In Romania mor zilnic oameni care ar putea fi salvati. Ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii Interviu

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 18:06
9638 citiri
In Romania mor zilnic oameni care ar putea fi salvati. Ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul romanesc de sanatate este zguduit din temelii de scandalul dezinfectantilor diluati, care a scos la suprafata nenumarate probleme de fond generate de indolenta, nepricepere sau, mai grav, de interese obscure.

Medicii se tem sa mai opereze si se adreseaza instantei, pacientii vin cu teama la spital, iar pe acest fundal ingrijorator am ramas fara ministru al Sanatatii.

Dupa demisia lui Patriciu Achimas Cadariu, interimatul a fost asigurat de premierul Dacian Ciolos, iar la bursa presei tanarul Vlad Voiculescu este cotat ca favorit pentru preluarea postului de ministru al Sanatatii. Numele sau a fost vehiculat de marti in mass-media, dar inca nu a fost anuntata decizia oficiala.

Noua varianta pentru Ministerul Sanatatii - surse Ziare.com UPDATE

Poate un om tanar, cu o cariera exceptionala, dar venit din afara sistemului sa urneasca lucrurile in Sanatate, un domeniu atat de sensibil, cu impact major si cu disfunctionalitati atat de serioase? Si care ar fi "urgentele" in Sanatate?

Problema cea mai grava nu este cea a produselor Hexi Pharma, care oricum nu ocupa decat 14% din piata dezinfectantilor, ci cea a infectiilor nosocomiale, care a crescut ca o tumora in Romania.

Ele nu au fost raportate pentru ca managerii sa nu isi piarda functiile, ceea ce duce la moartea unor oameni care, in mod normal, ar trebui sa supravietuiasca vizitelor la spital, raspunde, intr-un interviu acordat Ziare.com, medicul Sorin Paveliu, doctor in stiinte medicale cu competente in Sanatate Publica si Management Sanitar, fost director general la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fost expert in Ministerul Sanatatii si fost deputat (2004-2008).

Se vehiculeaza numele lui Vlad Voiculescu pentru functia de ministru al Sanatatii. Care ar trebui sa fie profilul viitorului ministru al Sanatatii? Sa fie un om din sistem sau din afara lui? Sa fie o persoana cu o experienta solida sau un tanar entuziast?

Oricum, in 6 luni un nou ministru nu poate sa faca mare lucru, dar depinde de om. De exemplu, premierul Ciolos arata zilele acestea ca se pot face foarte multe lucruri legat de infectiile nosocomiale, insa problemele existau si in urma cu 6 luni. Am avut un ministru al Sanatatii (Patriciu Achimas Cadariu - n.red.) care in 6 luni n-a facut ceea ce ministrul interimar al Sanatatii, Dacian Ciolos, face in doua saptamani.

Deci nu poti sa stabilesti un profil legat de aceasta functie, ci totul tine de vointa de a face. Dar, ca sa faci, trebuie sa ai si cu cine. Ministrul interimar al Sanatatii, care este si premier, are toate instrumentele la indemana, toata lumea vine si il ajuta. Nu stiu daca noul ministru va fi ajutat.

Este si o chestiune ciudata: toata lumea il da ca ministru pe Vlad Voiculescu, dar puteti sa imi spuneti de ce Vlad Voiculescu nu a putut fi numit ieri ministru, cand s-a anuntat? Premierul era in tara, presedintele era in tara... Inca nu sunt sigur ca acesta va fi viitorul ministru, dar e foarte probabil.

Mirarea mea este mai degraba legata de felul cum ajunge ministru acest om de buna credinta, pentru ca toate prezentarile facute arata un profil exceptional din punct de vedere uman pentru Vlad Voiculescu. Sa iti pui pielea la bataie, facand niste gesturi aflate la limita legalitatii pentru a aduce in tara medicamente (dupa un model patentat in America in epoca anterioara introducerii medicamentelor anti-SIDA) e un lucru pentru care merita tot respectul nostru. Dar asta nu inseamna ca ii ofera competenta si in domeniul sanitar.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca Vlad Voiculescu vine dintr-o pozitie foarte ciudata, cea de director de cabinet al ministrului de Finante. Eu cred ca dupa cabinetul prim-ministrului, un cabinet de cea mai mare importanta este cel al ministrului de Finante si imi vine greu sa cred ca cine se califica pentru aceasta pozitie cheie, mai importanta decat cea de secretar de stat (toate actele catre ministrul de Finante trebuie sa treaca prin fata acestui om, care trebuie sa le filtreze si sa le prezinte) sa aiba aceeasi competenta si la Ministerul Sanatatii. Nu pot sa sper decat ca are aceasta abilitate de a fi competent si intr-un domeniu, si in altul.

Iar daca ma intrebati ce asteptari am de la viitorul ministru al Sanatatii, o sa va spun ca astept ca procedura de punere in aplicare a unui parteneriat public-privat pentru construirea de doua noi spitale, de cardiologie C.C. Iliescu si de pediatrie Marie Curie (care pana acum s-a facut printr-o procedura mai mult decat discreta la Ministerul de Finante si nu la Ministerul Sanatatii), sa fie pusa in dezbatere publica si sa se dea posibilitatea ca acest model sa fie preluat si de celelalte spitale, care sa poata fi conduse administrativ de o entitate privata, asa cum ni s-a prezentat.

Care sunt principalele probleme ale sistemului de sanatate, care sunt urgentele, cu ce trebuie sa inceapa viitorul ministru al Sanatatii?

Exista multiple disfunctionalitati, fiecare intr-un domeniu aparte. Din punctul meu de vedere, cea mai grava disfunctionalitate e legata de contractul-cadru, care trebuie aprobat. El se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii si al CNAS, dar necesita in continuare negocieri cu reprezentantii cadrelor medicale si updatari masive. Asta presupune si interventia ministrului pentru ca exista multiple probleme nerezolvate.

Pe de alta parte, s-a anuntat ordonanta de guvern privind majorarile salariale, care este o chestiune exceptionala - demonstreaza ca vointa premierului Ciolos de a da prioritate Sanatatii nu e o vorba goala.

Dar nu este doar o majorare salariala, o asezare a salariilor, este o parte buna care consolideaza ceva rau. Aceasta reactualizare si suplimentare de venituri catre medicii si asistentele din spitale se face direct catre spital, ignorandu-se tarifele.

Spitalele au in prezent tarife pentru actele medicale, iar banii care vin conform acestei noi prevederi, care se adauga majorarii de acum sase luni cu 25%, vin ca bani separati in contul spitalelor, ceea ce perturba complet modul de tarifare. Acea chestiune toxica facuta in urma cu 6 luni acum este cimentata prin aceasta noua majorare. Aceasta este o problema grava, care trebuie rezolvata.

Avem o problema grava si cu medicamentele. Exista un ordin de ministru care prevede ca medicamentelor inovative carora le-a expirat patentul sa li se scada pretul cu 35%. Este un ordin aberant din punctul meu de vedere, dar este amanat si nu s-a luat o decizie, iar in tot acest timp medicamentele pleaca din tara la export paralel, producand perturbari majore ale pietei.

Din pacate, fostul ministru a evitat sa ia masuri in aceasta privinta si noul ministru va trebui sa o faca. Nu este o decizie usoara si va avea efecte asupra industriei farmaceutice in general si asupra pacientilor in mod direct.

Pe langa acestea, sunt multe alte disfunctionalitati cronice ale sistemului, care aproape nici nu merita a fi discutate, pentru ca fiind cronice nu se pot rezolva in cele 6 luni de mandat ale noului ministru.

Scandalul dezinfectantilor - Chirurgilor le e frica sa mai opereze: Oare cati pacienti au murit din cauza Hexi Pharma?!

Soldatii romani, trimisi pe front cu dezinfectanti Hexi Pharma: Armata americana le sare in ajutor (Video)

Ce masuri ar trebui luate in cazul scandalului Hexi Pharma? Sunt spitale unde nu se mai opereaza, medicii spun ca se tem sa isi mai desfasoare activitatea. Cum ar trebui sa trateze acest subiect ministrul Sanatatii?

In mod transant va spun ca astea sunt niste exagerari de presa. Hexi Pharma nu a avut decat 14% din piata. Sigur ca produsele se regaseau in multe spitale, dar, totusi, nu ocupau decat 14%, ceea ce inseamna ca 86 de procente sunt reprezentante de alte antiseptice.

Deci nu e o problema cu ce sa inlocuiesti produsele Hexi Pharma, este doar un subiect de presa pentru ca pe de o parte se pare ca unii au platit o campanie de PR ca sa mai atenueze subiectul si altii au reactionat tocmai la existenta acestei campanii.

Deci nu e "dracul chiar atat de negru", cum se spune?

Nici gand. Problema este cu totul alta. Problema cea grava este cea a infectiilor nosocomiale. Ezitarile medicilor (asumate cu nume si prenume, nu de medici ipotetici) sunt legate de faptul ca noi am scapat complet de sub control infectiile nosocomiale.

Lumea nu a inteles foarte clar care e problema noastra, a Romaniei: ca, neraportandu-le, de fapt, ascundem ca avem o incidenta mult mai mare decat celelalte tari din Europa, pentru ca sistemul sanitar este in general mult malformat, subnutrit, subfinantat, necontrolat si atunci normal ca si incidenta infectiilor este mai mare. Dar nici acest lucru nu este atat de grav, cat mai ales faptul ca ceea ce nu declari nu poti trata.

Neputand sa tratezi, noua ne mor foarte multi oameni care ar trebui sa supravietuiasca vizitelor in spital. Oamenii nu isi dau seama, pentru ca fiecare isi considera propria nenorocire ca fiind singulara. In Bucuresti, avem 50 de spitale si in acelasi timp in Bucuresti mor 50 de oameni in fiecare zi de infectii nosocomiale. Ele pot fi privite ca singulare si sa nu iti dai seama ca este vorba despre un fenomen in masa, la nivel national, si ca populatia unui oras dispare in fiecare an din cauza acestor infectii.

Cine e responsabil? Eu ca pacient nu imi dau seama, dar ministrul Sanatatii ar trebui sa isi dea seama si sa ia masuri, nu?

Aceasta este cu adevarat o problema de sistem, in sensul ca ea a fost cocolosita, a crescut ca o tumora, in sensul ca a crescut haotic si nu a fost abordata niciodata de la radacina.

Exista cauze, unele subiective, altele obiective. Cele subiective sunt legate de faptul ca medicii nu vor sa recunoasca infectiile pentru ca dauneaza clientelei. Dar nu este vina lor, este tot vina sistemului.

Legea prevede ca managerul si seful de sectie isi vor pierde postul daca raporteaza infectii si, mai ales, legea prevede, in mod absurd, ca spitalul este raspunzator in mod civil de orice infectie intraspitaliceasca, in conditiile in care in spitale intra oameni cu infectii! In toate spitalele din lume se accepta in mod normal 5% infectii.

Apoi, intervin alti factori mult mai putini adusi in discutie publica. De exemplu, lumea a tras concluzia in mod eronat ca, daca avem dezinfectanti diluati, avem infectii nosocomiale. Nu, nici gand! Asta este doar o mica particica din puzzle-ul infectiilor din spitale.

Problema mult mai grava e ca noi nu avem standarde care sa oblige spitalul sa spuna ce suprafata are, ce nevoie de biocide are si cat achizioneaza. Am vedea astfel ca spitalele cumpara de zece ori mai putine antiseptice decat ar trebui sa foloseasca. Si asta este cu adevarat o problema grava. Ce e mai grav? Sa te vaiti ca un comerciant (care are 14% din piata!) a falsificat un produs vanzandu-l diluat sau e mai grav ca toate spitalele cumpara de 10 ori mai putine antiseptice decat ar avea nevoie si facand ce? Diluandu-le la randul lor, ca sa le ajunga!

Neexistand preocupare pentru asa ceva si neexistand o sursa de finantare, cazurile de infectii nosocomiale sunt in mod eronat lasate in lege ca regasindu-se in calculul tarifelor pe care le da CNAS pentru fiecare spital. Dar cum incidenta cazurilor este zero si ponderea in tariful Casei e zero. Cum va spuneam la inceput: Nu poti trata ce nu exista.

Pentru ca ati facut referire la cadrul legal, putem trage concluzia ca el este eronat, ca legile au fost facute de nepriceputi sau de oameni manati de anumite interese?

Problema nu e la nivelul legilor, ci la nivelul ordinelor de ministru. Chiar am avut ocazia sa transmit acest mesaj premierului Ciolos: ca aceste ordine de ministru pot fi schimbate in 24 de ore. In momentul de fata asta se intampla.

Pot sa va spun in cunostinta de cauza ca la Ministerul Sanatatii se lucreaza la aceasta lista de 18 ordine de ministru pe care le-am indexat, sunt publicate si pe blog.

Am convingerea ca de maine o sa inceapa sa curga pe site-ul ministerului aceste ordine la sectiunea transparenta decizionala, ceea ce este un lucru absolut de salutat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#scandal dezinfectanti diluati, #dezinfectanti Hexi Pharma, #Vlad Voiculescu ministrul Sanatati , #spital