Cea mai justificata greva din lume (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Iunie 2013, ora 11:56
5069 citiri
Cea mai justificata greva din lume (Opinii)

Nu cred ca exista categorie profesionala din Romania mai indreptatita sa protesteze decat medicii.

Poate doar profesorii sa fi fost la fel de umiliti, de mizer platiti, cu deosebirea ca daca profesorilor toata lumea le plange de mila, in cazul medicilor demonizarea a devenit sport national.

Este motivul pentru care zeci de mii de doctori au plecat deja din Romania si alte mii sunt cu bagajele facute. Avem specialitati medicale descoperite, precum cardiochirurgia, ATI, medicina de urgenta, unde se lucreaza cu un numar foarte mic de cadre, cu mult sub standardele decente in materie.

Am mai spus-o, medicii nu pleaca in strainatate numai pentru lefuri mai bune. Este si acesta un motiv important. Dar pleaca si pentru ca, daca nu in primul rand, pentru ca aici sansele de avansare profesionala le sunt blocate de clanurile care au luat in stapanire cele mai multe dintre spitale si pentru ca in spitalele romanesti conditiile sunt atat de proaste incat, pe de-o parte, medicul asista neputincios la moartea unor oameni care ar putea fi salvati, iar pe de alta parte risca sa fie pus la zidul infamiei, poate chiar condamnat, pentru moartea unor oameni ucisi cu zile de sistem. De ce sa isi asume aceasta ruleta ruseasca si imensa frustrare a neputintei?

Asa ca medicii care inca se mai incapataneaza sa-si faca meseria intr-o tara care ii desconsidera sistematic au tot dreptul de pe lume sa intre in greva luna viitoare. Le dau dreptate chiar liderii puterii, de la ministrul Sanatatii, la premier. Si le cer rabdare.

Rabdare li se cere de 23 de ani. Si li se va cere inca multa vreme pentru ca posibilitatile reale de crestere a veniturilor lor si de aducere a sistemului santiar pe linia de plutire sunt minime din motive clare.

Cu actuala contributie pentru sanatate, la unul dintre cele mai mici niveluri din Europa, la actualul nivel de colectare a acestei contributii, foarte scazut mai ales in cazul companiilor de stat, fara pachetul de baza de servicii medicale care sa arate clar ce si in ce conditii acopera asigurarea minima obligatorie, fara cardul de sanatate care sa opreasca fraudele in favoarea mafiei medicamentelor, sistemul nu poate fi redresat. El depinde acum de acea taxa de claw-back, pe care USL a demonizat-o in Opozitie si la care nu vrea si nici nu poate acum sa renunte.

Scoaterea medicilor din sistemul bugetar e o solutie corecta. Nici nu aveau ce sa caute acolo dintr-un bun inceput. Dar asta nu rezolva problema salarizarii. Pentru ca in fond banii sunt aceiasi. Un salariu de plecare trebuie sa asiguri pentru orice medic si el nu poate fi mai mic decat cel actual, oricum ridicol. Si de unde acoperi diferenta in functie de performanta, adica surplusul?

De dat afara nu ai cum sa dai ca si asa lucrezi sub standardele de personal. De marit contributiile de sanatate nu iti da mana din punct de vedere electoral. A incercat Eugen Nicolaescu sa introduca o taxa pentru servicii preferentiale, adica pentru ca pacientul sa ajunga exact la medicul pe care-l doreste, si a starnit o furtuna. Pachetul minim nu-l introduci tot din motive electorale, cardul de sanatate nu-l introduci ca te strang de gat sponsorii electorali.

De unde bani mai multi pentru medici? In actuala formula nu exista resurse.

Si atunci Guvernul are de ales intre doua variante impopulare.

Ori risca o greva a medicilor sau chiar o demisie in bloc a corpului medical, cu consecinte incalculabile asupra populatiei. Ori ia taurul unor reforme impopulare de coarne, dar salveaza sistemul. Am ajuns in situatia in care ma tem ca alegerea nu mai poate fi evitata, indiferent de costul ei politic.

Si poate de aceea s-a si grabit Victor Ponta sa faca Sanatatea liberala de la ministru, la sef de CNAS. Cineva trebuie sa plateasca si factura la sfarsit, nu-i asa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva medici demisie, #reforma Sanatate, #salarii doctori , #spital