Ziare.com

Cercetatorul care a inventat sangele artificial: Pasul urmator, testele pe animale si oameni - Interviu

de Madalina Mitan
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:58

   

Cercetatorul care a inventat sangele artificial: Pasul urmator, testele pe animale si oameni - Interviu
In urma cu ceva timp, un grup de cercetatori romani de la Cluj condus de Radu Silaghi-Dumitrescu a anuntat ca a descoperit formula pentru sangele artificial. Milioane de vieti vor fi salvate, daca substanta va ajunge in spitale, dar pana atunci mai este cale lunga.

De sase ani de munca intr-un laborator al Facultatii de Chimie din cadrul Universitatatii Babes Bolyai din Cluj a fost nevoie pentru a se ajunge aici si, cu siguranta, mai este nevoie de inca cinci ani pentru ca inventia sa-si gaseasca aplicabilitate in viata de zi cu zi.

Practic, substanta decoperita de Silaghi-Dumitrescu nu este un inlocuitor permanent al sangelui, ci o alternativa care permite organismului sa functioneze, in situatii de urgenta sau in proceduri chirurgicale, pana cand isi regenereaza propriul sange.

Sangele incolor obtinut in laboratorul Universitatii Babes-Bolyai este o premiera mondiala, pentru ca materia prima este formata din apa si sare. Spre deosebire de hemoglobina umana, sangele artificial este mult mai rezistent la agentii de stres exteriori.

Radu Silaghi-Dumitrescu a vorbit cu Ziare.com despre cum a ajuns sa faca descoperirea atat de importanta pentru intreaga omenire dar si despre pasii ce trebuie facuti pentru ca substanta sa fie folosita la scara larga.

Cum ati descoperit substitutul hemoglobinei umane? Care este povestea? Cum v-a venit ideea?

Hemeritrina, despre care intrebati, e o substanta gasita in natura intr-o gama extrem de restransa de organisme, in general din cele inferioare (viermi marini, bacterii). Acolo, ea face ceva foarte similar cu ceea ce face hemoglobina umana in noi: transporta sau leaga molecula de oxigen din aer.

S-a intamplat sa lucrez cu hemeritrina in SUA in timpul doctoratului ajutand colegi de laborator in proiectele lor - si de atunci am retinut ca interesant faptul ca in comparatie cu hemoglobina ea este mult mai rezistenta la diversi agenti de stres din organism, precum apa oxigenata sau oxizii de azot.

Ulterior, s-a intamplat sa gasesc de lucru ca cercetator "postdoc" in Anglia intr-un grup aflat la centrul unei retele europene ce avea ca tinta studiul potentialelor substitute de sange.

Dansii, si toata lumea din domeniu, folosesc drept materie prima hemoglobina din sange uman sau din sange animal. In 2007, cand m-am intors la UBB, echipa din Anglia m-a incurajat sa imi dezvolt propriile idei legate de un posibil substitut de sange.
Aceste idei au fost:

(1) Dezvoltarea unei biblioteci de variante de substitute de sange pe baza de hemoglobina (deci oarecum "traditionale"), care sa difere intre ele prin capacitatea de a rezista la agentii chimici de stres pomeniti mai sus si care deci sa permita testarea ipotezei ca gradul de rezistenta la ei controleaza efectele secundare biologice.

(2) Incercarea, in paralel, de a folosi hemeritrina in locul hemoglobinei - tocmai datorita rezistentei sale sporite la agentii de stres.

Radu Silaghi-Dumitrescu despre obstacolele din calea genialitatii cercetatorilor romani

De ce este incolor?

Atat hemoglobina (rosie) cat si hemeritrina (aproape incolora) contin fier, si acel fier este cel care le permite sa transporte oxigenul. Diferenta este ca hemoglobina mai contine in plus, in jurul fierului, si un pigment rosu numit porfirina (de la cuvantul porfir, care desemneaza ceva de culoare purpurie, rosie).

Sangele artificial este compatibil cu toate grupele de sange? In cat timp "expira"? Care sunt conditiile de pastrare?

Ambele retete pe care noi le propunem, atat cea pe baza de hemeritrina cat si cea pe baza de hemoglobina, sunt cel putin partial produse de sinteza, si prin aceasta pot fi tratate aproape la fel ca oricare alt medicament.

De aceea sunt compatibile in egala masura cu oricare grupa de sange, pot fi depozitate la congelator pe termen practic nelimitat si chiar in stare solida la temperature camerei - depasind cu mult stabilitatea sangelui uman provenit de la donator, care poate fi pastrat doar o luna, in frigiderul spitalului.

Ati brevetat descoperirea? Care este urmatorul pas?

As prefera ca subiectul brevetului, ca si cel al retetei exacte, sa nu il discut.

Sangele artificial a fost testat pe oameni? Care este procedura?

Inca nu. Testele pe oameni sunt o responsabilitate foarte serioasa si nu sunt de incercat decat dupa epuizarea testelor pe animale. Protocoalele de urmat sunt destul de clare, pentru ca au existat mai multe companii care au trecut prin aceste etape de testare, si stim si care pot fi punctele nevralgice ale procedurilor.

Cu siguranta acea etapa va fi condusa nu de un chimist, ci de specialisti in medicina si transfuzie; cred ca exista resurse pentru a face asta in Romania - dar nu ar fi o problema sa se recurga la colaboratori din strainatate in caz contrar.

De ce credeti ca sangele artificial este o inventie de premiul Nobel? Ce ar trebui facut pentru nominalizare?

Premiile despre care vorbiti se acorda, din cate stiu, in general celor ale caror rezultate afecteaza in mod pozitiv viata foarte multor oameni: nu celor care "au avut idei", ci celor care le-au dus pana la capat. In cazul de fata, "dusul la capat" ar insemna finalizarea cu succes a testelor pe subiecti umani. Cred ca e foarte posibil ca cineva sa reuseasca in viitorul apropiat sa faca acest lucru.

Credeti ca sangele artificial va ajunge sa fie folosit in spitalele romanesti? De ce este nevoie pentru asta? Cand s-ar putea intampla?

Spitalele romanesti sunt conectate la fluxul informational si comercial international. Cand va exista o varianta aprobata pentru uz uman la nivel international, e inevitabil ca ea sa fie folosita si la noi. Pentru acea aprobare e nevoie insa in prealabil de teste cu pacienti voluntari - o procedura care in cele mai dezvoltate tari tinde sa dureze catre trei ani.

De cand lucrati la aceasta descoperire?

Din 2007.

De unde ati avut fonduri pentru cercetari si cat ati cheltuit pana acum?

Fondurile au fost obtinute in principal prin competitii de proiecte din partea ministerului de resort si a autoritatilor din subordinea acestuia; aceste competitii sunt in general, atat ca structura cat si ca nivel de finantare (dar poate nu si in intregime ca implementare), foarte similare cu ceea ce se intampla in vestul Europei.

Am castigat astfel chiar in 2007 un proiect de 1.000.000 RON, care, impreuna cu resurse colaterale (de exemplu, contributii ale unor colaboratori din tara si strainatate, care adesea au realizat experimente in colaborare cu noi fara a ne solicita contributii materiale), ne-au permis sa plecam de la stadiul de idee de proiect, fara aparatura, fara angajati, fara materie prima, la stadiul de acum, in care avem in laborator, testate pana la nivel biologic, retete pe baza de hemoglobina si de hemeritrina care au dat rezultate promitatoare.

Implicit aici este ca s-a realizat intre timp si punerea pe picioare a unui colectiv care face tipuri de experimente fara precedent in tara. Toate acestea n-ar fi fost posibile fara expertiza si dotarile foarte diverse, si solide, din Cluj - atat in interiorul Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica (in al carei colectiv de biochimie lucrez) cat si la colaboratorii de la Facultatile de Fizica, Biologie, Institutul de Cercetari Experimentale Interdisciplinare (ICI-BNS), si in afara UBB - la Institutul de Oncologie I Chiricuta, USAMV, UTCN.

In general e de spus ca apoximativ din 2005-2007, odata cu cresterea economica accentuata in contextul integrarii euroatlantice, si procentul din PIB alocat cercetarii a inceput sa insemne sume, in valoare absoluta, tot mai mari.

Cuplat cu sistemul de granturi "copiat" dupa modelul UE, acest fapt a dus la investitii semnificative in aparatura moderna si la capacitatea de a angaja cu salarii competitive tot mai multi cercetatori - fie oprind "brain-drain"-ul, fie plasandu-ne chiar, in cazuri e drept putine, la capatul sau profitabil.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4820 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Jos palaria!

Si fara alt comentariu.

 

Ponta de ce nu investete in santate?

Mai bine distruge sanatatea romanilor si tara ecologic! Gazele de sist si cianura de la Rosia Montana v-a face mii sau zecii de mii de hectare de pamant impracticabile definitiv!
Felicitari cercetatorului si echipei!

Incercarile astea de inlocuit hemoglobina sau

facut inca de nemti prin anii 1927 de catre Warburg si in austria de prin 1900 de Karl Lanssteiner descoperitorul grupelor de singe,,,,,un vis vechi,,,,,experiment pe om e alui Lance Armstrong,,,,,e un lucru pozitiv ca lumea se joaca la Bolyai cu 1 milion de lei,,,,orice ruman in ghind poate pune o nava pe luna cu ghindul dar problema e la partea materiala sa nu mai vorbim de alte probleme biologice de compatibilitati,,,,,geniul ruman my ass,,,,

Lasa ca investeste "varanul" Felix

Este specialist in domeniu si poate testa sangele si pe propria persoana, pe Ilici si Bombonel.Daca rezultatele sunt promitatore patentul va fi cumparat de Macakul de la Cotroceni care are multi bani si vrea sa-i investeasca in Romania.

hahahahahaha sa minjit cu hemiritrina in USA,, si acum

sa specializat in apa cu sare,,,,hai sa fim seriosi,,,,niic nu poate substitui hemoglobina umana,,,la calitate slaba de substitutie creste mult volemia or exista o limita,,,exista sange destul mai putin in rumanika,,,,,

e reccunoscuta de ambasada

Tu helios de ce cu ura scri intotdeauna rumanika si ruman cand sunt convins ca cunosti sa scri real numele acestei tari si natiuni? Atunci hai ca si noi de-acum nu stim sa te scriem helios ci vizibil chelios!,si-n plus sarutati degete tale de geniu dupa ce ti le-ai introdus si cautat indelung in propriul tau sezut.Invitatia care ti-am facut-o e recunoscuta de ambasada unde te-ai refugiat.

@helios

Cu cel mai profund respect posibil eu te invit sa sezi mamii nevoii acolo und esti,nu mai polua un forum dintr-o tara a carui nume nici nu-l poti scrie.

q

daca nu la patentat poate sa-si ia adio. va fi patentat in scurt timp in sua si bye-bye!

 

Nu se fura direct

Ci mai adauga ceva , destul s a poata fi alta inventie . Asta originala ramine ca ...inferioara .
Daca asta e cu sare, americanii vor pune si piper.
De fapt e gresit spus ca imnlocuieste singele . Edoar un adaos care sa preia , in caz de urgenta . rolul Haematiilor.
Asa ceva se face si se da public cind e gata . Acum oricine are tip sa fure. Mai trebuie 5 ani s a aplice si pe oameni .... Deh ! Nu se face asa , tovarasi ! Va miscati prea incet !

Mai tractoristule ce sa se fure din rumanika,?????

prostie si inghinfare,,,,dacal scapi pe chimistu ruman pe la Forest Hill sau Jamaica bay il aresteaza police ul ca portoricanio ilegales,,cea mai buna carte de jucat in rumanika e "patriotismul"golaneala rumaneasca,,,,,,,,,,,hahahahahahahaha

oricum ajung in USA,,,,acolo se pot valorifica,,,,,

descoperiri in rumanika alde perfuzii cu siringi cu apa si zagar ca substituient pt antivirale in hepatita,,,,,mai rumani cautati economisti care sa faca sa creasca pensiile cele mici ,,aveti multe de lucru ,,,si lasati zboruri spre marte,, pt altii cuu posibilitati mai mari,,,,mie mie curios cum na ramas in USA sasi continuie experimentele avea mai multe sanse,,,,,

Nu se reuseste

Companiile mari nu iau inventii de la cei mici ( s a le cumpere ).
Din cauza ca pot aparea procese. Cel mai usor le copie si il duce in procese ani de zile .
Si eu folosesc la cei cu cancer , sa evite transfuziile , un tandem MMS + DMSO care joaca rolul hemoglobinei pt 2, aproape 3 zile . Apoi iar. Cei care renunta la Chimio trebuei sa faca transfuzii pt ca Haematiile stau lipite din cauz a aciditatii. Pina s e desfac , apare ca nu are destule globule rosii si se face transfuzie.
Daca zic ce fac eu, nu cred ca sint premiat de nimeni. In Citeva zile sint pus dupa gratii. DMSO este facut ilegal in US, deci nu se da patente . In europa e legal, dar europenii sint si mai rezistenti la aplicare.
Nu va face nimic , decit local, la universitatea lui.
Ii va gasi cineva o chichita s a fie ilegal pe moment. Apoi imbunatatesc altii de s e pot califica drept o noua inventie si gata !
De ce trebuie ani aplicarea pe oameni ? Inseamna ca nici ei nu stiu ce vor. Eu aplic pe oameni direct, asa cum s-a aplicat si socialismul ;-)
Din pacate , va ramine la nivel de gargara .

 
 

A fost baiatul in Statele Unite dar ...

http://www.ziare.com/international/america/un-republican-alb-a-castigat-alegerile-prefacandu-se-ca-e-negru-1267469

Si-a facut cruce si apoi a venit inapoi acasa. Deocamdata.

In prezent nu exista nici un drept la viata in nici o societate

Cică,,testele pe oameni sunt o responsabilitate foarte serioasa !!si nu sunt de incercat decat dupa epuizarea testelor pe animale,,
animalele pot fi torturate de catre oameni pot fi cobai
ca ele oricum nu au nici un DREPT .Toate aceste animale
sălbatice pe care omul face experimente sunt tot atat de vii ca si noi !!
Daca totul se reduce la bani si totul se face doar pt bani atunci aceste animale sufera in zadar.
halal umanitate

 

nici la b,lana nu se excita rumanii ca si la "patriotism",,,

asta ii tine sa u lepede natia de fapt nu natia ci cei legat de hotie si prostii,,,cu socuri din astea mai luati o gura de fin pardon de aer,,,,,,doamne salveazai pe rumani,,de ei insisi,,,,,hahahahaha

Sa faca teste pe socialisti! De exeplu, este notoriu ca

socialismul si comunismul nu sint stiinte!
Daca erau stiinte, se incerca mai intai pe animale :-)

oradinum,,,,,scrie cum vrei e dreptul; tau daca as

scrie prostiile astea despre Romania mias bate joc de tzara in care mam nascut,,or tzara asta de incompetenti,hoti,patrioti se potriveste mai bine cu rumanika,,iar rumani la fel romanii adevarati ar trebui sa fie autocritici si nu sa se tot laude in prostii si hotii,,,,,,hai scrie chelios imi place democratia si nuti pun pumnul in gura,,,,,,hahahaha

Daca suntem cu adevarat oameni

Ar trebui ca tot ce misca- n tara sa sprijine ideea
de la Cluj si alte inventii create de inteligenta
romaneasca.Sa- i vedem pe alde Basescu si Ponta
dedicandu- se ideilor mari, care chiar sunt bune de
plagiat. ce ziceti, copistilor?

 

Maiiii rumani nu va excitati asa tare ,cu premiere exista

cercetari vaste direct pe oameni se practica deja de mult de chiteva decade cu substituienti de hemoglobina,,,,polimerizari de hemoglobina HBCO sau PFC ,,in razboiul din vietnam,,,,in asta inainte de 1990 sau facut banci intregi de singe analog pt transfuzii in caz de,,,,inainte de operatii laborioase se poate recolta sange de la pacient sange refrigerat sau congelat la -80C care poate tine si 10 ani,,cu pierderi de hemoglobina de max10-15 %,,,si e save de la acelas individ,,,,,asa ca lasati povestile cu premiere in rumanika ,,,,venitiva in fire,,,,mai informativa,,,si nu sariti cu patriotismul,,,,,

acest articol m-a facut curios....si am dat pe google...

din pacate este exact cum m-am asteptat sa fie....sangele artificial n-a fost inca inventat de nimeni....dar romanii deja se grabesc sa ofere premiul nobel acestui roman....el nu este in nici un caz deocamdata inventator.........cel mult cercetator in acest domeniu....si din pacate nu-l vad bine cu un milion de lei.....peste tot in lume se cerceteaza, se cheltuie milioane de euro.....insa deocamdata...nu a fost descoperit de nimeni...in nici un caz de acest individ...

 

hahahaha,,cercetator si experimentator e comun in rumanika

e si ala care amesteca slibovitza cu apa sau cocacola,sau amesteca uleiul de dovleac cu cel de flaorea soarelui am patit,sau telemeaua de oaie cu lapte de *** tot experiment se cheama se practica sau carne de vita cu carne de cal,,,rumanii sant experimentatori,,,,,,,,,,,,,,,hahahaha

Asa, rapid, pentru semidocti

http://inhabitat.com/romanian-scientists-make-artificial-blood-from-sea-worms/

(vezi in jos ca mai sunt si altii in competitie)

http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/world-our-backyard/2013/oct/31/romanian-scientists-create-artificial-blood/

hahahaha mai woooodoo tu in loc sati scoti palaria

mai bine trageti pe tine izmenele alea ca,cate,,,,hahhahahahahahahahahaha

vedeti dumneavoastra prin patriotism" inteleg si asociere ,,,

daca unul dintre rumani la o baie de multime a prezidentului ii trage un bobirnac pe chelie,,,,,aia da patriotism,,,,dar asociat in necunostiintza sau votare "Blank" pt USL,,,,e o tragedie sau si mai mult o tradare nationala,,e inpotriva bunului simtz,,,,hahahahahahaha

 

Cum trece de bariera imunologica a unui organism?

Chiar daca vine de viermi de mare, hemeritrina este o substanta straina corpului, deci procesele imunitare nu pot fi ignorate... Le doresc succes cercetatorilor!

 

La fel ca, de exemplu ...

Insulina bovina sau recombinata.

PS. Lasati aprofundarea partii stiintifice, e punerea in practica si urmarirea insistenta a unei idei inteligente.

culita tu poluezi forumul,,,,nuti place "rumanika" suna apropiat

la hotii si timpenii,,,iar tu tu tot respectul esti ruman un fel de amestec dintre rum si rrrom,,,,accepti si promovezi hotia si prostia apoi bade nu poti fi roman,,,roman era Avram iancu,,,ruman e si regele,ponta ,basinescu,,,si restul,,,voi santeti rumani din rumanika,,,,,,Avram Iancu daaaaaaaaaa e roman,,hotii si prostii,patriotii si laudarosii sant rumani,,asa ca slabestema ,,e democratie blegule,,,,capisci,,,,,

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor