Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic

Marti, 18 August 2015, ora 16:27
2766 citiri
Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic
Foto: Ziare.com

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) considera ca solutiile date de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul celor doua hotarari prin care medicul este asimilat functionarului public sunt "criticabile", acesta fiind pus, "in mod nedrept", in afara legii.

Potrivit unui comunicat remis marti, CMR sustine ca ar trebui de urgenta sa aiba loc o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptate de Parlament si "nu prin transformarea unei instante de judecata in organ legislativ".

"Instanta care a cerut 'interpretarea legii' practic s-a degrevat de solutionarea cauzei refuzand sa o judece si sa pronunte o solutie fata de probele de la dosar si in raport de textele legale in vigoare", se arata in comunicatul citat.

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

CMR considera ca, prin modul in care s-a actionat, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a transformat in legiuitor modificand un text de lege in vigoare dupa cum a crezut ca ar trebui sa fie respectivul act normativ.

"Interpretarea Inaltei Curti de Justitie si Casatie este data si aplicata postfactum, dupa ce fapta a avut loc. In conditiile in care legea era neclara, inclusiv pentru instantele de judecata, nu era posibil ca medicii, nespecialisti din punct de vedere juridic, sa poata cunoaste si aplica textul legii asa cum il vede Inalta Curte de Justitie si Casatie si nu cum a fost publicat in Monitorul Oficial", se sustine in comunicat.

Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti

In opinia CMR, "Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a solutionat o chestiune de drept, (...) ci a antamat, in mod nelegal, fondul cauzei, solutionand o cauza aflata pe rolul unei instante".

Ca urmare a celor doua decizii pronuntate de ICCJ, este clar, potrivit CMR, ca, in prezent, sub aspect penal, statutul de functionar public al medicului este unul care nu mai poate fi contestat si trebuie recunoscut ca atare de toata lumea.

Basescu: Medicul nu are de ce sa fie angajatul statului. Trebuie sa aiba contract cu spitalul

"Colegiul Medicilor din Romania nu a incurajat si nu a sustinut in nicio forma primirea de foloase necuvenite de catre medici. In aceeasi masura, nu am cerut si nici nu vom cere favoruri pentru corpul medical. Ceea ce sustinem este acordarea unor salarii adecvate pentru cadrele medicale, conditii de munca care sa permita dezvoltarea profesionala, performanta si dotare corespunzatoare in unitatile medicale de stat, competitivitate si parteneriat social", se arata comunicat.

CMR sustine, totodata, ca politicienii si societatea in ansamblul ei trebuie sa inteleaga si sa accepte ca servicii medicale la nivelul la care acestea sunt furnizate in alte state nu se pot obtine decat in conditiile in care vor exista legi corecte in sanatate si investitii pe masura tarilor care sunt date ca exemplu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Colegiul Medicilor decizie ICCJ, #medici functionari publici, #ICCJ medici functionari publici , #spital