In apararea Romaniei crestine

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 15:17
26676 citiri

Una dintre cele mai triste zile pe care le-am trait a fost cea cand am auzit compatrioti de-ai mei strigand "Vrem spitale, nu catedrale!". A fost ziua in care am inceput sa realizez ura neimblanzita pe care unii dintre noi o nutresc fata de lumea noastra crestina, fata de lumea in care ei s-au nascut si au devenit adulti.

A imparti lumea intre doritorii de spitale si doritorii de catedrale reprezinta culmea absoluta a primitivismului, punctul de la care incolo ne pierdem statutul de oameni. Cine imparte omul in doua, despartindu-i trupul de suflet ii ia omului si ultima farama de umanitate si il face sa nu mai fie nici creatia lui Dumnezeu.

Ideea stupida ca dezastrul din spitalele romanesti este cauzat de cele 100 de milioane de euro cu care statul roman a contribuit la inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului si a altor cateva constructii bisericesti monumentale este punctul culminant al unui razboi total, pe care asa-numitii "progresisti" il duc demult si fara niciun scrupul impotriva crestinilor si a randuielii firesti.

Ia sa vedem, insa, daca macar este adevarat ceva despre legatura dintre sprijinirea constructiei catedralei si cheltuielile in sanatate:

In 2014, bugetul Casei nationale de Asigurari de Sanatate a fost de 22,9 miliarde lei.

In 2015, bugetul Casei nationale de Asigurari de Sanatate a fost de 23,55 miliarde lei.

In 2016, bugetul Casei nationale de Asigurari de Sanatate a fost de 26,77 miliarde lei.

In 2017, bugetul Casei nationale de Asigurari de Sanatate a fost de 29,44 miliarde lei.

In 2018, bugetul Casei nationale de Asigurari de Sanatate a fost de 35,9 miliarde lei.

In fine, pentru 2019, este alocat un buget de 37,837 miliarde lei.

La bugetul CNAS trebuie adaugat si bugetul alocat Ministerului Sanatatii, care este de 9,48 miliarde de lei pe 2019, ceea ce inseamna un total de peste 47 miliarde lei pentru sanatate in 2019, aproape dublu fata de suma alocata in 2014. Am ajuns la aproape 5% dintr-un PIB anual de 1.022 miliarde de lei. In doar 5 ani, alocarile bugetare pentru sanatate aproape s-au dublat (au crescut cu 92%), depasind 10 miliarde de euro, de 10 ori mai mult decat in anul 2000!

Niciun alt sector din Romania nu a cunoscut o asemenea evolutie a alocarilor bugetare, desi nici Ministerul Public nu este departe, ca evolutie: de la 690 milioane lei in 2014 la 1,285 miliarde lei pentru 2019 (a crescut cu 86%) . Asa, doar pentru comparatie: PIB-ul Romaniei era in 2014 de aproape 700 miliarde de lei si in 2019 va fi putin peste 1.000 miliarde lei, adica avem o crestere de 48%.

Ei, si acum sa vedem unde sunt spitalele facute cu plusul asta de alocari bugetare! Unde sunt spitalele? Cate sunt in constructie? Nici macar cu fonduri europene nu s-a infipt vreun tarus pentru organizarea de santier: actualul guvern a promis, inca din 2016, opt spitale regionale plus unul republican, noi si moderne, sa se invarta dupa soare. Azi au ramas ca de-abia se vor face trei din ele, dar si alea dupa 2021.

Adica, cu 92% in plus la buget nu se vede nimic nou printre spitale, dar cu 100 milioane de euro s-a ridicat singura constructie care aminteste lumii de faptul ca Romania Mare a implinit 100 de ani.

A, era sa uit, ceva-ceva tot s-a facut pentru spitale cu atatia bani: s-au cumparat echipamente de peste 100 milioane de euro care zac, unele de ani buni, nedesfacute, in cutii, pentru ca nu au unde sa fie instalate. Avem inclusiv echipamente de radioterapie care zac nedespachetate pentru ca nici macar nu s-a inceput proiectarea buncarelor unde ar urma sa fie instalate. In vremea asta, romanii (cetatenii plus statul) cheltuie anual peste 300 milioane de euro pentru tratamente/operatii in strainatate, in lipsa de spitale, de medici sau de asistente pe la noi.

Si sa revenim putin si la problema de etica invocata de vesnic incruntatii pitbull-i, slujitorii la altarul gherillei urbane "Spitale, nu catedrale": oare cate spitale de ultima generatie s-ar fi putut face daca statul roman nu va dadea voua gratis ziare precum Izvestia (ajunsa acum Pravda) sau edituri politice? Sau oare cate spitale moderne se puteau face daca patronii canalelor TV de unde va varsati veninul plateau autorizarea cablurilor intinse ilegal intre toti stalpii patriei? Ce ar fi fost daca patronii vostri de televiziuni quality nu falimentau 200 de IMM-uri in anii 90, prin neplata la timp a facturilor (se aude, dom Bendei?) . Sa nu mai ajungem si la datoriile neplatite la stat ale lui Adrian Sarbu sau Sorin Ovidiu Vantu sau (vai, ce lovitura ar mai fi!) la uriasele pierderi accumulate de TVR pentru a va plati badaraniile voastre lansate cu naduf seara de seara.

Iata unde sunt spitalele pe care le tot invoca neimblanzitul pitbull, (autor de bestiare el insusi), sau omul cu ziua ocupata, sau alti oaspeti agitati de-ai prelipcenilor: in conturile patronilor de edituri si ziare din 1990, in taxele neplatite de patronii lor, in retelele de cablu fara autorizatii din toata tara....

Europa este de sute de ani prada unei furii anti-crestine care a ucis zeci de mii de oameni in numele "libertatii de gandire" si care a mutilat definitiv inima civilizatiei europene. Incet-incet, o minoritate plina de ura si resentimente a fortat societatile europene, intemeiate si dezvoltate in numele credintei in Dumnezeu, sa renunte la tot ceea ce a facut Europa sa devina modelul care a fost multe sute de ani. In numele unui progres care nu a mai venit, sacrul a fost scos in afara vietii comunitatii, iar cei ramasi crestini se vad nevoiti sa isi traiasca viata religioasa ca pe o boala pe care trebuie sa o ascunda semenilor lor. Desi crestinismul a avut, inca de la inceput, o existenta profund comunitara, in ultima suta de ani politicienii ii silesc pe crestinii europeni sa se retraga in intimitate pentru a se ruga lui Dumnezeu si lui Isus Hristos. Razboiul dus impotriva crestinismului a impins spre transformarea comunitatilor crestine in suma neinchegata a unor indivizi izolati.

Dupa ce asa-zisele revolutii din state precum Franta sau Spania au condus la uciderea a zeci de mii de credinciosi si a mii de calugari, preoti si maicute, inchizand manastiri si biserici, ce a realizat "progresismul" instaurat cu forta la carma societatii? Este astazi Europa mai buna pentru ca isi ascunde originea civilizatiei? Este tanarul european mai bun pentru ca afla ca nu mai are mama si tata, ci parinte 1 si parinte 2? Este elevul european mai luminat la minte si mai bine educat, daca invata "tainele" sexului liber si neingradit de la 10 ani? Sunt comunitatile europene mai bune pentru ca Biserica din capatul strazii s-a transformat in bar de noapte?

Si, oare, asta ne dorim si pentru noi, pentru Romania? Credem ridicolele declamatii ale celor care au crescut cu Mihai Beniuc in biblioteca in loc de Vasile Voiculescu, cum ca modernizarea tarii nu se poate face din cauza credinciosilor, care se incapataneaza sa mearga duminica la savarsirea liturghiei in loc sa se dedea progresului de a admira gonflabilele si mondenii de pe terasele "de fite"? Ii credem oare pe urmasii sinistrilor slujitori ai comunistilor anilor 50 revopsiti in culorile unui europenism superficial si fals?

De ce crestinilor li se neaga dreptul de a fi europeni si atlantisti? Sa nu uitam, totusi, ca marele nostru model, Statele Unite ale Americii, este o tara care nu numai ca nu se indeparteaza de originile sale crestine, ba chiar si le afirma zilnic si raspicat. America este o creatie a celor care il iubesc pe Dumnezeu, America este un camin bun si pentru multe milioane de evrei sau pentru musulmani, budisti sau hinduisti, fara a se rusina sau dezice catusi de putin de credinta majoritatii cetatenilor sai.

O nota aparte face "progresismul" in Romania: dincolo de lozincile commune intregului continent, progresistul roman de azi vede in crestinism o cauza a inapoierii, ca si cum mersul neabatut spre Europa lui Macron se impiedica de milioanele de credinciosi care au curajul sa afirme: "Hristos A Inviat!". Adica nu scoala proasta sau insuficienta a absolventilor de universitati de carton ne impiedica sa ne dezvoltam, nu coruptia si lipsa de viziune a "elitelor" corecte politic ne trimit in urma ungurilor sau polonezilor, nu, credinta si mai ales ortodoxia ne impiedica sa ne modernizam, spun ei. Ca si cum invataturile crestine ar fi niste manuale de trucat licitatii si de indiferenta fata de semeni...

Dispretul fata de ortodoxie face casa buna cu dispretul fata de propria natiune a progresistilor, a celor care isi reneaga propria familie crezand ca astfel vor fi mai "moderni".

Nimic din toate acestea nu este adevarat; cel mai mare miracol economic si civilizational din Estul Europei l-a realizat o natiune profund atasata valorilor crestine, o natiune careia nu ii este deloc rusine sa umple bisericile si sa se roage necontenit lui Isus Mantuitorul: natiunea poloneza. Biserica crestina si, cu atat mai putin cea Ortodoxa, nu ne invata nici sa nu fim atlantisti sau buni europeni, nici sa refuzam tehnologia si nici nu ne invata ca Pamantul este plat. Stiti ce ne invata, stiti ce ne cere?

'Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si cu toata puterea ta.' Iata porunca dintai. Iar a doua este urmatoarea: 'Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.' Nu este alta porunca mai mare decat acestea.", acestea sunt spusele Mantuitorului, le puteti citi in Evanghelia dupa Marcu, Capitolul 12

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#finantare biserici catedrale, #cheltuieli buget spitale , #spital