AFP: Romania nu face nimic pentru a opri exodul medicilor

Joi, 24 Martie 2011, ora 11:59
3026 citiri
AFP: Romania nu face nimic pentru a opri exodul medicilor
Foto: Arhiva

Medicii si asistentele din tari est-europene aleg din ce in ce mai mult Occidentul, unde pot avea salarii mai mari si conditii de trai mai bune, iar aceasta situatie este intalnita in special in tarile cele mai afectate de criza, noteaza joi, AFP, intr-un amplu comentariu pe aceasta tema.

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania, aflata inca in recesiune, situatia este mai grava decat in Ungaria, numarul medicilor care au ales strainatatea dublandu-se practic in decurs de un an, pentru a ajunge la 2.779, in 2010.

Oficialii din Romania, dar si din Bulgaria nu iau nicio masura pentru a impiedica acest exod al medicilor, comenteaza AFP, preluata de site-ul Romandie.

In tara vecina, Bulgaria, cadrele medicale cu studii medii sunt tot mai decise sa munceasca in alte tari, unde pleaca anual aproximativ 1.200 de asistente si infirmiere. Numarul acestora a ajuns la 31.061, in 2009, in timp ce Bulgaria are aproximativ 28.000 de medici.

Sistemul de sanatate in tara cea mai saraca din Uniunea Europeana ar avea nevoie de cel putin 60.000 de asistente si infirmiere, pentru a functiona corespunzator, avertizeaza Asociatia cadrelor medicale din Bulgaria.

Chiar daca nu reprezinta un lucru grav, in Ungaria existand aproximativ 30.000 de medici, plecarea medicilor din aceasta tara este un motiv de ingrijorare, atat timp cat de pe bancile facultatii ies anual 800 de medici. Totodata, medicii tineri sunt cei care aleg strainatatea, in special Marea Britanie, Suedia sau Germania.

"Pentru mine, nu mai exista perspective in Ungaria, asa ca plec in Germania, unde calificarea mea va fi recunoscuta", a declarat pentru AFP Csaba Andok, un chirurg de aproximativ 50 de ani.

In 2010, 1.111 medici au solicitat de la autoritatile ungare certificate care sa le permita sa profeseze in strainatate, respectiv cu 25% mai mult decat in 2009, a afirmat, pentru sursa citata, un oficial al Ministerului Resurselor Naturale din Ungaria.

"Exista la medici o nemultumire generala, mai ales din cauza degradarii conditiilor salariale", afirma medicul chirurg ungar. Medicii castiga lunar intre 550 si 740 de euro. Pe de alta parte, "se munceste cu personal redus, astfel incat stresul zilnic este aproape de nesuportat", a mai spus acesta.

In Polonia, insa, aceasta criza a fortei de munca in domeniul sanatatii s-a redus semnificativ incepand din 2005, atat gratie maririlor de salarii, cat si a investitiilor pentru educatie si formare.

In Cehia este o situatie mai speciala, avand in vedere ca Guvernul a cedat in fata protestelor medicilor.

In decembrie anul trecut, circa 3.800 de doctori din 20.000 cati numara sectorul public au demisionat, pentru nerezolvarea revendicarilor lor salariale. In cele din urma, Guvernul de la Praga a cedat si le-a acordat o marire de salariu esalonata pana in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#medici Romania, #placari medici Romania, #exod medici strainatate , #spital