Cine e de vina pentru situatia medicamentelor? Grindeanu acuza guvernarea Ciolos, V. Voiculescu arata spre Banicioiu

Marti, 21 Februarie 2017, ora 13:59
5310 citiri
Cine e de vina pentru situatia medicamentelor? Grindeanu acuza guvernarea Ciolos, V. Voiculescu arata spre Banicioiu
Foto: captura video Digi24

Scaderea brusca a pretului unor medicamente cu 35%, propusa de Guvernul Grindeanu, va duce la disparitia a numeroase medicamente de pe piata, avertizeaza specialistii. In timp ce premierul Grindeanu da vina pe fostul guvern, fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu sustine ca multe dintre medicamente disparusera deja inainte sa fie numit el in functie.

La finalul vizitei efectuate marti la Ministerul Sanatatii, premierul Sorin Grindeanu a raspuns la intrebarile jurnalistilor precizand ca preturile medicamentelor vor fi hotarate in acord cu producatorii si cu asociatiile de pacienti inainte ca ministerul sa vina cu o solutie finala, care sa fie insa si in acord cu programul de guvernare al PSD.

"Ministerul Sanatatii a fost notificat din ianuarie anul trecut de lipsa anumitor medicamente. Nu s-a luat nicio masura. S-au demarat acum toate procedurile, astfel incat tot ceea ce a semnalat presa pe anumite componente sa fie remediat. Mi se pare cea mai grava situatie", a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Acesta a explicat ca scaderea de preturi va fi facuta, pentru ca ea figureaza in programul de guvernare.

"Preturile vor fi hotarate si conform a ceea ce noi ne-am propus, programului de guvernare, dar in acord si cu producatorii si cu asociatiile de pacienti. Eu stiu ca la acea dezbatere publica au fost prezente inclusiv asociatiile de pacienti. Tot ceea ce va hotari Ministerul Sanatatii va fi in acord cu asociatiile de pacienti si cu producatorii, nu vrem sa ajungem in situatia in care pe anumite componente sa avem distorsiuni in piata", a sustinut premierul.

In plus, Sorin Grindeanu a tinut sa sublinieze inca o data ca "lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sanatatii si treneaza de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate".

Cand jurnalistii i-au atras atentia ca anul trecut in noiembrie guvernul tehnocrat a lansat o platforma unde puteau fi semnalate medicamentele care lipsesc sau se gasesc greu, platforma pe care oricine primea un raspuns in maxim 7 zile dar ca de pe 10 ianuarie nimeni nu a mai primit niciun raspuns acolo, premierul a raspuns ca poate ca la tehnocrati "relationarea a fost foarte buna, dar solutiile au lipsit".

Citeste mai multe despre:

In replica, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii pana in decembrie, a subliniat faptul ca sute de medicamente au disparut pana sa ajunga el la minister, din cauza ordinului de ministru 75 semnat de predecesorul sau Nicolae Banicioiu.

"Sorin Grindeanu vorbea despre retragerea multor medicamente. Intr-adevar, multe au fost retrase. Principalul motiv e ordinul 75 si in general de metodologia de preturi din Romania. Ordinul 75 a fost dat de Banicioiu. (...) A facut ca peste 1000 de produse sa dispara pana la venirea mea la minister. Daca va uitati la raportarile de la Agentia Nationala a Medicamentelor, in 2015, la inceput, aveam peste 6.000 de produse, in luna iunie anul trecut aveam 5.400 de produse, deci s-au retras aproape 1.000 de produse doar in perioada aceea in urma ordinului dat de ministrul Banicioiu, ordin pe care acum PSD, si guvernul actual, vrea sa-l reactualizeze prin scaderea cu 35%", a spus fostul ministru.

"E foarte bine sa avem preturi cat mai mici, dar trebuie sa ne asiguram ca medicamentele exista in tara", a declarat Vlad Voiculescu la postul Digi24.

Totodata, acesta a criticat Ministerul Sanatatii pentru ca de la plecarea sa din minister a abandonat platforma medicamentelipsa.ms.ro prin care se monitorizau stocurile de medicamente din tara.

"Ministerul Sanatatii are pentru prima data un sistem de raportare. Pana la sfarsitul lunii decembrie au existat raspunsuri din partea autoritatile si au fost luate masuri pentru medicamentele raportate acolo ca lipsind. De la plecarea mea din Ministerul Sanatatii, platforma a fost abandonata. Avem un sistem de monitorizare a stocurilor care ar trebui sa functioneze", a mai precizat Vlad Voiculescu.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Grindeanu lipsa medicamente reducere preturi , #spital