Dinti bolnavi, pericol pentru viata - Interviu cu medicul dentist Dragos Epistatu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Mai 2013, ora 13:52
10916 citiri
Dinti bolnavi, pericol pentru viata - Interviu cu medicul dentist Dragos Epistatu

Un om cu probleme dentare nu poate fi in rest un om sanatos, avertizeaza dr. Dragos Epistatu, medic primar dentist, lector la UMF Bucuresti si vicepresedinte al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medico-Dentare.

El a detaliat pentru Ziare.com cele mai mai recente studii despre relatia directa care exista intre boli grave precum ulcerul sau cancerul si infectiile din cavitatea bucala. Problemele dentare pot provoca inclusiv nastere prematura si alte complicatii severe in timpul sarcinii.

In aceste conditii, considera dr. Dragos Epistatu, Casa de Sanatate si Ministerul Sanatatii ar trebui sa acorde o mult mai mare atentie acestui domeniu, mai ales in cazul persoanelor defavorizate, in loc sa taie si putinii bani alocati tratamentelor stomatologice.

Statisticile arata o situatie absolut dramatica in privinta igienei dentare a romanilor. Suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de pasta de dinti, de periute de dinti, in privinta numarului vizitelor la medicul dentist. Uneori nu numai prin comparatie cifrele sunt cutremuratoare, de exemplu atunci cand aflam ca exista romani carora un tub de pasta de dinti le ajunge vreme de 6 ani. Cum se traduc aceste statistici "pe front", adica in ceea ce gaseste medicul dentist in gurile pacientilor?

Romania are nevoi imense in ceea ce priveste diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cavitatii bucale. Tragem dupa noi o tara istorica, pentru ca perioada comunismului si imediat dupa, in anii '90-2000, oamenii au avut alte probleme si nu s-au prea ocupat de sanatatea dentara. Aceste probleme s-au adunat si noi ajungem sa le rezolvam astazi.

In Europa, suntem pe ultimele locuri la capitolul sanatate orala si s-a facut mult prea putin pana acum.

Un pacient cu probleme stomatologice poate fi in rest un om sanatos? Care sunt implicatiile bolilor dentare asupra intregului organism?

Din pacate, un om cu probleme dentare nu poate fi in rest un om sanatos. In afara disfunctiilor locale, infectii, lipsa dintilor, carii etc, in afara de tulburari ale masticatiei, ale fonatiei, deci de vorbire, estetice, studii facute la universitati de prestigiu arata ca afectiunile bucale au un mare rasunet asupra intregului organism.

De exemplu, este stiut ca in mecanismul de producere a ulcerului are implicatii o bacterie numita helicobacterium pylori. Putina lume stie ca tratand printr-o schema antibiotica aceasta bacterie, rezolvi doar 47% din problema. Daca insa tratamentul antibiotic este asociat cu o asanare a cavitatii bucale, procentul creste la 87%, lucru dovedit statistic.

Deci nu te poti vindeca de ulcer, daca nu tratezi si problemele dentare?

Asa este. Stau si ma intreb nu doar cati pacienti, ci si cati gastroenterologi cunosc acest aspect.

Exista si alte boli favorizate, agravate sau a caror vindecare este zadarnicita de problemele dentare?

O alta implicatie este in privinta bolilor cardiovasculare. Se banuia, se demonstrase oarecum, dar studiile cele mai recente, finalizate in 2012, demonstreaza ca ateroscleroza este agravata de problemele din cavitatea bucala, care intretin un focar cronic de inflamatie in organism.

Un alt exemplu se refera la nefropatii, adica afectiuni renale, care sunt influentate negativ, chiar foarte rau, de infectiile si bacteriile din zona bucala. S-a demonstrat ca infectiile din cavitatea bucala si parodontopatia la gravida dubleaza riscul de nastere prematura, de crestere prea mica in greutate a fatului, de eclampsie si preeclampsie.

Infectiile din cavitatea bucala potenteaza efectele negative ale cancerului prin microorganismele care pleaca de la nivelul cavitatii bcale. Exista studii facute recent privind HPV, virusul Epstein Barr si citomegalovirusul care sunt implicate in aparitia cancerului oral. HPV este desigur si cauza cancerului de col uterin.

Toate lucrurile acestea sunt legate. Avem impresia ca tratam lucruri diferite, insa la nivelul organismului totul se leaga.

Romanii invoca, in general, doua motive pentru care nu merg la stomatolog cu anii, uneori chiar niciodata. Frica de durere si lipsa banilor. Tratamentele stomatologice sunt, intr-adevar, foarte scumpe, greu de suportat pentru veniturile romanilor. Multi dau vina pe lacomia medicilor pentru aceste costuri foarte mari...

Toate materialele folosite in stomatologie sunt de import. Nu se produce nimic in Romania, sunt produse specializate, de calitate foarte buna, in care firmele producatoare investesc si ele foarte mult pentru ca un lucru de calitate nu se obtine usor si nu poate fi ieftin.

Iar noi avem nevoie de foarte multe materiale. Daca va fac o lista cu materialele necesare pentru tratarea unei simple carii, o sa va speriati cat sunt de multe si de scumpe. Medicii stomatologi nu lucreaza cu un adaos comercial mare, nu se imbogatesc din aceasta meserie.

Materialele costa atat de mult, incat un medic dentist trebuie sa munceasca multe ore pentru a avea un venit rezonabil.

In aceste conditii, materiale foarte scumpe, costuri mari, probleme dentare uriase ale populatiei, credeti ca asigurarile de sanatate, ministerul Sanatatii ar trebui sa sustina mai mult stomatologia?

De-abia s-a taiat si mica alocatie acordata de Casa de Sanatate medicinei dentare. Taierea acestor fonduri a fost un lucru incorect pentru societate la modul general. Eu inteleg ca statul are nevoi mari, sunt convins ca problemele sunt multe, dar nimeni nu ne pune noua in fata modalitatea in care se duc banii statului si ai sanatatii.

Asigurand prin Casa de Sanatate ceva, niste urgente, problemele copiilor, ale adolescentilor, ale celor defavorizati, se pot rezolva niste probleme sociale. La acesti oameni nu stiu cine se mai gandeste in clipa asta, pentru ca stomatologia este 90% privata. Clinicile de stat ramase sunt extrem de putine si nu fac fata.

Cine se ocupa de copiii din orfelinate, de tinerii care nu au sustinere materiala? Eu nu am luat niciodata bani de la Casa de Asigurari. Dar am colegi in tara care asigura populatia foarte saraca. Statul le pune acum in carca acesti pacienti: fie ii trateaza gratis, fie nu-i trateaza deloc.

Inainte de 1989 existau cabinete stomatologice in scoli. Erau utile, ar fi o solutie buna reinfiintarea lor?

Da, ele aveau rolul lor, sa fereasca populatia de niste probleme mai mari. Medicul de scoala facea o verificare a copiilor, rezolva lucrurile simple, la nivelul de atunci, iar ca principiu lucrurile functionau corect. Nu trebuie sa distrugem un lucru care, principial, e corect, dar e aplicat prost. Dimpotriva el trebuie imbunatatit, nu daramat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#dentist probleme sanatate, #dinti cauza cancer, #dinti nastere prematura , #spital