa facem ceva in continuare", a afirmat Arafat in timpul atelierului cu tema 'Reforma sistemului de sanatate din Romania in contextul legislativ european', organizat de Fundatia Friedrich Ebert Romania in colaborare cu Europuls.

Secretarul de stat a subliniat faptul ca statul analizeaza impactul pe care aceasta directiva l-ar putea avea in sistemul de sanatate din Romania, precizand ca implementarea directivei in legislatia romaneasca se va realiza la inceputul lunii octombrie.

"In fata noastra este o necunoscuta si oricine ar fi rezervat fata o necunoscuta. Inca nu stim care va fi impactul acestei directive UE. Nu suntem singurul stat care are o astfel de privire cu rezerva, sa vedem ce o sa fie. Se lucreaza pe transpunerea directivei, care va intra la inceputul lunii octombrie.

Noi pornim din start pe un nivel inegal. Sunt tari care sunt extrem de evoluate si tari care sunt mai putin evoluate din punct de vedere al sanatatii. Sunt tari in care costul este foarte mare, sunt tari care au capacitatea sa rezolve anumite probleme cu costuri mici, a afirmat Arafat.

El s-a referit si la faptul ca sistemul romanesc de sanatate este subfinantat in comparatie cu celelalte state europene.

"Directiva va fi transpusa insa, este inca devreme sa speculam. Trebuie sa urmarim primul an de la implementarea ei. Este un sistem foarte serios subfinantat. 8% media din PIB se aloca in Europa sanatatii, Romania este undeva pe la 4%", a mai spus secretarul de stat.

Directiva Europeana 24 este obligatorie pentru Romania din toamna acestui an si va permite pacientilor romani sa se trateze in orice spital din Uniunea Europeana, privat sau de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Arafat Directiva 24 pacienti, #Directiva Europeana 24 spitale , #spital