Cluj: A fost lansata o aplicatie care ii ajuta pe bolnavii de cancer sa-si autoevalueze starea psihica

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 17:10
2851 citiri
Cluj: A fost lansata o aplicatie care ii ajuta pe bolnavii de cancer sa-si autoevalueze starea psihica
Foto: Facebook / Degi Laszlo Csaba

O aplicatie unica in Romania, care poate fi descarcata gratuit pe un telefon mobil sau tableta si care este dedicata sprijinirii pacientilor oncologici, a fost lansata recent si prezentata miercuri la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.

Aplicatia, denumita APSCO, este disponibila in limbile romana si maghiara si poate fi folosita pentru autoevaluarea starii psihice de catre pacientii care sufera de o forma de cancer. De asemenea, aplicatia contine o serie de informatii care pot fi utile pacientilor in efortul lor de a face fata bolii din punct de vedere psihic.

Degi Csaba, care este coordonatorul proiectului, a explicat miercuri, intr-o conferinta de presa, cum functioneaza aplicatia, care utilizeaza asa numitele "termometre emotionale". Acest instrument este deja cunoscut in tarile vestice, mai ales in Marea Britanie, si a fost folosit la crearea aplicatiei APSCO.

"Am lansat aplicatia APSCO, care este unica, in limbile romana si maghiara, si care poate fi descarcata gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicatia este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boala, pentru pacientii cu cancer, apartinatori si medici.

Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul isi poate monitoriza nivelul de distres astfel incat sa vada daca acesta este sau nu critic. Aplicatia te ajuta sa stii unde este limita in suferinta psihologica, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor in plus", a spus Degi Csaba.

Aplicatia, odata instalata pe un telefon mobil sau tableta, necesita un efort de aproximativ un minut pentru completarea unor informatii pe baza carora softul face un calcul care arata pacientului care este starea sa psihica.

Astfel, pacientul trebuie sa bifeze in aplicatie, pe o scala de la 1 la 10, pentru fiecare din cele patru termometre emotionale care indica nivelul de stres, anxietate, depresie si furie, iar pe baza datelor introduse aplicatia indica nevoia de ajutor a pacientului.

Sociologul clujean a explicat ca utilizarea acestei aplicatii nu reprezinta in sine o terapie, ea putand fi comparata cu acele instrumente care ajuta, de exemplu, pacientii cu diabet sa isi monitorizeze nivelul glicemiei. Degi Csaba a insistat pe importanta faptului ca pacientii trebuie sa primeasca sprijinul unui psiholog specializat in acest domeniu de sustinere a bolnavilor de cancer.

De asemenea, aplicatia contine si are o baza de date cu informatii legate de asociatiile, grupurile de suport sau datele de contact ale unor institute medicale din toata tara.

O alta practica care ar putea fi introdusa in spitalele oncologice din Romania este completarea de catre pacienti a unui chestionar, in timpul petrecut de acestia in salile de asteptare, care sa le ofere psihologilor informatii utile despre pacientii lor de cancer.

Degi Csaba a subliniat ca in Romania exista o prea mica preocupare pentru nivelul de distres inregistrat de pacientii cu cancer, care reprezinta de fapt un element foarte important in lupta lor cu boala si caruia ar trebui sa i se acorde o importanta mai mare. El a explicat ca in institutele oncologice din tara exista putini asemenea psihologi specializati in sustinerea pacientilor de cancer, exceptie facand Capitala.

"Ideal ar fi ca aceste institute sa fie dotate cu tablete ieftine, iar pacientii care asteapta sa isi evalueze rapid starea. Iar cand intra la cabinetul medicului acesta are toate datele la indemana, sa stie care este starea psihica a pacientului (...) In Romania, distresul oncologic nu este o prioritate, nu este tratat, este ceva auxiliar. Am constatat ca procentul pacientilor cu cancer care prezinta depresie clinica si simptome de anxietate este urias si este de peste 45%", a mai spus Degi.

Echipa care a dezvoltat aplicatia APSCO lucreaza la acest proiect din anul 2001, cand a fost inceputa, in patru institute oncologice din Romania, o cercetare asupra nevoilor psihologice ale bolnavilor de cancer. Pana in prezent au fost evaluati peste 1.200 de pacienti.

Cercetarea a fost finantata de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, cu recomandarea Ministerului Sanatatii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#aplicatie bolnavi cancer stare psihica , #spital
Comentarii