Atentie pacienti: Sute de boli nu vor mai fi tratate in spital

Joi, 08 Mai 2014, ora 18:35
6556 citiri
Atentie pacienti: Sute de boli nu vor mai fi tratate in spital

Contractul cadru privind asistenta medicala si pachetul de baza, care se aplica din 1 iunie, aduc mai multe noutati, printre care faptul ca peste 300 de boli nu vor mai fi tratate in spital, ci in ambulatoriu, iar cinci boli cronice vor fi gestionate de medicii de familie, a spus presedintele CNAS.

"Asa cum este pachetul de servicii de baza revizuit, dar si contractul cadru si normele de aplicare a acestuia, care vor intra in vigoare la 1 iunie 2014, putem spune ca am ajuns la o forma optima. Concret, va fi mutat centrul de greutate de la spital la ambulatoriul de specialitate, astfel incat cazurile care se rezolvau in spitalizare continua sa fie rezolvate in ambulatoriu, pacientii sa efectueze analize, iar acestea sa poata fi interpretate si sa primeasca tratament de la medicul din ambulatoriu", a declarat joi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi.

Presedintele CNAS a precizat ca, potrivit noilor reglementari in ceea ce priveste spitalul, pentru peste 300 de diagnostice pacientii nu vor mai fi internati in spital.

Bolnavii cronic nu mai beneficiaza de tratament gratuit

"In legatura cu spitalul, exista o reglemnetare conform careia aproximativ 300 de diagnostice nu vor mai fi internabile, fiind considerate ca specializari evitabile. Totodata, va exista o lista a diagnosticelor si serviciilor care se vor face numai in spitalizare de zi si pentru care au fost stabilite tarife diferentiate. Este un sistem creat sa permita specialistilor si spitalelor sa rezolve anumite probleme in ambulatoriu", a mai spus Tibichi, facand mentiunea ca majoritatea acestor boli se regaseste si in proiectul initiat de fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Potrivit presedintelui CNAS, aceasta forma finala a noului pachet legislativ a fost negociata, ajungand deja in forma finala, astfel incat dupa 25 mai va putea incepe contractarea de servicii cu furnizorii.

"Avem un buget suficient care sa sustina acest pachet de servicii de baza, daca se va simti nevoia sa suplimentam, vom avea posibilitatea sa o facem. Acestea nu vor fi singurele modificari, o alta noutate ar fi aceea privind managementul bolilor cronice de catre medicul de familie", a mai spus presedintele CNAS.

Bolile cronice gestionate de medicii de familie

Potrivit lui Tibichi, prin noul pachet de servicii, medicii de familie vor gestiona cinci boli cronice, respectiv hipertensiunea arteriara, diabetul zaharat de tip II, boala cronica de rinichi, bronhopneumopatia obstructiva cronica si astmul bronsic.

"Pentru cele cinci boli cronice, vom da posibilitatea medicilor de familie sa faca mai multe analize. Numarul de analize de laborator si investigatii de radiologie a crescut, sunt reglementari cine poate prescrie si cine nu. O alta componenta foarte importanta este serviciul de preventie, care a fost regandit pe categorii de varste. Fata de vechiul prioect, exista o exceptie, respectiv la categoria 18-39 de ani exista recomandarea sa se faca investigatii o data la trei ani, dar daca riscograma arata o boala posibila, atunci frecventa se reduce la un an de zile", a mai spus presedintele CNAS.

El a adaugat ca, odata cu punerea in aplicare a noului cadrul legislativ, respectiv la 1 iunie, intra in vigoare si dosarul electronic al pacientul.

Presedintele CNAS a anuntat miercuri, la ZF Regional Health Summit '14, ca spitalele publice si private aflate in contracat cu Casa de Asigurari de Sanatate vor primi aceleasi fonduri pentru servicii medicale similare, dar si pentru serviciile hoteliere, acestea din urma fiind plafonate la cel mult 300 de lei.

"Prin noul contract-cadru, valabil din 1 iunie, vor fi decontate, in medie, 20 de consultatii la medicul de familie. Nu va mai fi un numar fix de consultatii, pentru ca exista perioade cand creste numarul consultatiilor sau cand scade. Restul, peste medie, sunt consultatiile care pot fi programate. Dar ceea ce este foarte important este faptul ca, prin noul contract-cadru de servicii, pacientul va fi protejat de costuri suplimentare", a spus Gheorghe Radu Tibichi.

Potrivit presedintelui CNAS, prin contractul cadru vor fi decontate anumite tarife.

"Va pot spune, spre exemplu, ca pentru conditii hoteliere va putea fi decontata suma de 300 de lei pe zi. Acum, un spital poate pune orice suma mai mare de 300. Suma a fost stabilita atat pentru spitalele publice, care au sectii private, cat si pentru spitalele integral private.

As vrea sa fac din nou precizarea - vorbim strict despre acele spitale private care au contract cu casa de asigurari de sanatate, strict pentru serviciile pentru care au contract cu casa de asigurari de sanatate. Motivul pentru care au fost luate aceste masuri este cel stabilit de lege, sa protejam asiguratul pentru costurile suplimentare in caz de imbolnavire", a adaugat Tibichi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#boli tratate spital CNAS, #boli cronice medic familie, #boli spital medici familie , #spital