Ziare.com

Astarastoae: Nu banii sunt principala cauza a plecarii medicilor

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 19:23

   

Astarastoae: Nu banii sunt principala cauza a plecarii medicilor
Salariul este numai unul din argumentele care determina ca migratia medicilor sa devina un exod, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

"Am ajuns in situatia periculoasa ca, din 2007 si pana in prezent, sa avem peste 9.000 de medici care au plecat, nu ma refer la cei care au solicitat adeverinte pentru conformitate si al carui numar este mai mare. Iar din rezidentiat, pe piata muncii sunt aproximativ 7.000. Deja avem un deficit de medici. Pentru fiecare medic care a plecat, statul roman a cheltuit 80 de milioane lei vechi, pe an, pentru sase ani de zile, si 210 milioane lei vechi pe an la rezidentiat, iar rezidentiatul este minim trei ani. Am produs pentru Europa si nu am primit nimic in schimb", a explicat presedintele CMR.

Colegiul a semnalat acest pericol inca din 2007, dar din nefericire decidentii nu au inteles, a subliniat prof. dr. Astarastoae.

In ceea ce priveste cauzele, el a mentionat ca sunt trei studii sociologice platite de colegiu care au evidentiat ca pe primul loc nu este venitul obtinut, ci nerealizarea carierei profesionale, care tine de faptul ca o parte nu-si pot planifica evolutia.

Prin schimbarile dese legislative nu se mai stie cum se va da rezidentiatul, care sunt posturile si unde sunt concursuri, blocarea posturilor, politizarea sistemului si nu in ultimul rand mijloacele tehnice de care dispune un medic, a detaliat presedintele CMR.

"Noi am dovedit ca alocarea de resurse guvernamentale nu se face pe criterii stabilite. Nu se explica, de exemplu, ca in regiunea Bucuresti -Ilfov, ca numar de aparate radiologice la un milion de locuitori din fonduri bugetare nu private este de 17,2 si in regiunea de dezvoltare sud, deci aproape de Bucuresti, este de 0,4 aparate radiologice la milionul de locuitori, de fapt este un singur aparat pentru o regiune care are doua milioane si ceva de locuitori. Un medic radiolog care nimereste in acea zona si care nu are niciun aparat nu mai este competitiv", a aratat prof. Astarastoae.

El spune ca al doilea motiv pentru care medicii pleaca sunt veniturile. "Cand tai 35% din veniturile medicilor care nu sunt bugetari a fost iarasi un indemn de a pleca. Este irationala o astfel de politica", a afirmat presedintele CMR.

Un al treilea motiv care ii determina pe medici sa plece este, potrivit acestuia, pozitia sociala in Romania. "Nicaieri nu sunt asemenea campanii de denigrare a medicilor. De altfel, Consiliul Europei are o rezolutie cu privire la siguranta pacientului in care se spune foarte clar sa nu fie blamati medicii pentru ca si in medicina se poate gresi. Rezolutia se incheie cu urmatorul indemn "protejati pacientul si asigurati siguranta, despagubiti pacientul pentru prejudiciu si nu blamati medicii"", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1278 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai dl profesor doctor!!!

Raportul asta trebuie sa-l prezinti si sa-l sustii cu inadarjire in fata superiorilor dumitale; asta daca te doare cumva de nobletea profesiei dumitale si de avantajul natiei de a avea medici romani. Dumneata de ce nu pleci???? Vezi, pana la urma, de ce sufera roamnul cel mai mult???? De lipsa de educatie si de incredere. Faptul ca pleaca asa de multi medici nu este atat de dramatic comparativ cu pasivitatea noastra "activa" de a accepta exodul de inteligenta catre recunoastere. Ce ne costa sa recunoastem profesionalismul acolo unde exista; sau sa cream premisele recunoasterii si acceptarii adevaratei valori a oamenilor care salveaza alti oameni. Cred ca infinit mai putin decat a deplange, cu lacrimi de crocodil, ineficienta unui sistem abiguu care promoveaza nonvaloarea si se autopremiaza consistent.

 

Ce grijuliu e dom'profesor!

Domnu doctor da de ce nu spuneti ca in Romania se lucreaza in spitale cam dupa ureche,fara existenta unor protocoale,fapt care duce la mitizarea unor doctori cu vechime (care lucreaza dupa propriile reguli),iar cei mai tineri stau mereu in umbra lor.In tarile civilizate fiecare sectie lucreaza la propriile protocoale ptr 1-2 ani dupa care le inainteaza ierarhic ptr avizare.O data avizate devin litera de lege ptr tot personalul sectiei,iar cand ai gresit platesti,nemaiavand nici o posibilitate de a iesi basma curata.La noi nu face nimeni nimic (e comod,nu??!!!!) si asteapta totul de la minister.De ce nu se implica colegiul in crearea unor astfel de protocoale clare in loc sa f--a banii pe studii sociologice?

 

Asadar

Statul roman a cheltuit cu acesti doctori cel putin
225000000 EURO...

No comment!

 

Si-a gasit vulpea rana: rezolutia UE

De asta inchide Colegiul Medicilor ochii la toate minunile pe care le fac medicii ?

Cica "si in medicina se poate gresi". Pai nene, de aceea face medicul 6 ani de facultate plus trei de rezidentiat, plus doctorat, plus toate celelalte forme de perfectionare, toate pe o specializare extrem de ingusta, ca sa nu greseasca.

Adica tu ma nenorocesti pentru toata viata si te astepti sa dau indulgent din mana, "nu-i nimic, se mai intampla" ? Ce facem, taxam pe oricine care greseste dar facem exceptie tocmai cu medicii ale caror greseli produc cele mai grave consecinte ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor