Cati romani dau spaga la medic si de ce - sondaj

Marti, 14 Mai 2013, ora 14:13
4003 citiri
Cati romani dau spaga la medic si de ce - sondaj

Un sondaj realizat de INSCOP Research arata ca cei mai multi dintre romani sunt nemultumiti de sistemul de sanatate, iar 63% dintre acestia au dat spaga personalului medical.

Peste 36% dintre romani considera ca au o stare de sanatate buna, iar 45,9% nici buna, nici proasta. Totodata, 14,5% dintre respondenti spun ca au o stare de sanatate proasta, indica sondajul "Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania", publicat marti, pe pagina de internet a INSCOP Research.

Coruptia din spitale, cea mai mare problema din sistemul de sanatate - sondaj

"Cum era si de asteptat, un procent semnificativ mai mare de persoane peste 65 de ani a declarat o stare de sanatate proasta in timp ce peste jumatate dintre respondentii intre 18-35 de ani declara o stare de sanatate buna", se precizeaza in document.

De asemenea, aproape 60% dintre respondeti declara ca sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de sistemul de sanatate (44,3% se declara nemultumiti, iar 15% foarte nemultumiti), in timp ce 34,6% dintre romani sunt multumiti de sistemul de sanatate, iar 3,9% declara ca sunt foarte multumiti.

"Teoretic, ar trebui sa fie un semnal de echilibru daca o treime din populatie este multumita de unul dintre cele mai criticate sisteme publice din ultimii 23 de ani. Daca ne gandim ca putin peste o treime din aceeasi populatie declara ca are o stare buna de sanatate, deci este posibil sa nu fi avut prea mult contact cu sistemul respectiv, constatam ca nemultumirile se concentreaza tocmai la beneficiarii reali ai sistemului de sanatate, cei care, pana la urma, il cunosc cel mai bine in urma contactului nemijlocit", se mai arata in studiu.

AFP: In Romania, sistemul de sanatate are nevoie de terapie de urgenta

La intrebarea daca au dat vreodata bani sau cadouri personalului medical, 63% au raspuns afirmativ, iar 32% - negativ. Dintre cei care declara ca au dat cadouri sau bani, 66,6% spun ca au dat din proprie initiativa, in vreme ce 31,4% afirma ca li s-a cerut.

"Practic, reiese ca unui procent de aproximativ 20% i s-au cerut bani sau atentii din partea personalului medical. Este zona cea mai criticabila care livreaza episoadele cele mai scandaloase in care actul medical este conditionat de oferirea de bani sau cadouri", se explica in document.

Pe de alta parte, 73,5% dintre romani cred ca medicii sunt prost platiti, iar 64% cred ca medicii din Romania sunt bine pregatiti. Totodata, 77,1% spun ca au intalnit medici in Romania care isi fac datoria cu seriozitate.

In plus, 87,7% considera ca statul trebuie sa asigure medicamente compensate, in timp ce 86,9% sustin ca mare parte din conditiile din spitalele romanesti sunt proaste.

Medicii pleaca din tara din cauza salariilor

Dupa ce li s-a solicitat sa indice cauze pentru plecarea medicilor din tara, 58,7% dintre respondenti au mentionat salariile mici, 19,1% lipsa conditiilor din spitalele noastre, iar 10,4% dorinta de a munci in alta tara.

"Alegerea de catre majoritatea populatiei a primei cauze, corelata cu raspunsurile comentate mai sus ne arata ca, din punctul de vedere al populatiei, cea mai vizibila problema a sistemului de sanatate din Romania este slaba finantare, de la salariile medicilor pana la dotarea spitalelor. Datele nu explica insa in ce masura aceasta este o problema de eficienta a cheltuirii resurselor sau de fonduri insuficiente alocate domeniului", se arata in comunicat.

Presedintele CNAS: Fara personal medical nu putem oferii servicii de sanatate

Sondajul "Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Acesta a fost realizat in perioada 20-28 aprilie 2013, pe un esantion de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spaga medici Romania, #romani nemultumiti spitale, #medici salarii Romania, #sanatate romani , #spital