Arafat isi explica iar ordinul care suspenda internari si operatii: Cine si cum poate primi ingrijiri?

Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 20:25
5362 citiri
Arafat isi explica iar ordinul care suspenda internari si operatii: Cine si cum poate primi ingrijiri?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordinul prin care timp de 14 zile fusesera suspendate internarile si operatiile care nu reprezinta urgente a fost prelungit, iar Raed Arafat a venit, miercuri seara, cu clarificari referitoare la acesta.

"Pe toata perioada starii de urgenta, se suspenda internarile pentru interventii chirurgicale, alte tratamente si investigatii medicale care nu reprezinta urgenta si pot fi reprogramate, din toate unitatile sanitare cu paturi, publice si private, precum si consultatiile si tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, in toate structurile ambulatorii, atat publice, cat si private", a precizat Aradat, in clarificarile transmise.

Interdictiile nu sunt aplicabile in mod absolut si automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care sa justifice:

- necesitatea internarii pacientilor, pentru asistenta spitaliceasca acordata in spitalele publice si private sau

- necesitatea realizarii consultatiilor sau a tratamentelor in ambulatoriu, in unitatile publice sau private care acorda asistenta medicala ambulatorie.

DSU a transmis si miercuri in timpul zilei ca "NU se inchid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspenda acele activitati medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii si care pot fi reprogramate.

Decizia amanarii este luata pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat in spital sau consultat in ambulatoriu va trebui sa existe o documentatie medicala care sa justifice, in mod obiectiv, necesitatea realizarii actului medical, atat in cadrul unitatilor spitalicesti cu internare. cat si in cazul structurilor ambulatorii".

Arafat a precizat, miercuri seara, ca pentru fiecare pacient internat in spital sau consultat in ambulatoriu va trebui sa existe o documentatie medicala care sa demonstreze, in mod obiectiv, necesitatea realizarii actului medical, atat in cadrul unitatilor spitalicesti cu internare. cat si in cazul structurilor ambulatorii.

Interdictiile "NU se aplica femeilor insarcinate, care necesita controale obligatorii, si NICI pacientilor cu afectiuni oncologice cronice, care trebuie sa se prezinte, periodic, pentru monitorizare, investigatii sau tratament, NICI activitatilor legate de vaccinarea obligatorie a copiilor, care trebuie sa fie realizate in continuare in unitatile medicale, publice sau private".

Ordinul de prelungire a fost dat pe 7 aprilie, dupa ce luni expirase primul si in acest timp fiecare unitate din sistemul sanitar a actionat dupa cum a crezut de cuviinta.

Vezi si Haos in Sanatate: Ordinul referitor la operatiile si tratamentele care nu sunt urgente a expirat. Cine stie ce urmeaza in continuare?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ordin interventii urgenta pandemie, #interventii perioada urgenta, #internari perioada urgenta , #spital