Cardul de sanatate functioneaza iar. CNAS sustine ca a rezolvat problema tehnica

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 22:48
1933 citiri
Cardul de sanatate functioneaza iar. CNAS sustine ca a rezolvat problema tehnica
Foto: Arhiva Ziare.com

Cardul de sanatate este din nou functional, dupa ce sistemul informatic a fost indisponibil, marti dimineata, aproape trei ore, din cauza unei defectiuni tehnice, potrivit reprezentantilor Casei Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sistemul a reintrat in functiune, marti, in jurul orei 10.00, dupa ce a fost blocat de la ora 7.00.

Pana la remedierea problemelor tehnice, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale s-au acordat in regim off-line.

Reprezentantii medicilor de familie sustin ca nici luni si nici saptamana trecuta sistemul informatic al cardului de sanatate nu a functionat.

"Avem, din nou, aceste probleme. Si ieri (luni - n.red.) a functionat cu mare greutate spre pranz, putin si dupa-amiaza, iarasi cu greutate. Si vineri au fost probleme, a functionat partial si, din pacate, o parte dintre serviciile care apareau validate cu cardul vineri, luni, cand am incercat sa le urcam in sistem, apareau ca fiind nefectuate cu cardul. Riscam ca acele servicii, peste trei ani, sa vina Curtea de Conturi si sa impute si serviciul, si reteta", a declarat presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), medicul Rodica Tanasescu.

Tanasescu sustine ca sistemele informatice ale CNAS nu functioneaza optim, iar cei mai afectati sunt pacientii.

"Este raspunderea CNAS. Aceste sisteme sunt necesare, daca functioneaza. Este cazul sa fie reevaluate si redimensionate in asa fel incat sa functioneze. Nu este vorba doar de medicii de familie, este vorba de intreaga activitate a sistemului medical, si la farmacie, si la spital, si la laboratoare, si la ambulatoriu de specialitate. Toata lumea este afectata, mai ales pacientii", a adaugat presedintele SNMF.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, copiii cu varsta pana in 18 ani beneficiaza de servicii medicale fara card de sanatate. In cazul copiilor, serviciile medicale sunt acordate indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

In rest, serviciile medicale sunt acordate doar cu cardul de sanatate. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta.

Sistemul cardului de sanatate a costat peste 87,6 milioane lei fara TVA si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant SIVECO Romania.

In prezent, mentenanta sistemului este asigurata de compania Teamnet, care a castigat licitatia in luna noiembrie a anului 2016. Contractul "P/9757", incheiat in 16 noiembrie 2016 pe o perioada de 36 de luni, are valoarea finala de 14,7 milioane de lei fara TVA.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#card sanatate blocat sistem informatic , #spital