Dan Peretianu: Nicolaescu ne-a zis "iesiti in strada ca sa pot cere bani" - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:12
6423 citiri
Dan Peretianu: Nicolaescu ne-a zis "iesiti in strada ca sa pot cere bani" - Interviu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este de partea medicilor care cer salarii mai mari, insa Ministerul Finantelor blocheaza revendicarile, pentru ca aplica o directiva sovietica din anii 47-48, afirma presedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Peretianu.

"Este acolo (la Ministerul Finantelor - n.red.) un tip, Gherghina, care se zice ca trage toate sforile. Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: daca voi nu iesiti in strada, daca nu cereti, eu nu am cum sa ma duc la guvern sa cer. Iesiti ca sa am motive", spune Dan Peretianu.

Presedintele Camerei Federative a Medicilor considera ca salarizarea foarte modesta a medicilor, care ii face dependenti de platile informale, este o actiune deliberata, de origine sovietica: "In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovitici care a spus: nu dati salarii la doctori si profesori, obligati-i sa ia mita ca sa-i puteti controla ca elite ale societatii!".

Dan Peretianu spune ca doctorii nu vor salarii ca in Germania sau Franta, dar vor ca salariile medicilor sa respecte raportul cerut de directivele europene fata de salariul mediu pe economie: "in urma cu doi ani, Federatia Europeana a Sindicatelor Medicilor a dat o rezolutie adoptata de comisia de specialitate din Parlamentul European, in care se spune ca un medic stagiar trebuie sa aiba 2-3 salarii medii din economia tarii in care lucreaza. In conditiile in care salariul mediu net pe economie in Romania este de 1.600 de lei, un medic stagiar ar trebui sa castige cam 3.200 de lei".

Ce va nemultumeste cel mai tare, ce v-a scos in strada?

Lucrurile sunt complexe si treneaza demult. Am primit de la un prieten din Marea Britanie primul program de analiza a sistemului sanitar realizat in Romania, in 1991-1992. Un program finantat de Banca Mondiala si realizat cu ajutor unor experti britanic. Ei bine, acest material foarte gros care analizeaza sistemul de acum 20 de ani este perfect valabil si astazi. Suntem exact ca atunci. Nu s-a schimbat mare lucru in privinta veniturilor medicilor.

Citeam ca pentru rezolvarea lucrurilor ar fi necesar ca salariile medicilor sa fie stabilite la un nivel de 3-4 ori salariul mediu pe economie. Ulterior, in urma cu doi ani, Federatia Europeana a Sindicatelor Medicilor a dat o rezolutie adoptata de comisia de specialitate din Parlamentul European, in care se spune ca un medic stagiar trebuie sa aiba 2-3 salarii medii din economia tarii in care lucreaza.

Cat castiga un medic la inceput de cariera in Romania?

840 de lei. In conditiile in care salariul mediu net pe economie in Romania este de 1.600 de lei, un medic stagiar ar trebui sa castige cam 3.200 de lei. In ceea ce priveste restul medicilor, noi nu cerem decat respectarea legii 284, respectarea grilei de salarizare votata de Parlament. Salariile sunt cu 30% mai mici decat cele din grila.

De unde resurse pentru aceste majorari? Eugen Nicolaescu nu spune ca mai mult de 20% nu se poate, cel putin nu anul acesta.

Problema nu e ca sunt sau nu bani. Problema este repartitia banilor. Noi asta vrem, o repartitie corecta a banilor. Noi vrem ca doctorii sa aiba salariile raportate la alte categorii sociale.

De exemplu, in Franta, un judecator are 10 mii de euro, un doctor are 11 mii de euro. In Anglia, un judecator are 8.000 de lire, un medic are 10 mii de lire. La noi un judecator stagiar are 7.000 de lei, iar un medic stagiar 700 de lei.

Societatea romanesca trebuie sa reconsidere modul de alocare a banilor pentru sanatate. Nu e treaba noastra, de unde si cum. Noi vrem ca 6% din PIB sa aibe Sanatatea, Educatia, nu altii care ar trebui sa aiba 2%.

Cine are 6% si ar trebuie sa aiba 2%?

Nu e treaba noastra. Pe noi ne intereseaza ca in societate raporturile sa fie normale. Iar in societatea romaneasa raporturile intre alocari sunt anormale.

Sunt invocate platile informale primite de medici, care ar compensa salariile mici.

Nu este o fericire pentru medici acest sistem, pentru ca ii face extrem de vulnerabili. Ca sa intelegem cum a aparut ciubucul trebuie sa facem apel la istorie. In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovietici care a spus: "nu dati salarii la doctori si profesori, obligati-i sa ia mita ca sa-i puteti controla ca elite ale societatii!".

Acelasi lucru il constatam si acum. Noi nu cerem salarii ca in Germania. Noi cerem sa avem salarii comparativ cu situatia economica a Romaniei, ceea ce nu se intampla.

Salariile mai mari ar elimina ciubucul?

Prima concluzie a studiului BM despre care v-am vorbit, era "dati salarii mai mari medicilor, de aici trebuie sa incepeti!"

Exista si problema dualitatii public - pivat. Exista medici care lucreaza concomitent in ambele sisteme.

Din punctul meu de vedere, un doctor nu poate sa lucreze si la stat si la privat. Daca un doctor isi face program de 7 ore la stat, nu mai are cum sa faca inca doua ore la privat, pentru ca este terminat. De ce lucreaza doctorii 7 ore si nu 8 sau 9? Pentru ca s-a constatat ca munca de doctor este extrem de extenuanta. Daca fentezi, apar erorile. In plus, sa vezi pacientul si colo, si colo e concurenta neloiala.

Daca nu veti convinge ministerul, sunteti decisi sa intrati in greva si sa va dati demisia in bloc?

Da, este posibil. Protestele sunt graduale, dar este posibil sa ajungem si acolo. Culmea este ca ne intelegem bine cu Nicolaescu, el este oarecum de partea noastra.

Dar cine e impotriva?

In principal Finantele. Este acolo un tip, Gherghina, care se zice ca trage toate sforile. Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: "daca voi nu iesiti in strada, daca nu cereti, eu nu am cum sa ma duc la guvern sa cer. Iesiti ca sa am motive". Uite ca am iesit ca sa aibe motive sa se duca sa ceara bani la guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#salarii medici, #proteste medici, #greva medici , #spital
Comentarii