Cele trei probleme care, rezolvate, ar reduce infectiile din spitale la jumatate - Interviu

Duminica, 29 Mai 2016, ora 12:58
9047 citiri
Cele trei probleme care, rezolvate, ar reduce infectiile din spitale la jumatate - Interviu
Foto: Ziare.com

Solutiile pentru combaterea si reducerea infectiilor intraspitalicesti sunt mai simple si mult mai la indemana decat credem si se pot pune in aplicare cu eforturi si costuri minime.

Chiar si asa, din cauza obiceiurilor proaste ramase neschimbate de zeci de an, nu se pot face minuni peste noapte.

Asta sustine deputatul PNL Horia Cristian, vicepresedinte al Comisiei de sanatate, medic chirurg si fost director adjunct al Spitalului Judetean Timis. Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta a explicat care sunt masurile la indemana oricarui medic pentru a reduce cu mult infectiile nosocomiale.

De asemenea, dupa ce presedintele Comisiei de control SRI, Georgian Pop, a spus ca singura ancheta parlamentara in cazul informarilor despre dezinfectantii Hexi Pharma a fost la aceasta comisie, l-am intrebat pe deputatul PNL ce masuri poate lua Comisia de sanatate.

In plus, medicul a mentionat ca, dupa alegerile locale, ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu va veni la comisie pentru discutii cu membrii acesteia.

Va face Comisia de sanatate o ancheta privind dezinfectantii folositi in spitale sau informarile trimise de catre SRI autoritatilor centrale?

Prima chestiune, legata de dezinfectantii Pharma sau de la alte firme diluati - pentru ca pana la urma nu stim daca este o problema punctuala de la Hexi Pharma sau ii gasim si in alta parte -, aici chestiunea este foarte simpla, pentru ca este de natura penala. Parchetul General isi face ancheta si instanta va stabili care sunt vinovatiile si care sunt pedepsele.

Legat de informare, aici este o problema foarte mare, pe care intr-adevar ar trebui sa o discutam si sa vedem cum se intampla lucrurile. Din pacate, vorbim despre guverne trecute, nu despre guverne actuale, si rolul Parlamentului in guverne trecute este limitat.

Pentru asta exista Legea raspunderii ministeriale si trebuie sa ne uitam in Legea raspunderii ministeriale si de asemenea Parchetul trebuie sa-si faca treaba. Pentru ca nu mai vorbim de o raspundere politica, ci de o raspundere penala, de neglijenta in serviciu. Daca ai fost informat de SRI, inseamna ca ai o problema - ai ignorat aceste informari, de ce le-ai ignorat, ai vazut, nu ai vazut.

Informarile SRI nu vin la Parlament, au fost trimise doar Guvernului, mai departe nu vin. Si presedintiei. Presedintia primeste informari, raspunde in fata poporului pana la urma - aici e vorba de stabilirea raspunderilor. Avem o problema in Romania legata de faptul ca vrem justitie instantanee. Cum zicea Toma Caragiu "Securea, harst!, capul mi-l aduci mie". Nu merge asa in democratie, in democratie raspunderile trebuie sa fie foarte clar conturate.

Comisia de control a SRI a facut o ancheta.

Comisia de control a SRI asta are atributiunea - sa vada daca SRI a facut ceea ce a spus ca a facut. Noi, daca am face o comisie de ancheta pe chestiunea asta, pe Hexi Pharma punctual si pe instiintarea ministrilor, ar fi o dublare a activitatii Parchetului pe care, in principiu, Camera se fereste sa o faca. Ne ferim sa facem asemenea anchete paralele.

Si atunci ce poate face Comisia de sanatate?

Ce putem sa facem, cum ne putem implica, este in chestiunea politicii de preventie a infectiilor intraspitalicesti. Acolo avem probleme, avem o legislatie - toti se reped sa faca legislatie, gresit. Legislatie avem, nu acolo e problema noastra, ci ca nu o aplicam. Aplicarea nu trebuie sa insemne control mai dur, ci trebuie sa insemne instrumente prin care sa faci aplicarea legii.

De exemplu: ar fi nevoie sa avem un registru electronic de infectii intraspitalicesti, unde toate spitalele sa isi urce toate antibiogramele pe care le fac. Numai daca te uiti cati pacienti internati ai cu infectii rezistente la antibiotice, pe care ii vezi imediat in antibiograma - deci e o informatie care exista, nu mai trebuie declarata -, deja ai sti ca acolo ai o problema. Asta ar fi o masura care trebuie luata imediat. Asta este o masura manageriala la nivelul Ministerului Sanatatii.

Dar ceva ce poate face efectiv Comisia de sanatate?

Comisia de sanatate poate sa audieze ministrul pe problemele de politica - adica putem sa facem audierea ministrului si discutam cum va combate infectiile nosocomiale, cum face sa rezolve problema cu dezinfectantii, care e tot o problema manageriala. In momentul in care nu ai niciun laborator autorizat care sa iti faca un control extern, zici 'Foarte bine, fac control extern in strainatate'. Pentru ca aici este problema cu Hexi Pharma - acelasi actionar avea si firma de producere de dezinfectanti, si firma care facea controlul.

Deci putem sa chemam ministrul si sa il audiem pe politica de sanatate. Daca nu ne place politica lui de sanatate, atunci putem sa facem o motiune simpla. Astea sunt instrumente la dispozitia Parlamentului. Anchete doar in mod exceptional, atunci cand exista un vid de putere.

L-ati chemat pe ministrul Vlad Voiculescu la audieri?

Din pacate, in acest moment activitatea in plenul Parlamentului si in comisie este suspendata, din cauza campaniei electorale, dar in mod evident, cand se va reintalni Parlamentul, vom avea o discutie pe tema asta. Sunt cateva teme foarte importante pe care trebuie sa le discutam cu dl ministru si in mod sigur dansul va veni la comisie, n-am nicio indoiala. De fapt, e si de bun simt sa vina la comisie dupa investitura. Acum e un fel de vacanta parlamentara pe care eu personal o dezaprob.

Solutia nu este sa trimiti oamenii pe teren sa bata cu pasul spitalele din Romania, nu. Mecanismele de control trebuie sa fie mai subtile si mai inteligente decat atat. Aia stie sa faca oricine.

Dar banuiesc ca problemele trebuie inventariate.

Va spun cele mai importante trei probleme - daca le-am rezolva, atunci in termen de sase luni rata de infectii nosocomiale s-ar reduce la jumatate. Daca astea trei le-am face, am fi geniali.

Unu: controlul antibiogramelor. Doctorii sa fie constienti ca au infectii intraspitalictesti.

Doi: controlul antibioticelor. Pentru ca exista o legatura extrem de stransa intre antibiotice si infeciti rezistente. Daca "hranesti" microbii cu antibiotice, ei devin rezistenti. Daca te abtii sa folosesti antibiotice si le dai doar acolo unde este documentat si este clar nevoie, atunci vei avea mai putine infectii.

Si trei: spalatul pe maini. Aici este o mare confuzie, lumea crede ca aceste infectii se transmit prin pardoseli, ca e murdar pe jos sau ca sunt clantele murdare. Nici vorba! Microbii nu traiesc pe pardoseala, nu traiesc pe clante si nu traiesc pe chiuvete, pentru ca acolo pe jos, pe pardoseala, din punct de vedere al microbului, este ca in Siberia. Acolo sunt 20 de grade, ei traiesc la 37 de grade. Si nu este de mancare. Microbii traiesc la noi in nas, la noi in gura, pe mainile noastre, in intestinele noastre. Acolo traiesc microbii.

Si personalul este cel care distribuie si imparte microbii in spitale. Din faptul ca, dupa ce consultam doi pacienti, nu ne spalam pe maini. Si atunci eu m-as duce in spital si nu as controla pardoselile, ci m-as duce in baie si as vrea sa vad daca este sapun si daca sunt servete de hartie. Daca nu este sapun si nu sunt servete de hartie, e clar ca lumea nu se spala pe maini, nici nu trebuie sa mai faca alte teste.

Citeste un interviu despre situatia din spitale, dezvaluita din interior, de un medic chirurg.

Si cat de greu este sa se faca astfel de controale?

Nu e greu, nu costa. Sapunul e prea ieftin ca sa ne zgarcim la sapun si la servete de hartie reciclata - sunt prea ieftine. Este vorba de obisnuinta. Este vorba ca orice obicei nenorocit pe care il faci de sute de ori devine neobisnuinta si devine unanim acceptat.

Va spun experienta mea din Spitalul Judetean din Timisoara, din 2006: Doi oameni - colega mea care era sefa comisiei de medicamente si cu mine, care eram director adjunct pe vremea aia - ne uitam pe toate antibiogramele, lucru care era foarte simplu, ca sunt 20-30 pe zi maxim. Atunci, daca vedeam undeva germeni rezistenti, ne duceam la colegul care avea pacientul si intrebam care e situatia. Si, apoi, controlul prescriptiei antibioticelor prin fisa antibioticului.

Consecinta a fost ca ni s-au redus la jumatate infectiile intraspitalicesti si costurile cu antibioticele au scazut de la 1,3 milioane de dolari pe an la 500.000 de dolari. Deci am redus costurile si am avut rezultate mult mai bune. N-am reusit cu spalatul pe maini... Dar la chestiunea cu antibioticele si antibiogramele am reusit, iar rezultatele sunt spectaculoase! O asemenea masura trebuie sa o aplici in fiecare zi, cu perseverenta.

Medicii din toata lumea o fac, dar pana la urma nu ma intereseaza faptul ca o fac altii, ma intereseaza ca o fac eu - cum fac sa rezolv eu problema asta de la mine? Din pacate suntem inca departe, dar Parlamentul trebuie sa ia atitudine, aveti dreptate.

Masurile sunt foarte simple, sunt atat de simple incat toata lumea zice "Numai atat?". Da, numai atat, e suficient. Din pacate, istoria omenirii, nu doar a Romaniei, ne arata ca e foarte greu sa faci schimbari. Am ajuns aici printr-un mecanism in care in fiecare zi am pierdut cate un milimetru, in ultimii 25 de ani. Sa recuperezi acum kilometrii astia de ramanere in urma e foarte greu si trebuie foarte multa perseverenta. Numai cu o idee buna... Baghete magice nu are nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#combatere infectii intraspitalicesti, #combatere infectii spitale, #masuri infectii spitale, #solutii infectii spitale, #solutii sistem sanatate , #spital