Cancerul care ucide tineri - Interviu cu dr. Bogdan Diaconescu

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 14:35
19117 citiri
Cancerul care ucide tineri - Interviu cu dr. Bogdan Diaconescu

Grasimile, carnea rosie, consumul de alcool si in special de bere, fumatul, obezitatea si sedentarismul sunt principalii factori care contribuie la aparitia cancerului colo-rectal, o boala cu o incidenta spectaculoasa in ultimii ani, semnaleaza dr. Bogdan Diaconescu, medic specialist chirurg.

Statisticile arata ca numarul bolnavilor a crescut enorm in ultimele doua decenii. Medicii sunt surprinsi sa constate ca boala incepe sa se manifeste si la tinerii de 20 de ani, in conditiile in care pragul obisnuit era de 50 de ani.

Din ignoranta, foarte multi bolnavi ajung la medic prea tarziu, in conditiile in care daca este depistat in stadiu incipient, acest tip de cancer poate fi vindecat complet.

Saptamana aceasta a avut loc la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti un workshop in cadrul caruia prof.dr. R.J. Heald din Marea Britanie a prezentat o noua tehnica de tratare a cancerului rectal, operand doi pacienti romani. 200 de chirurgi au urmarit interventia.

Dr. Bogdan Diaconescu, medic specialist chirurg la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre cauzele si gravitatea acestei boli, subliniind necesitatea unui program national de screening in randul populatiei.

Ce arata statisticile in privinta evolutiei numarului de bolnavi diagnosticati cu cancer rectal, in special in randul tinerilor? Putem spune ca aceasta boala se alatura celorlalte "boli ale secolului"?

Cancerul colo-rectal reprezinta o problema majora de sanatate publica. Incidenta acestuia a crescut spectaculos in ultimii 20 de ani, aproape dublandu-se, iar persoanele afectate sunt din ce in ce mai tinere. In prezent, reprezinta a doua cauza de mortalitate dintre afectiunile neoplazice.

Cancerul rectal reprezinta 20-25% din cancerele colo-rectale si prezinta cateva particularitati de diagnostic si tratament, acesta fiind motivul pentru care a fost abordat separat in cadrul activitatii organizate saptamana aceasta la Universitatea Carol Davila.

Care sunt explicatiile, de ce a crescut atat de mult numarul de imbolnaviri in randul tinerilor? Acest fenomen are legatura doar cu alimentatia sau si cu lipsa de miscare, stiut fiind ca tinerii din ziua de azi petrec multe ore pe zi in fata calculatorului?

Cauza exacta nu este cunoscuta, dar sunt implicati numerosi factori de mediu, de alimentatie si de stil de viata. Dintre factorii favorizanti putem enumera prezenta grasimilor in cantitate ridicata in alimentatie, carnea rosie si carnea intens procesata, consumul de alcool si in special de bere, fumatul, obezitatea si sedentarismul.

Studiile arata o legatura directa intre cancerul colo-rectal, obezitate si sedentarism. De asemenea, s-a constatat ca activitatea fizica se asociaza cu scaderea riscului de cancer colo-rectal chiar si la cei obezi.

Care sunt simptomele care ar trebui sa ne faca sa ne prezentam la un control? Statisticile arata ca in Romania foarte multi bolnavi ajung la medic prea tarziu.

In primul rand ar fi necesar un program national de screening in randul populatiei. Acesta ne-ar ajuta sa depistam multe cazuri in stadii incipiente, situatie in care scopul nostru ar fi vindecarea completa. Cand apar semnele evidente uneori poate fi prea tarziu.

Oricum prezenta sangelui in scaun reprezinta un semn de mare gravitate care nu trebuie neglijat. Alte semne importante sunt reprezentate de constipatie, astenie si scaderea ponderala.

Profesorul Heald a prezentat la Bucuresti o noua tehnica de tratare a cancerului rectal. Poate fi aplicata si in Romania?

Tehnica prezentata de prof. Heald reprezinta un standard la nivel mondial. Era deja aplicata in Romania in anumite centre, iar acum, dupa acest eveniment, sper sa devina standard pentru toti medicii. Aceasta tehnica scade foarte mult recidiva tumorilor rectale si consta in excizia rectului impreuna cu tesutul din jurul sau.

Ce putem face pentru a preveni aparitia bolii? Ce sa mancam, ce sa nu mancam, ce alte sfaturi ne puteti da?

In secolul vitezei este greu de spus ce putem face. Printre factorii protectori care sunt mentionati in studiile de specialitate se numara prezenta fibrelor alimentare in cantitate mare, cresterea aportului de acid folic, calciu si activitatea fizica.

Este importanta schimbarea stilului de viata cu cresterea activitatii fizice si renuntarea la fumat. Este cunoscut ca fumatul se asociaza cu cresterea mortalitatii pentru pacientii diagnosticati cu cancer colo-rectal.

Dar poate cel mai important lucru este reprezentat de diagnosticul in stadiu initial si prezentarea la medic la orice semn de alarma. Nu trebuie amanat un control amanuntit sub pretextul aparitiei unei simple constipatii sau a hemoroizilor.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#cancer rectal tineri, #incidenta cancer rectal, #Bogdan Diaconescu cancer rectal , #spital