Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine strange plicul in spitale?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 August 2015, ora 06:58
5826 citiri
Cine strange plicul in spitale?

Pe drept cuvant sunt medicii astazi agitati in pragul unei revolte care sa blocheze sistemul. Problemele lor sunt multe si vechi, iar majorarea salariilor cu 25% anuntata de Guvern, de la 1 octombrie, nu rezolva niciuna din ele.

Asa isi spun cel putin o parte dintre medicii din Romania, cei mai activi pe Facebook, unde continua sa isi exprime nemultumirile fata de sistem, de masurile anuntate si de perspectivele viitorului cu astfel de politici publice.

Nu stiu daca exista spitale, daca sunt nu stiu cate si in functie de ce, unde sa fie cineva care sa stranga direct "plicurile" cu spagile pe care le dau pacientii, daca apoi centralizeaza sumele si le redistribuire intr-un fel sau altul, dar stiu sigur ca foarte multi dintre pacienti lasa bani in spitalele si clinicile de stat din Romania la diversi, de la asistenta care altfel se face nevazuta pana la medicul care conduce operatia.

Se mai stie, de asemenea, ca in fiecare spital din marile orase exista cel putin o mana de medici ale caror averi ii fac sa paleasca de invidie pe liderii politici si afaceristi din zona. Ei sunt intr-o mare masura si cei de care depinde in mod direct viitorul carierei fiecarui medic din jurul lor. Pentru ca ei detin puterea informala in spitale si clinici, ei decid cine avanseaza si cu cine isi vor imparti mare parte din pacienti si "atentiile" pe care acestia le lasa cat timp au nevoie de serviciile sistemului.

Unii dintre medicii tineri au resimtit anuntul politic privitor la legalizarea atentiilor din Sanatate exact drept ceea ce este la origine, un act de injosire si umilire a pacientului si de auto-umilire si auto-injosire, in cazul medicilor care cer si care accepta putinul celor care oricum nu il au de unde da. Radacinile acestor practici coboara adanc in istorie, chiar inainte de instaurarea sistemului comunist.

Astazi inegalitatile de sanse, de statut si chiar de venit in comparatie cu perioada comunista sunt in dezavantajul evident al breslei medicilor. Dar poate cea mai dureroasa e chiar pierderea statutului social, o realitate pe care legalizarea plicului nu vine decat sa o confirme si sa o intareasca.

Daca Ponta ar fi dorit o reforma reala si moderna a sistemului de sanatate, nu ar fi inceput niciodata tocmai cu oficializarea spagii.

Dar, in opinia mea, pe Victor Ponta nu l-au interesat decat consecintele politice ale acestei masuri, respectiv eliminarea unor proteste de strada care ar fi pus si mai multa presiune pe un guvern si asa cu un picior in groapa.

Pentru medici e doar un alt moment prost, cand situatia dezastruoasa din sistem ar fi trebuit sa le dea aripi pentru a face presiune pentru imbunatatirea reala si pe termen lung a calitatii mediului in care lucreaza.

Faptul ca sindicatele nu au protestat fata de ideea Guvernului de a legaliza atentiile si plicurile cred ca spune indeajuns de multe despre cine detine puterea in sistem si cum vor sa arate viitorul sanatatii romanesti. E ca si cum ar spune ca ramane asa cum ne-am inteles si pana acum: trebuie sa veniti la medic cu buzunarul plin de bani, altfel te poti astepta la tot felul de surprize neplacute cu viata ta.

Pe de alta parte, nu gasesc a fi necesar ca un medic rezident sa fie arestat de procurori pentru ca a primit o suta sau doua de lei in plic, intr-o tura de garda, de fiecare data doar ca semn de multumire si respect dupa interventia sa reusita.

Dar nici asa nu cred ca solutia pentru neajunsurile din sistem este legalizarea spagii. Macar si din considerentul ca ea a existat si pana acum, iar acum si-a pierdut si rolul pe care l-a avut odata de a asigura supravietuirea unei categorii sociale privilegiate.

Guvernul cred ca ar fi trebuit sa isi puna intrebarea cum face sa treaca acea spaga direct in salariul oficial, nu sa trimita pacientii cu plicurile la caserie. Si nici sa se angajeze la majorari, cat se poate de legitime de altfel, de dublari de salarii in viitorul apropiat, fara sa spui de unde vei lua si cum aduci sumele in realitate. Dar plicul Guvernului a fost acceptat de cei care au puterea de influenta in sistemul de sanatate si Ponta s-a sters pe maini de buzunarele medicilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#salarii medici majorate, #spaga medici spitale, #salarii bugetari majorate , #spital