Cat costa resuscitarea sistemului de transfuzii si transplanturi

Joi, 13 Iunie 2013, ora 22:54
900 citiri
Cat costa resuscitarea sistemului de transfuzii si transplanturi
Foto: Arhiva

Ministerul Sanatatii are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru deschiderea unor banci de sange si celule in spitale, proiect Phare inceput in 2006.

Suma este mentionata intr-un noi proiect de hotarare de Guvern supus dezbaterii publice, arata Mediafax.

Proiectul prevede indeplinirea obiectivelor programului "Sprijinul destinat autoritatilor de sanatate din Romania pentru implementarea directivelor UE privind bancile de sange - unitatile de transfuzie - din spitale si utilizarea terapeutica a tesuturilor si celulelor umane" si include alocarea sumei de 31.962.000 lei pentru urmatorii trei ani.

Banii pentru transplanturi ajung doar pana la jumatatea anului - Ministerul Sanatatii

"Este necesar ca Ministerul Sanatatii sa intreprinda demersurile necesare in vederea includerii in bugetul de stat a sumelor necesare in fisa de proiect (...) Prin implementarea acestui proiect, se asigura o crestere a calitatii asistentei medicale de specialitate si a unor solutii terapeutice moderne, cu adanc rasunet in starea de sanatate a populatiei, care nu va mai fi nevoita sa se adreseze unor banci de tesuturi si celule si clinici specializate din alte tari. In absenta implementarii acestui proiect si deci si a unui control eficace in domeniile mentionate, riscurile sunt sporite si relatia inter-europeana, si nu numai, cu celelalte retele de banci de tesuturi si celule devine imposibila, contrar directivelor europene", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Romania, prima in topul transplanturilor din Europa, numar record de donatori

Totodata, finalizarea acestui program va duce la cresterea numarului de transplanturi de organe, tesuturi si celule. De asemenea, anumite boli cronice vor putea fi tratate prin transplant, scazand astfel cheltuielile pentru rezolvarea unor astfel de probleme de sanatate prin intermediul altor feluri de tratamente.

"Suntem in intarziere cu 5 ani in domeniul transplantului de tesuturi si celule. Pentru indeplinirea acestor obligatii, Romania a propus inca din 2005, iar Comisia Europeana a aprobat, proiectul Phare 2006, el avand termen de implementare noiembrie 2008", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului. Proiectul de hotarare de guvern se afla in dezbatere publica pana pe 13 iulie.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Ministerul Sanatatii transplanturi, #transplanturi Romania, #banci sange Romania, #banci celule Romania , #spital