Asociatia de Transplant Pulmonar: Pacientii de pe lista de asteptare de la Sf. Maria sunt fara speranta

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 20:36
3377 citiri
Asociatia de Transplant Pulmonar: Pacientii de pe lista de asteptare de la Sf. Maria sunt fara speranta
Foto: Arhiva/Ziare.com

Reprezentantii Asociatiei Romane de Transplant Pulmonar sustin ca pacientii aflati pe lista de asteptare la centrul Sfanta Maria din Capitala pentru transplant pulmonar sunt "fara speranta", precizand ca o solutie rapida ar fi reinnoirea contractului cu Eurotransplant.

"Exista o lista de asteptare la Sfanta Maria si daca ma intrebati pe mine, cei de la Sfanta Maria sunt fara speranta, sunt departe de a putea fi transplantati. (...) Trebuie sa se reinnoiasca acordul cu Eurotransplant pentru ca este o organizatie internationala non-profit care organizeaza prelevarea si transplantul organelor pentru mai multe tari europene care au centre pentru transplat si, pentru un moment, sa se deblocheze situatia de la AKH Viena pentru ca este clinica cea mai apropiata si, din punct de vedere al transportului pacientului, este cea mai buna solutie.

Ei fac transplant pulmonar de mai bine de 20 de ani. Daca totusi se insista sa se faca in Romania, sa se ia toate masurile de care este nevoie. Centrul Sfanta Maria, chiar daca ar fi utilat corespunzator, pentru ca inca nu ne este clar daca este sau nu utilat complet, oricum, nu are specialistii de care este nevoie sa ingrijeasca pacientii de dupa transplat. Dupa operatie, un pacient poate sa stea in terapie intensiva de la o luna la sase luni", a declarat Anca Popa, vicepresedintele Asociatiei Romane de Transplant Pulmonar.

Reprezentantii pacientilor care au nevoie de transplant pulmonar spun ca Ministerul Sanatatii nu le-a cerut niciun punct de vedere de la anuntul facut de clinia AKH, potrivit caruia pacientii romani nu mai au acces la efectuarea de transplant in unitatea din Viena. Acestia au precizat ca ministrul a avut insa consultari cu Asociatiei Transplantatilor, care se ocupa de pacientii care au nevoie de si de alte tipuri de transplanturi, nu doar de cel de plamani.

"Pana luni se va concretiza situatia, dar cand se va lua o decizie finala, vrem si noi, ca reprezentanti ai pacientilor, sa fim de fata, incat sansa la o noua viata pentru pacientii cu transplant sa fie sigura. La centrul de la Sfanta Maria se impune o noua analiza, o reevaluare sub toate aspectele de fond si daca sunt indeplinite toate protocoalele terapeutice si daca sunt efectuate in conditii depline de siguranta pentru pacienti, se poate face transplant pulmonar in Romania", a explicat Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

Florin Bodog a avut, miercuri dimineata, o intalnire cu Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru a discuta despre situatia centrului de transplant Sfanta Maria, dispunand efectuarea unui control la unitatea medicala. Ministrul a declarat ca miercuri sau joi ar urma sa primeasca raportul de la ANT si va avea o discutie telefonica, miercuri dupa-amiaza, cu reprezentantii AKH.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfanta Maria a inceput anul trecut, in noiembrie, dupa ce fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, in urma unui raport al inspectiei sanitare care arata ca nu erau respectate conditiile pentru efectuarea unui transplant pulmonar, a decis sa nu permita efectuarea unor astfel de interventii chirurgicale, desi centrul primise acreditare din partea ANT. Mai mult, Vlad Voiculescu a precizat ca acea acreditare a fost eliberata in mod ilegal si a formulat o plangere penala la Parchet impotriva celor care au dat avizele de functionare.

Pana saptamana aceasta, romanii care aveau nevoie de un transplant pulmonar erau tratati la clinica AKH din Viena, iar costurile erau suportate de statul roman, insa aceasta intelegere nu a mai fost prelungita, astfel ca, in prezent, aceste operatii nu pot fi decontate la niciun centru medical din strainatate, iar in Romania nu exista niciun centru de stat unde sa se realizeze astfel de interventii.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Ministrul Sanatatii: Spitalul AKH din Viena a reziliat contractul prin care facea transplant pulmonar romanilor. Cred ca e ilegal

Eurotransplant spune ca sunt solutii pentru pacientii romani, dar Ministerul Sanatatii nu a cerut ajutor

Scandalul transplanturilor: Ministerul Sanatatii face ancheta la spitalul Sfanta Maria

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#scandal transplant plamani Sfanta Maria Viena , #spital