Banii pentru medicamente, mai putini cu un miliard si jumatate, anul viitor

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 07:45
1386 citiri
Banii pentru medicamente, mai putini cu un miliard si jumatate, anul viitor
Foto: Arhiva

Bugetul alocat medicamentelor compensate, in 2014, este mai mic cu aproape un miliard si jumatate fata de cel alocat pentru acest an, suma ce reprezinta o scadere de 20 de procente.

Desi asociatiile pacientilor si producatorii de medicamente avertizeaza ca banii alocati nu vor acoperi toate necesitatile, Cristian Busoi, presedintele CNAS, sustine ca, de fapt, banii sunt mai multi.

"Va rog sa scadeti cele aproape 3 miliarde jumate, bani care au fost folositi pentru a aduce la zi platile. Nu putem vorbi de o scadere pentru ca nu putem compara situatia in care platim doua luni, deci facturi duble cu o situatie in care platim o luna in mod curent", afirma Busoi, citat de Digi 24.

Cu alte cuvinte, oficialii compara bugetul din 2012, cand nu au fost datorii de platit, cu cel de anul viitor.

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate spune ca sumele din 2013 sunt mai mari, intr-adevar, dar numai pentru ca includ si banii pentru plata restantelor si ca anul viitor bugetul va fi mai mare cu un miliard de lei fata de cel din 2012.

Pe de alta parte insa, producatorii de medicamente sustin ca ar fi trebuit alocate cu 10 la suta mai multe fonduri, pentru a acoperi necesitatile.

In conditiile in care din luna februarie pe lista vor fi introduse aproape 100 de produse noi si scumpe, iar numai pentru ele ar fi nevoie de aproximativ 500 de milioane de lei.

"Este nevoie de o crestere de cel putin 10 % alocat bugetului pentru medicamente gratuite si compensate pentru anul 2014, pentru a evita orice blocaje in piata si pentru a asigura un acces continuu pacientilor la medicamente", spune Dan Zaharescu, directorul Asociatiei producatorilor de medicamente.

In plus, la Casa de Asigurari cresc cheltuielile pentru dispozitivele necesare in ortopedie, cu medicamentele pentru bolnavii care au suferit un transplant si revin in finantare serviciile stomatologice.

Pentru tot anul 2014, Casa are la dispozitie 22 de miliarde de lei. Ministerul Sanatatii are aproape 8 miliarde de lei. Conform proiectului de buget, o parte din bani vor fi cheltuiti pe mobilier, lenjerii de pat, carburnati sau deplasari in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#buget medicamente compensate, #medicamente compensate 2014, #stomatolog finantare 2014 , #spital