Colegiul Medicilor: Masurile anuntate de Nicolaescu alunga medicii din tara

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 21:26
2499 citiri
Colegiul Medicilor: Masurile anuntate de Nicolaescu alunga medicii din tara
Foto: Arhiva

Masurile anuntate de Ministerul Sanatatii, "chiar daca ulterior s-a revenit asupra lor", nu constituie altceva decat "metode de a alunga medicii romani din tara", spun reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

"Consideram ca impunerea unor criterii de finantare dupa forma de proprietate a serviciilor medicale, precum si obligarea medicilor de a lucra, fie in sistem public, fie in sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei Romaniei.

Adevaratele probleme ale sistemului sunt subfinantarea, deficitul de personal calificat si o legislatie confuza care se preteaza la interpretari si care vulnerabilizeaza atat corpul medical, cat si pacientii", subliniaza reprezentantii CMR.

Colegiul Medicilor "saluta cresterea bugetului sanatatii cu un miliard de euro, dar a fost dezamagit de modul in care aceste fonduri suplimentare au fost directionate".

"Este de neinteles pentru membrii corpului medical cum statul roman poate sa gaseasca, cu eforturi, aceasta suma pentru firmele de medicamente, dar nu reuseste sa identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti", au adaugat reprezentantii Colegiului.

Conform sursei citate, deficitul de personal medical calificat "a ajuns la o cota alarmanta".

"In anul 2012, s-a coborat sub nivelul critic de 40.000 medici cu libera practica in Romania. Avem la acest inceput de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici in 2012 si 55.000 de medici in 1990", atrage atentia CMR.

In domeniul legislativ, CMR considera ca "simple amendamente la o lege" nu elimina riscurile exercitarii profesiei medicale in Romania si ca este nevoie de o "legislatie moderna si adecvata" spiritului European.

CMR solicita noului Guvern Ponta sa "rezolve", asa cum a promis, revendicarile cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR din martie 2012 si isi "arata in continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru cresterea eficientei sistemului de sanatate si a calitatii actului medical".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Colegiul Medicilor masuri Ministerul Sanatatii, #medici romani strainatate, #finantare servicii medicale, #directionare fonduri sanatate CMR , #spital