Ziare.com

Colegiul Medicilor: Masurile anuntate de Nicolaescu alunga medicii din tara

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 21:26

   

Colegiul Medicilor: Masurile anuntate de Nicolaescu alunga medicii din tara
Masurile anuntate de Ministerul Sanatatii, "chiar daca ulterior s-a revenit asupra lor", nu constituie altceva decat "metode de a alunga medicii romani din tara", spun reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

"Consideram ca impunerea unor criterii de finantare dupa forma de proprietate a serviciilor medicale, precum si obligarea medicilor de a lucra, fie in sistem public, fie in sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei Romaniei.

Adevaratele probleme ale sistemului sunt subfinantarea, deficitul de personal calificat si o legislatie confuza care se preteaza la interpretari si care vulnerabilizeaza atat corpul medical, cat si pacientii", subliniaza reprezentantii CMR.

Colegiul Medicilor "saluta cresterea bugetului sanatatii cu un miliard de euro, dar a fost dezamagit de modul in care aceste fonduri suplimentare au fost directionate".

"Este de neinteles pentru membrii corpului medical cum statul roman poate sa gaseasca, cu eforturi, aceasta suma pentru firmele de medicamente, dar nu reuseste sa identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti", au adaugat reprezentantii Colegiului.

Conform sursei citate, deficitul de personal medical calificat "a ajuns la o cota alarmanta".

"In anul 2012, s-a coborat sub nivelul critic de 40.000 medici cu libera practica in Romania. Avem la acest inceput de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici in 2012 si 55.000 de medici in 1990", atrage atentia CMR.

In domeniul legislativ, CMR considera ca "simple amendamente la o lege" nu elimina riscurile exercitarii profesiei medicale in Romania si ca este nevoie de o "legislatie moderna si adecvata" spiritului European.

CMR solicita noului Guvern Ponta sa "rezolve", asa cum a promis, revendicarile cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR din martie 2012 si isi "arata in continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru cresterea eficientei sistemului de sanatate si a calitatii actului medical".

Sursa: rNews

Articol citit de 1740 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fondul de sanatate ...

... este colectat de stat pentru toti romanii , iar o parte din acesta este folosit si pentru copii care nu contribuie cu nimic la fondul de sanatate . Pentru ce ar colecta bani pentru privati ? Exista asigurari private pentru spitalele private si unde nu exista sa le infiinteze cei care au aceasta afacere . Multi insa se lasa amagiti de grija din aceste spitale , de conditiile de confort mai bune . Nu uitati ca acestea ei le realizeaza prin salarii mai bune si creerea acestor conditii cu banii repartizati de la bugetul de stat . Cu acesti bani se vor creea acelesi conditii si in spitalele de stat in cativa ani . Totodata se elimina si trimiterea pacientilor de catre aceiasi medici la clinicile private unde au un castig de pe urma bolnavilor trimisi . Creati o falsa problema si corect este ca privatul sa-si faca afacerea pe banii obtinuti din taxe si nu pe banii colectati de stat . Ganditi-va ca 95% din populatie, poate chiarmai mult se trateaza la stat, indiferent ca suntmedici de familie, medici de copii, operatii complexe. Pentru cei cu venituri mari care apeleaza la clinici private, nu trebuie ca majoritatea sa contribuie .
Taiati subventia spitalelor private din banii publici! Cresteti salariile medicilor !
Medicii rezidenti sa profeseze dupa terminarea rezidentiatului si sanu faca aldoile rezidentiat pe banii publici !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor