Cancerul colo-rectal, o problema de sanatate nationala

Sambata, 24 August 2013, ora 21:35
2769 citiri
Cancerul colo-rectal, o problema de sanatate nationala
Foto: Arhiva

Directorul medical al Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, medicul Valentin Oprea, specialist in chirurgie generala, spune ca in ultimii cinci ani la unitatea sanitara se prezinta, pentru diagnostic si tratament, tot mai multi bolnavi cu afectiuni grave, iar cazurile de cancer colo-rectal au o incidenta ingrijoratoare.

"Cancerul colo-rectal devine o problema de sanatate nationala. Trebuie introdus neintarziat intr-un program de diagnostic precoce si de profilaxie. Este adevarat ca astfel de programe sunt extrem de costisitoare, dar in momentul de fata nu exista nici cel mai mic pas pentru sustinea lui. Un pacient diagnosticat precoce si supravegheat o perioada indelungata de timp are o sansa mult mai mare de a fi vindecat si redat societatii. In prezent, cheltuim resurse cu pacienti care nu mai sunt recuperabili. Este trist", a declarat directorul medical al Spitalului Militar de Urgenta.

Specialistul atrage atentia ca numeroasele cazuri grave apasa bugetul unui spital. In prezent, situatia financiara a spitalului este aceeasi cu a oricarei alte unitati sanitare din tara: precara. Medicii se straduiesc sa acopere cu resurse financiare limitate toate mijloacele de recuperare a unui bolnav.

"Uneori avem si sprijinul familiei. Majoritatea interventiilor chirurgicale pe care le realizam sunt pentru situatii acute si spra-acute, chiar daca vin in regim programat. Nu ezit sa spun ca, noi, medicii chirurgi, ne consumam si intelectual si coronarele. Este imposibil sa nu te implici emotional in blocul operator, in fata unui pacient a carui viata depinde de intuitia si de mana ta", spune medicul chirurg.

El considera ca o implicare de la nivel guvernamental in programele de sanatate este absolut necesara.

Din punctul de vedere al directorului medical Valentin Oprea, este un castig faptul ca la unitatea sanitara militara din Cluj-Napoca apeleaza si civili. In acest fel, patologia este mult mai diversificata. O buna parte din pacientii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sunt preluati de Casa de Asigurari de Sanatate a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CASA OPSNAJ).

"Imi doresc ca medicina militara sa fie sanatoasa. O medicina sanatoasa inseamna ca dispune de resursele financiare care sa ii permita sa isi desfasoare activitatea in conditii civilizate", afirma medicul Valentin Oprea.

Este se declara mandru ca unitatea in care isi desfasoara activitatea va implini 95 de ani in 2014.

"Spitalul functioneaza in aceasta locatie din 1919. De atunci s-a schimbat totul. Speram sa putem duce aceasta traditie de unitate spitaliceasca de frunte si sa o ridicam peste ceea ce au lasat inaintasii nostri de la inceputul secolului al XIX-lea", a punctat directorul medical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cancer colo rectal incidenta, #crestere numar cancer colon , #spital