Care este cea mai mare problema din sistemul de sanatate? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 19:02
7785 citiri
Care este cea mai mare problema din sistemul de sanatate? - Sondaj Ziare.com

Sistemul de sanatate din Romania, si-asa subred si plin de bube, a fost aruncat in aer la inceputul anului de doua informatii - ca sistemul privat nu va mai fi finantat din bani publici si ca medicii ar putea sa fie pusi sa aleaga intre a profesa la spitalul de stat ori la clinica privata. In plus, cu medicii rezidenti ramane cum am stabilit: nu cresc salariile.

Daca adaugam la acestea lipsa dotarilor si a medicamentelor, spitalele inchise, coruptia din unitatile medicale, serviciile medicale proaste, salariile mici ale medicilor ori plecarea acestora din tara, lipsa unor campanii de informare si prevenire a bolilor, cazurile de malpraxis, ne gasim in fata unei liste pe care bolnavul trebuie sa bifeze cat mai multe casute corecte pentru a avea cat mai mult sanse.

Arafat, despre finantarea pentru sistemul privat si unde pot lucra medicii

Este ca la examenul auto sau, daca vreti, ca la examenul de rezidentiat - intrebari cu variante multiple de raspuns.

Stiti cate internari au avut loc, in anul 2012, in Romania? Aproape 2,9 milioane. Numai internari! Numarul celor care au avut nevoie de servicii medicale este insa mai mare. Numarul celor care au avut nevoie de servicii medicale si nu le-au primit este necunoscut.

Asigurarile de sanatate sau boala lunga a romanului care nu e bogat

In urma cu o saptamana, pe 12 ianuarie, ministrul Sanatatii a afirmat ca, prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie, va fi oprita finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a unitatilor spitalicesti private. Eugen Nicolaescu a precizat ca asa se urmareste ca spitalele publice sa aiba un buget cu circa 10 la suta mai mare.

Asfel, se doreste sa se reduca "din nemultumirile cetatenilor", astfel incat sa nu mai existe cazuri in care un pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, pentru ca, altfel, cadrul medical care va solicita acest lucru "va pleca pe loc"

Nicolaescu: Vom sista finantarea din bani publici a spitalelor private

Nicolaescu: In 2012, doar 2% dintre romani s-au internat in spitalele private

La randul sau, premierul Victor Ponta a asigurat ca se vor deconta in continuare medicii de familie si asistenta ambulatorie, in sistemul privat si ca ministrul Sanatatii nu a vrut sa spuna ca vor fi eliminate total finantarile pentru spitalele private.

Totodata, secretarul de stat Raed Arafat a explicat ca politica MS este sa creasca internarile in ambulatoriu, astfel explicandu-se sistarea finantarii pentru sistemul privat de sanatate. Prin urmare, afirma fostul ministru al Sanatatii, se doreste ca tot mai multe cazuri care nu necesita neaparat internare sa fie rezolvate in ambulatoriu.

Ponta, despre scandalul din Sanatate: Se deconteaza medicii de familie si asistenta ambulatorie

Decontarea serviciilor medicale este doar capatul drumului pe care il parcurge insa bolnavul. Nu trebuie uitat ca fiecare roman care are nevoie de internare sau de orice serviciu medical, cu exceptia urgentelor si a pensionarilor cu venituri mici si alte categorii, are nevoie de o asigurare de sanatate, platita pe cont propriu sau de catre angajator. Asta in cazul in care nu isi permite sa plateasca din buzunar orice consultatie, interventie sau internare.

Dar si pana acolo sunt de parcurs drumuri dus-intors intre CNAS a localitatii de domiciliu si adminsitratii financiare, pentru ca cele doua institutii nu pot comunica intre ele, pentru a avea o evidenta comuna a contribuabililor, sub niciun chip.

Nicolaescu: Romanii, in proportie de 90%, traiesc din asigurari sociale de sanatate

In plus, o alta problema o constituie si o lipsa a prevenirii si informarii cetatenilor asupra bolilor la care se expun. Lasand la o parte spoturile despre cat de rau face fumatul ori eternul mesaj "Excesul de sare, zahar si grasimi...", ce alta campanie ori mesaj va vine in minte? Stim cum sa prevenim sau sa nu dam mai departe o boala venerica? Stim cand e cazul sa mergem la medic? Stim sa interpretam macar elementar simptomele? Stim care sunt riscurile din jurul nostru? Sau altfel spus: cati stiu toate acestea inainte de a intra pe usa unui spital sau a unui cabinet medical?

Spitale fara dotari sau medicamente si spitale inchise

Ministrul Sanatatii sublinia ca, prin aducerea mai multor bani la sistemul public de sanatate, din asigurari, se doreste sa nu mai existe cazuri in care un pacient sa fie nevoit vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare. Si ce se va intampla in acele spitale de provincie unde NU SUNT aceste dotari de baza? Ce se intampla cand, din lipsa dotarilor performante, un bolnav moare pe drumul spre un centru medical dotat?

Cele mai multe spitale din Romania NU AU toate dotarile necesare. Lasand la o parte Bucurestiul, lasand la o parte cateva centre importante, precum Targu Mures, Timisoara, Iasi, Cluj sau Constanta, sunt o multime de localitati unde bolnavii nu pot merge in spitale care sa dispuna de tot necesarul logistic. Iar acestea sunt cazuri inca fericite, unde unitatile medicale inca exista.

Eugen Nicolaescu: Spitalele au fost inchise din motive politice

Pentru ca Eugen Nicolaescu a anuntat deja ca spitalele au fost inchise "numai din decizii politice si care n-au legatura cu realitatea, n-au legatura cu cetatenii, n-au legatura cu sanatatea, n-au legatura decat cu faptul ca trebuiau sa bifeze in relatia cu FMI ca au redus un numar de paturi, ca au redus un numar de finantari catre acele spitale, bolnavii nu au contat". Si atunci de ce nu sunt redeschise?

Nu in ultimul rand, pentru tratamente si interventii medicale foarte costisitoare exista acele trei optiuni: inscriere pe o lista de asteptare, rezolvarea din buzunarul propriu acolo unde se poate sau resemnarea.

Nemultumiti de doctori: Cazuri de malpraxis, servicii medicale proaste, coruptie

Infrastructura invechita, lipsa dotarilor si a echipamentelor sau chiar si a unui numar suficient de medici duce invariabil la servicii medicale proaste, la toate nivelurile. Si, nu de putine ori, la cazuri de malpraxis. Agentia Reuters nota, dupa incidentul cu bebelusii morti la Maternitatea Giulesti, ca serviciile medicale din Romania sunt considerate printre cele mai proaste din Uniunea Europeana.

Incontestabil, sunt nenumarati medici care salveaza anual mii, poate sute de mii de pacienti, judecand dupa numarul internarilor. Insa cazurile nefericite au rezultat in urma unor servicii medicale cel putin indoielnice. Oameni care mor intre spitale, in ambulanta, in asteptarea ambulantei, oameni care isi pierd viata dupa o fractura sau o luxatie, copii care mor la nastere, cazuri de bolnavi care s-au ales cu handicapuri din vina medicilor, toate reduc increderea celor care platesc contributia la sanatate.

Adaugati aici mentalitatea sau atitudinea unora dintre medici si asistente, uneori superioritate, alteori indiferenta, lejeritatea cu care sunt tratate nu de putine ori cazurile.

Plimbata de la un spital la altul, o fetita de 4 ani a murit din cauza unei luxatii

Arafat despre fetita care a murit de la o luxatie: A fost un caz de malpraxix

Invariabil se ajunge si la subiectul coruptiei din spitale. Poate mediul in care se da cel mai mult si mai des spaga, spitatul a ajuns sa fie considerat locul in care suma de bani platita creste proportional incepand de la poarta unitatii pana in sala de operatie si, apoi, Terapie Intensiva. Tot pe seama coruptiei din spitale pot fi puse o sumedenie de alte boli ale Sanatatii, cu atatea retete false eliberate, certificate, numiri, dotari cu echipamente, dar este un subiect pe marginea caruia discutiile ar putea tinde spre nesfarsit.

Nu dati in medici! Salarii mici, ani multi si grei de studiu, ganduri de plecare tot mai mari

Insa exista si adevarul din spatele scenei. Medicii rezidenti au, la intrarea in spitale, un salariu ce se invarte in jurul sumei de o mie de lei. 1.000 lei, adica sub 250 de euro. Aproximativ cat castiga un vanzator fara liceu terminat. Dupa sase ani deloc usori de facultate, in fata altor ani de studiu, doctorul roman primeste un salariu pentru care nu de putine ori sta si 12 ore in spital.

Cum, medic rezident, 12 ore in spital? Zile chiar si cu 13 ore de lucru, in prima saptamana, pentru un rezident hematolog. Se poate ajunge usor la peste 50 de ore lucrate pe saptamana, in conditiile in care nu multi au un loc de munca asigurat dupa ce trec anii rezidentiatului. In conditiile in care exista rezidenti la spitale foarte bune din Bucuresti care, in anul 5, locuiesc la camin. Care chiar si dupa atatia ani invata in continuare si fac o treaba buna. Asta este adevarul lor. Adevarul care spune ca, dupa 20 de ani de munca, un profesor doctor poate avea un salariu cu mai putine milioane de lei vechi decat anii de lucru.

Scandalul din Sanatate continua: Medicii de la stat ar putea avea interzis la privat (Video)

Colegiul Medicilor: Masurile anuntate de Nicolaescu alunga medicii din tara

Acum este invocata spaga, insa unii dintre medicii au buzunarele "cusute", altii nu le mai au deloc. Unii - cei care au - neglijeaza familie, soti, sotii, copii, pentru a ramane peste program (termen inexistent in multe cazuri) in spital.

In acest sens, anuntul ca salariile rezidentilor nu vor fi marite in anul 2013, dupa ce ministrul Sanatatii a afirmat ca le-a triplat in precedentul mandat, precum si faptul ca unii medici de la stat ar putea avea interzis in privat, afirmatie razgandita ulterior de acelasi Eugen Nicolaescu, nu fac decat sa constituie "metode de a alunga medicii romani din tara", potrivit reprezentantilor Colegiului Medicilor din Romania. Dublarea salariilor rezidentilor costa 40 de milioane de euro pe an, bugetul alocat sanatatii a crescut cu un miliard de euro. Matematica se pierde pe culoarele ministerului.

Medic tanar in Romania - sa plec sau sa raman? - sondaj Ziare.com

Salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite, in 2013

"Alungarea medicilor din tara" nu este deloc departe de adevar. Ce-ati face daca ati fi un medic tanar, fara obligatii, cu toata lumea si viata in fata, cu perspectiva unui salariu de zeci de ori mai mare intr-un sistem cu multe deschideri spre cercetare si acordare de servicii medicale de calitate? Primul raspuns ar fi cu totul altul decat Romania. Asa se explica numarul mare al medicilor care pleaca in fiecare an, asa se explica reusitele lor in alte tari, asa se explica cum doctorii scoliti in Romania se perfectioneaza in spitale din strainatate.

Ziare.com v-a prezentat o succinta trecere in revista a catorva dintre cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate din Romania. Va invitam la dezbatere si va intrebam care este intr-adevar marea problema a sanatatii din tara noastra? Si, mai mult, ce se mai poate face?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#probleme spitale romanesti, #servicii medicale proaste Romania, #asigurari sanatate Romania, #salarii medici rezidenti Romania, #lipsa dotari spitale Romania, #sistem sanatate Romania , #spital