Ziare.com

Colegiul Medicilor cere retragerea de urgenta a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacientilor dupa externare

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 20:41

   

Colegiul Medicilor cere retragerea de urgenta a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacientilor dupa externare
Colegiul Medicilor din Romania solicita ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, retragerea de urgenta a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacientilor dupa externare.

Colegiul Medicilor reclama ca nu a fost consultat la elaborarea ordinului prin care MS vrea sa afle de la cei care au stat in spital cat de multumiti au fost de serviciile medicale, daca li s-au cerut bani, cat de curat a fost si daca ar recomanda altor persoane sa se trateze in acea unitate sanitara.

"Referitor la proiectul de Ordin privind aprobarea implementarii Mecanismului de Feedback al Pacientului in spitalele publice, proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in data de 21 noiembrie 2016, va notificam ca elaborarea respectivului proiect s-a facut cu incalcarea prevederilor art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, respectiv fara consultarea Colegiului Medicilor din Romania", se arata in documentul trimis ministrului Sanatatii.

Potrivit documentului citat, Legea sanatatii prevede ca una dintre atributiile fundamentale ale Colegiului Medicilor din Romania este aceea de a "colabora cu Ministerul Sanatatii la elaborarea reglementarilor in domeniul medical si al asigurarilor sociale de sanatate".

"Aceasta obligatie a Ministerului Sanatatii de a colabora cu Colegiul Medicilor din Romania la elaborarea reglementarilor, fiind o prevedere prevazuta in mod expres intr-o lege, nu este optionala, ci obligatorie.

Altfel spus, nerespectarea ei poate atrage angajarea raspunderii juridice pentru autoritatea care a eludat prevederea legala, fie Ministerul Sanatatii, fie Colegiul Medicilor din Romania. In opinia noastra, cerinta impusa de dispozitiile art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii este ca institutia noastra sa fie consultata in procesul elaborarii reglementarilor respective", mai arata CMR in notificarea trimisa ministrului Sanatatii.

CMR precizeaza ca publicarea pe site-ul Ministerului Sanatatii a proiectului actului normativ nu acopera cerinta de consultare a organizatiei profesionale, ci constituie executarea unei alte cerinte legale, respectiv transparenta decizionala in administratia publica.

"Apreciem ca ne-a fost incalcat un drept legal pe care il avem, respectiv dreptul de a fi consultati in procesul de elaborare a actelor normative, motiv pentru care va solicitam retragerea de urgenta a proiectului respectiv de pe site-ul Ministerului Sanatatii si elaborarea unui nou proiect la care sa participe si Colegiul Medicilor din Romania", mai arata forul profesional, condus de doctor Gheorghe Borcean.

Guvernul vrea sa stie ce spun pacientii despre conditiile din spitale

Ministerul Sanatatii vrea sa schimbe sistemul prin care este evaluat gradul de satisfactie a pacientilor internati in spitale si a pregatit un chestionar, cu noua intrebari, care sa fie trimis acestora, prin SMS sau e-mail, dupa externare.

Cele noua intrebari cuprinse in chestionar se refera la gradul de multumire a pacientului fata de serviciile medicale oferite de spital, fata de activitatea si implicarea medicului, fata de curatenia din spital, precum si fata de activitatea si implicarea asistentelor medicale.

De asemenea, pacientul este intrebat daca a cumparat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internarii, daca a primit explicatii clare cu privire la diagnostic si tratament, daca ar recomanda unei persoane apropiate sa se trateze la acelasi spital si daca starea sa de sanatate este mai buna dupa externare.

Anuntam prin SMS sau online cum am fost tratati in spitale - Cati pacienti spun ca li s-a cerut spaga

Ultima solicitare a chestionarului permite pacientului sa raporteze printr-o sesizare incidente de etica si integritate care au avut loc in spitalul public.

Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sanatatii ar urma sa fie notificat de Platforma informatica securizata a Mecanismului de Feedback al Pacientului si sa intre in legatura cu pacientul pentru a clarifica speta si, dupa caz, ar putea sesiza autoritatile abilitate, potrivit proiectului.

Dupa intrarea in vigoare a ordinului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va transmite prin SMS sau e-mail chestionarul de feedback al pacientului, catre un esantion statistic relevant, selectat aleatoriu la nivelul fiecarui spital.

Un studiu realizat de Transparency International releva o valoare a perceptiei populatiei privind coruptia in sistemul de sanatate de 55 la suta.

Studiul realizat de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti pentru unitatile din subordinea acesteia arata un indice general de satisfactie de 60 la suta.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oh boy...

Ce s-a inflamat Colegiul medicilor! Oare de ce?
Că dacă citim cu atenție textul paragrafului menționat vedem că scrie negru pe alb așa:
(1) CMR are următoarele atributii:
...
q) colaborează cu Ministerul Sănătătii la elaborarea reglementărilor din domeniul medical sau al asigurărilor sociale de sănătate;
...

Nu văd unde scrie că Ministerul e obligat să colaboreze cu CMR. De unde deducem logic că CMR colaborează doar dacă i se solicită explicit. Altfel nu.
Oare ii ingrijorează răspunsurile pe care le-ar putea da pacienții scăpați din spital? Poate că acelora le-ar veni chef să inșire toate cele ce li s-au cerut, de la bani la medicamente și instrumentar. Ar fi cam jenant, nu? Plus că s-ar putea face statistici din care s-ar putea să rezulte că pe lingă CASS romanul mai plătește la sănătate o căruță de bani. Doamne ferește de așa ceva...

 

 

Are nevoie ministrul de "Aprobarea Colegiului medicilor " la o....

.....hotarare pe care o ia ?

Hotararile Colegiului Medicilor,se supun aprobarii ministrului ?

 

 

Riscul cel mare este cã...

.. dupã externare, pacientii isi dau drumul la "impresii, concluzii & tarife"! Ideea in sine nu este rea deloc si nici nu este vreo premierã. In alte tãri (normale!) acest lucru se practicã pentru a da o manã de ajutor la imbunãtãtirea meniului pacientilor. Nicidecum dacã s-a dat mitã, dacã a fost curat salonul/patul etc. Ceea ce mã nemultumeste este faptul cã aceste chestionare se trimit prin sms!.. Pãi, pãrintii si bunicii nostri care au cea mai mare nevoie la capitolul sãnãtate, citi dintre ei au telefoane mobile???? De ce nu se trimit aceste chestionare prin postã, alãturi de un plic timbrat pentru retur???? Procentul respondentilor ar fi cu mult mai mare, sunt convins!

 

 

Interesanta cerere

In vest si peste ocean(Canada) de obicei acest fel de consultare cu fostii pacienti e o regula.Numai astfel se poate sti plusurile si minusurile din spitale.Oare dece asociatia medicilor se opune ?E o jignire la adresa lor sau au ceva de ascuns.Nu se pot lua masuri de indreptare daca nu se cunosc lipsurile dela sursa.

 

 

Colegiul medicilor fatza'n fata cu propriai sa prestatie facuta.....

......bolnavilor.
Le este rusine de ce ofera bolnavilor si se tem de urmari.

 

 

Aha,

Si pentru a nu-si da drumul... ar trebui opriti prin orice manevra.
Matale ne spui ca in tarile normale se practica... pentru a-si da seama bucatareasa ce meniuri sa faca pacientilor...
Ce manipulare grosolana!
Mai spui ca degeaba se da sms, ca batranaii nu au telefoane... Zau? Dar au copii, nepoti. Si ar fi de ajuns ca sa se afle taina.
Zici ca ar fi mai bine prin posta... Pe acolo se trimit indemnuri de a vota cu ponta. Stii asta, nu?
Deci, numai si numai manipulari! Esti din cei care vor sa ascunda acea stare de fapt?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor