Ce facem daca suntem pusi sa platim analizele si ce patesc medicii

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 21:31
3849 citiri
Ce facem daca suntem pusi sa platim analizele si ce patesc medicii
Foto: Arhiva

Pacientii nu trebuie sa mai lase biletul de trimitere la medic, daca sunt pusi sa plateasca analizele, aceasta fiind o ilegalitate pentru care din 2014 doctorii vor fi aspru sanctionati, a declarat, luni, presedintele CNAS, Cristian Busoi.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a spus ca pacientii au reclamat ca, desi au avut bilet de trimitere, au fost obligati sa plateasca analizele, iar documentul a fost retinut de medic.

"Pacientii sa nu mai lase la medic biletul de trimitere daca li s-au cerut bani pentru analize. Este o ilegalitate pentru care din 2014 medicii vor fi aspru sanctionati, mergand chiar si pana la rezilierea contractului cu casele de asigurari", a atentionat presedintele CNAS.

O atentionare similara a fost facuta de catre presedintele CNAS cu privire la gratuitatea analizelor necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitati. Aceste analize sunt efectuate gratuit, iar medicii de familie elibereaza documentele necesare fara taxa, arata, la inceputul lunii septembrie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Se normalizeaza Romania? Spitalele care pun pacientii sa-si cumpere singuri medicamente, amendate

"Chiar daca parintii nu sunt asigurati, copiii pana la 18 ani beneficiaza in mod gratuit de documentele mentionate. Si tinerii cu varste intre 18 ani si 26 de ani, care sunt elevi sau absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni), ucenici sau studenti si nu realizeaza venituri din munca, au dreptul la aceste analize gratuite", preciza conducerea CNAS.

Analizele necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitate sunt efectuate pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie. De asemenea, medicii de familie acorda gratuit scutirile medicale si actele necesare copiilor aflati in plasament din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectia copilului.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Cristian Busoi analize, #Cristian Busoi plata analize, #plata analize, #analize medici sanctionati , #spital