Brasov: 15 persoane s-au intoxicat cu branza cumparata din piata

Vineri, 07 Mai 2010, ora 17:43
1615 citiri
Brasov: 15 persoane s-au intoxicat cu branza cumparata din piata

15 brasoveni au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase cu suspiciune de toxiinfectie alimentara, dupa ce au mancat branza cumparata din Piata Astra din municipiul Brasov.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica, Madalina Siminea, a declarat ca prima persoana s-a prezentat la spital marti, iar celelalte 14 persoane au ajuns la unitatea medicala in cursul zilei de joi, toate acuzand simptome de toxiinfectie alimentara.

"Pacientii au ajuns la spital cu stare generala alterata, colici abdominale, greata, varsaturi abundente si scaune diareice, declarind ca au mancat branza cumparata de la un producator din Piata Astra. Toti au declarat ca primele semne de boala au aparut dupa doua - sase ore de la ingerarea alimentului.

Doar noua persoane au ramas internate, restul refuzand internarea. Pacientilor li s-au recoltat analize care trebuie sa confirme sau sa infirme suspiciunea de toxiinfectie, rezultatele fiind asteptate de medici. Toate cele noua persoane au o evolutie favorabila, raspunzand tratamentului aplicat. Inspectorii DSP au efectuat un control in piata, s-au prelevat probe de branza, care vor fi analizate in laboratorul DSP, urmand ca rezultatele sa fie aflate in urmatoarele doua - trei zile", a declarat Madalina Siminea.

Nu doar inspectorii DSP au efectuat controale la producatorii de branza din piata, ci si comisarii de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Directorul de la Protectia Consumatorilor, Ionel Spataru, a declarat ca la sediul comisariatului s-au primit doua reclamatii legate de aceste cazuri, iar vineri dimineata a dispus efectuarea unui control de urgenta la producatorii de branza care isi vand produsele in Piata Astra.

"Am gasit branza si lapte depozitate necorespunzator, laptele in sticle si pet-uri despre care nu avem certitudinea ca sunt foarte curate, iar branza in diferite ambalaje necorespunzatoare, acoperite chiar si cu cuverturi de pat, toate depozitate la o temperatura de 17 grade. Am prelevat probe de la trei producatori, inclusiv de la cel din Covasna, de unde au declarat brasovenii ca au cumparat branza si am dus probele la laboratorul DSVSA. In cazul in care se va confirma ca persoanele s-au imbolnavit dupa ce au consumat branza, producatorul va fi sanctionat cu o amenda intre 3.000 si 30.000 de lei", a declarat Spataru, care a adaugat ca in zilele urmatoare va fi efectuat un control si la domiciliul producatorului, pentru a vedea modul in care acesta prepara branzeturile cu care vine la piata.

Reprezentantii DSVSA Brasov spun ca analizele probelor de branza vor fi efectuate in regim de urgenta, cel mai probabil rezultatele urmand sa fie obtinute in cursul zilei de luni.

"Persoanele intoxicate spun ca au mancat telemea proaspata, maturata doar o saptamana, fapt care favorizeaza existenta germenilor. Daca s-ar fi consumat o telemea veche, care a stat la sare sase saptamani, astfel de toxiinfectii nu ar mai fi posibile. Oricum, repsonsabilitatea primara in acest caz apartine producatorului", a declarat Dorin Enache, directorul DSVSA Brasov.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#toxiinfectie alimentara Brasov , #spital