Atac cibernetic la Spitalul "Victor Babes" din Capitala. Ce se intampla cu pacientii si ce spune Pintea

Joi, 20 Iunie 2019, ora 09:35
4412 citiri
Atac cibernetic la Spitalul "Victor Babes" din Capitala. Ce se intampla cu pacientii si ce spune Pintea
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul informatic al Spitalului "Victor Babes" a fost atacat de un virus, astfel ca activitatea unitatii spitalicesti este blocata.

Potrivit Observator TV, pacientii nu pot fi preluati si nu li se fac analize.

De altfel, chiar miercuri Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT-RO) a transmis ca a identificat o crestere semnificativa a atacurilor de tip #ransomware, in special catre institutii din domeniul sanatatii.

"Din notificarile primite in ultima perioada, CERT-RO a identificat o crestere semnificativa a atacurilor de tip #ransomware la nivel national, observandu-se ca, pe langa utilizatorii casnici, atacatorii si-au indreptat atentia in special catre institutii din domeniul sanatatii, numarul entitatilor afectate fiind in crestere", se arata pe pagina de Facebook CERT-RO.

Ce spune ministrul Pintea

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat joi ca a fost primita o informare de la CERT-RO vizand o crestere semnificativa a atacurilor cibernetice, astfel ca au fost transmise recomandari catre toate spitalele din Romania.

"Ieri (miercuri - n.r.) am primit o informare de la Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, care a identificat in ultima perioada o crestere semnificativa a atacurilor cibernetice.

In acest sens, au fost transmise niste recomandari pe care noi cu celeritate le-am transmis directiilor de sanatate publica si institutiilor din subordine spre a fi transmise tuturor spitalelor existente pe teritoriul Romaniei", a spus Sorina Pintea, intr-o interventie telefonica pentru Digi24.

De asemenea, a declarat ca pacientii ar fi afectati cu siguranta.

"Deci in primul rand toate documentele care sunt eliberate de catre un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care daca este blocat bineinteles ca ingreuneaza foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a retetelor.

Pana la urma, pierderea datelor ar fi o problema majora, de neconceput, spun eu", a afirmat ministrul.

Masuri imediate

CERT-RO a publicat si cateva masuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicatii malitioase:

  • nu deschideti fisierele primite prin e-mail decat in situatia in care cunoasteti expeditorul, iar in cazul unei suspiciuni adresati-va personalului de specialitate;
  • evitati accesarea "ofertelor " irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiti (email, whatsapp, messenger, facebook etc.);
  • asigurati-va ca aveti un backup al fisierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la retea;
  • asigurati-va ca dispozitivele pe care le utilizati atunci cand navigati online sunt updatate si au instalate solutii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.);
  • apelati numarul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#atac cibernetic spital Victor Babes , #spital