Baronii si iobagii Sanatatii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 18:28
12687 citiri
Baronii si iobagii Sanatatii (Opinii)

Intram in 2015 cu cel putin o restanta majora - starea sistemului sanitar. Intrarea in actiune a cardului de sanatate este de asteptat sa reduca substantial frauda din sistem si astfel, dupa o vreme, ar trebui sa ajungem la o imagine destul de corecta a necesarului real de bani al Sanatatii.

Dar nu cred ca problema sistemului sanitar se reduce la bani. Ea a devenit una structurala si tine de o organizare de tip feudal a sistemului public de sanatate, impartit in baroni si iobagi.

Baronii sunt profesorii, sefii de sectii, oamenii care impart practic painea. Sub ei sunt medicii obisnuiti, iobagii sistemului. De baroni depinde mai totul, formal si informal. De la achizitiile de medicamente, la organizare, angajari si felul in care isi pot face meseria iobagii.

Daca esti in relatii bune cu baronul, poti evolua profesional, daca nu, esti tinut pe tusa si fie te plafonezi, fie pleci. Seful de sectie nu este conditionat de niciun fel de criterii de performanta. Ramane insurubat acolo pana iese la pensie, indiferent de rezultate si pe sectia lui el este stapanul absolut. Nimeni nu patrunde pe feuda fara sa fi pupat inelul.

Daca va imaginati ca toti medicii care pleaca in strainatate o fac pentru salarii mai mari, va inselati. Daca ar fi asa, ar pleca si profesori, si sefi de sectii, ma gandesc, ceea ce nu se intampla.

Un motiv la fel de serios, pentru unii chiar mai serios, este blocarea profesionala, incapacitatea de a penetra un sistem inchis, creat pentru a favoriza un cerc restrans. Cercul baronilor.

Daca profesorul te are la inima, rezidentiatul chiar poate insemna o formare profesionala. Dar daca nu, esti mort. Sunt medici rezidenti, in specialitati chirurgicale, care ajung la examenul de medic specialist fara sa fi facut macar o operatie majora. Sunt tinuti pe tusa, asista, dar nu pun mana decat exceptional de rar. Uneori nici nu prea au de la cine sa invete, pentru ca sistemul de avansare in profesie din ultimii ani s-a bazat mult pe coruptie si politizare. Daca nu ai nici pila, nici zeci de mii de euro, ramai asistent, cel mult lector, pana la pensie, indiferent de valoarea profesionala.

Tot vedem in ultima vreme cazuri de medici reveniti in tara dupa ce s-au specializat in alte tari. Exact de asta au plecat. Ca sa invete cu adevarat meserie fara a fi la mana baronului. Si vedem ca daca se intorc, nu revin in sistemul public, ci numai in spitale private.

Dar cei mai multi dintre cei plecati raman plecati. Iar cei care raman in tara nu au sansa sa se perfectioneze asa cum ar trebui. Pentru ei se deschide drumul iobagiei, daca nu au un noroc exceptional. Ambele cauze reduc dramatic numarul specialistilor autentici. Problema corpului medical romanesc devine din ce in ce mai mult nu numai una numerica, ci si una calitativa.

Cateva sute de oameni tin captiv un intreg sistem si ei sunt cei care blocheaza in mod eficient orice incercare de reformare a acestuia. Probabil va aduceti aminte ca demisia guvernului Boc a fost precedata de o incercare nereusita de a impune o reforma a Sanatatii. Impresia generala a fost ca ea a esuat din cauza conflictului Basescu - Arafat. Fals! Acesta a fost, daca vreti, partea vizibila a icebergului.

Presiunile invizibile ale feudalilor sistemului au fost cu mult mai puternice si eficiente, feudali infratiti si cu marile firme de medicamente, care ii sponsorizeaza copios. Alianta aceasta a dinamitat un guvern si probabil ca va lupta sa transeze aceeasi soarta pentru oricare altul s-ar apuca de aceeasi treaba.

Probabil ca reformarea autentica a Sanatatii, deschiderea sistemului prin limitarea puterii si mandatelor feudalilor, spargerea clanurilor de familie si "famiglie" din marile spitale si universitati ar fi cel mai mare act de eroism al unui guvern si cel mai important test de insanatosire si supravietuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#reforma sanatate Romania, #coruptie sistem sanitar, #medici plecati Romania , #spital