Cand va fi reluata imunizarea cu vaccinul hexavalent - Anuntul facut de Ministerul Sanatatii

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 17:16
3321 citiri
Cand va fi reluata imunizarea cu vaccinul hexavalent - Anuntul facut de Ministerul Sanatatii
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministerul Sanatatii a semnat, marti, contractul pentru achizitia a 255.000 de doze de vaccin prin procedura de urgenta, pentru nevoi speciale, asfel ca, in mai putin de doua saptamani, ar putea demara compania de imunizare, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.

"Astazi (marti - n.red.) a fost semnat contractul pentru achizitia a 255.000 doze de vaccin hexavalent (Hexaxim, produs de Sanofi), pentru continuarea imunizarii copiilor cu varste de 2, 4 si 11 luni, precum si pentru recuperarea celor care nu au fost vaccinati din lipsa vaccinului", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii (MS).

Laurentiu Colintineanu a precizat ca vaccinul, achizitionat in sistem de urgenta, va fi distribuit in perioada imediat urmatoare Directiilor de Sanatate Publica.

"Vaccinul a fost achizitionat in sistem de urgenta, prin UNIFARM, pentru nevoi speciale. Speram ca, in sapte-zece zile, sa fie deja distribuit Directiilor de Sanatate Publica Judetene si celei a Municipiului Bucuresti", a adaugat Colintineanu.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, declara, la sfarsit lunii august, ca ministerul va importa in functie de nevoi vaccinul hexavalent, deoarece acordul-cadru pentru furnizarea lui a fost reziliat.

"La vaccinul hexavalent am avut un acord-cadru, cu un pret bun, cu o companie (Polisano - n.red.) care are probleme. Am incercat sa profitam de acel pret bun si am asteptat, dar, din pacate, lucrurile nu s-au indreptat, compania ne-a notificat ca nu poate livra acele medicamente, asa ca singura masura este rezilierea acordului si sa importam pe nevoi speciale. Important, dincolo de pret, este accesul pacientilor la medicamente", spunea Vlad Voiculescu.

Acordul cu Polisano a fost reziliat dupa ce firma a anuntat ca nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a intarziat de mai multe ori distribuirea, in conditiile in care datoriile Polisano catre producator sunt de cateva milioane de euro, declarau, in 21 august, oficiali ai Ministerului Sanatatii.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei si hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar fi trebuit sa il primeasca de la Directiile de Sanatate Publica si sa il administreze, gratuit, in cadrul programului national de imunizare.

Si in luna aprilie a fost o criza a vaccinului hexavalent, atunci Ministerul Sanatatii spunand ca disfunctionalitatile in livrarea dozelor pentru imunizarea bebelusilor au fost cauzate de imposibilitatea producatorului de a-l produce si a-l pune la dispozitie in timp util.

MS preciza atunci ca, potrivit acordul cadru, pana la sfarsitul acestui an, distribuitorul trebuie sa mai puna la dispozitia Ministerului Sanatatii 400.000 de doze de vaccin. In luna ianuarie, au fost aduse in tara 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale in vederea continuarii procesului de imunizare.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#vaccinuri imunizare copii, #vaccinuri imunizare Directii Sanatate Publica, #bebelusi vaccin, #criza vaccin bebelusi , #spital
Comentarii