Bolile care ii omoara pe romani

Luni, 24 Mai 2010, ora 07:45
3744 citiri
Bolile care ii omoara pe romani

Bolile de inima, cancerul si problemele aparatului digestiv sunt principalele cauze de mortalitate in Romania, arata datele furnizate de Centrul de Statistica din cadrul Ministerului Sanatatii.

Din peste 253.000 de decese inregistrate in 2008, peste 150.000, respectiv 60%, au murit din cauza bolilor de inima, relateaza Adevarul.

Dintre acestea, cele mai frecvente au fost afectiunile cerebro-vasculare, cardiopatiile ischemice si hipertensiunea arteriala. Urmeaza infarctul miocardic acut si cordul pulmonar cronic, inmultindu-se dramatic si cazurile de tulburari mentale.

Pe langa alimentele bogate in grasimi saturate, (untul, branzeturile grase, carnea grasa sau produsele prajite in grasimi animale) - romanii continuand sa prefere carnea de porc in locul celei de pui sau peste -, un factor de risc important in bolile cardiace este si fumatul. Statisticile arata ca in Romania exista cinci milioane de fumatori.

Cancer, boli ale aparatului digestiv si depresie

Cancerul reprezinta a doua cea mai comuna cauza de mortalitate in randul romanilor. Cele mai multe tumori sunt inregistrate la nivelul aparatului respirator, acestea afectand traheea, bronhiile si plamanii. Tumorile maligne ale stomacului si cele ale sanului se situeaza pe urmatoarele locuri, acestea fiind urmate de cancere de col uterin si de prostata.

Pe locul trei se afla bolile aparatului digestiv. Aproximativ 15.400 de romani si-au pierdut viata de pe urma acestora, cea mai mare frecventa inregistrand-o cirozele si hepatitele cronice, aproximativ 11.000 de cazuri.

In top se mai numara si leziunile traumatice si otravirile, afectiunile aparatului respirator si bolile infectioase.

O alta cauza de deces o reprezinta tulburarile mentale si de comportament, peste 2.600 de persoane au murit in 2008 din cauza acestor boli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boli Romania, #cauze mortalitate romani, #romani boli, #decese Romania, #sanatate romani , #spital