Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi

Joi, 20 August 2015, ora 16:22
2999 citiri
Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi
Foto: Ziare.com

Anuntul de marti al prim-ministrului Victor Ponta privind cresterea salariilor medicilor si legalizarea primirii de bani de catre acestia de la pacienti mai mult a agitat apele decat sa le linisteasca.

Propunerile premierului ne arata, din pacate, ca solutiile reale pentru acest sistem sunt inca foarte departe de aplicare.

Dupa zile intregi de amenintari cu greva si, mai ales, cu demisia in bloc a medicilor, premierul a explicat ca statul isi permite cresterea salariilor, gratie economiilor facute in sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate.

La un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an si economii de 90-100 de milioane de lei lunar in urma implementarii cardului, asa cum sustin reprezentantii PNL si vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Sergiu Costache, afirmatia lui Ponta se sustine, mai ales ca recent se lauda cu o rectificare pozitiva a bugetului Sanatatii.

Dar daca medicii nu recurgeau la proteste si amenintari extreme, mai obtineau banii in plus, in conditiile in care nu s-a precizat niciodata pana acum ca majorarea salariilor in Sanatate va fi una dintre urmarile introducerii cardului? De altfel, premierul nu a dat vreun semn de acceptare a revendicarilor financiare ale medicilor, pana cand, probabil, amenintarile acestora nu i-au provocat intr-adevar fiori.

Dar astea sunt chestiuni complementare si sa revenim la miezul problemei.

Care sunt cauzele dezastrului din sistemul de sanatate?

Un sondaj online realizat de Ziare.com, la inceputul anului 2013, a relevat ca jumatate dintre respondenti considera coruptia din spitale cea mai mare problema a sistemului de sanatate.

Aici, insa, problema spagii nu este nici pe departe singura de mentionat, fie ea chiar si in forma cea mai detestata: cand e conditionata interventia medicala. Mafia medicamentelor si a retetelor false eliberate este tot o parte a coruptiei din sistem, asa cum este si cea a certificatelor medicale acordate pentru afectiuni de care pacientii nu sufera in realitate.

Alte probleme sunt serviciile medicale proaste, cauzate de spitalele invechite, lipsa dotarilor, a echipamentelor si medicatiei. Deseori se intampla ca, la unele dintre cele mai bune spitale din Bucuresti, sa nu se poata recolta analize banale, sa fie lista de asteptare de doua luni pentru computer tomograf si sa nu functioneze aparatul de la Radiologie, ecograful ori ecocardiograful.

Apare astfel si malpraxisul, cu numeroase cazuri in ultima vreme in Romania. De altfel, tara noastra este pe primele locuri in Uniunea Europeana cand vine vorba despre decese din culpe medicale, care ar fi putut fi evitate. Agentia Reuters nota, dupa incidentul cu bebelusii morti la Maternitatea Giulesti, ca serviciile medicale din Romania sunt considerate printre cele mai proaste din Uniunea Europeana.

Chestiunea spinoasa a asigurarilor de sanatate se vrea rezolvata prin introducerea cardului de sanatate si prin accelerarea controalelor ANAF, insa sunt multi oameni care nu figureaza asigurati in actualul sistem sau care inca nu au card de sanatate. Sistemul insa nu va rezolva tot pentru ca in continuare vor exista destui oameni care nu cotizeaza, dar beneficiaza de servicii medicale decontate de CNAS.

Apoi ar mai fi si lipsa informarii si a preventiei primare, capitol la care Romania sta dezastruos. Cate campanii de acest fel ati vazut la TV? Lasand la o parte eternul mesaj "Excesul de sare, zahar si grasimi..." si cele privind semnele unui infarct, ce alta campanie ori mesaj va vine in minte, care sa nu fie cuprins de vreo reclama la medicamente?

Stim cum sa prevenim sau sa nu dam mai departe o boala venerica? Stim la ce varsta ar trebui sa incepem screening-ul pentru cancerul de colon, san, prostata, uter? Stim cand trebuie sa ne adresam medicului pentru orice fel de durere? Stim care sunt riscurile la care suntem expusi daca stam excesiv la soare? Sunt oameni care ajung in ultima instanta la medic, oameni cu metastaze, cu afectiuni in stadii cronicizate, care apoi cer miraculosul din partea medicilor.

De cealalta parte, sunt cei care aglomereaza pana la refuz un sistem medical si-asa strangulat de lipsa medicilor si a spitalelor. Foarte multi pacienti ar putea fi tratati in ambulatoriu sau fara sa fie nevoie sa se prezinte la medic.

Romania este pe ultimele locuri din Uniunea Europeana si cand vine vorba despre numarul medicilor si cel al spitalelor. Dezastrul continua, cu amenintarile cu plecarea ale medicilor, din cauza veniturilor.

Nu trebuie uitat nici faptul ca medicii, acesti functionari publici ai tarii, lucreaza de multe ori cu mult peste numarul de ore ale unui bugetar pe saptamana. Doar dintr-o garda incadrata de doua zile pline de munca pot depasi bine 30 de ore lucrate, uneori si fara somn. In conditiile in care nu primesc zi libera nici inainte, nici dupa, in conditiile in care au niste responsabilitati extreme, dar si riscuri foarte mari pentru propria sanatate, si in conditiile in care unora dintre medicii rezidenti nu le sunt platite aceste ore suplimentare.

Ce ar trebui facut?

Guvernul a venit cu ideea numita de catre Asociatia Medicilor "legalizarea spagii". Cum ar fi insa ca ingrijirea medicala din spitale sa fie privita ca un serviciu platit de la un anumit nivel considerat minim (spre comparatie, de exemplu, cu sistemul privat sau cu sisteme medicale din alte tari)? Asta nu inseamna ca asistenta medicala ar deveni inaccesibila pentru cei cu slabe posibilitati financiare, ci ca medicul ar presta un serviciu pentru care ar fi platit direct si legal (si) de catre pacient.

Cat priveste mafia retetelor si certificatelor false, actiunile DNA sunt mai mult decat binevenite si nu ar fi rau sa se continue vizitele de atentionare ale lucratorilor anticoruptie in spitale.

Sponsorizarile, donatiile, proiectele din fonduri europene, plus banii proveniti din asigurarile de sanatate - CNAS are un buget de miliarde de euro - ar trebui folositi in investitiile in spitale. In plus, minimizarea pe cat posibil a pierderilor si finantarea cu precadere a unitatilor spitalicesti din zonele care atrag un numar mare de pacienti se impun fara dubiu.

Trebuie eficientizat la maximum sistemul de colectare a banilor pentru asigurarile de sanatate - fiind multe persoane care inca nu cotizeaza pentru asigurarile de sanatate. In plus, trebuie optimizata folosirea cardului de sanatate (pe langa obligativitatea acestuia, care inca este in asteptare) si eliminate cheltuielile inutile cu internari care nu au rost si care sunt decontate tot din bugetul asigurarilor de sanatate.

De asemenea, unele servicii ar trebui scoase din acoperirea asigurarilor de sanatate - au fost cazuri de operatii estetice decontate din acest buget.

Campaniile de informare si de prevenire trebuie sa fie mult mai vizibile si sa depaseasca strict coridoarele spitalelor si usile cabinetelor medicilor de familie. Cu precadere, acestia din urma ar trebui sa poata distribui cel putin materiale informative pentru pacienti, asa cum ar trebui sa poata fi disponibile in holurile oricarui spital.

In plus, dezbaterile privind vaccinarea copiilor au aratat cat de mult lipseste acest tip de informare prin care parintii sa constientizeze cu privire la necesitatea acestor masuri.

De asemenea, este tot mai necesara o campanie de sensibilizare a populatiei cu privire la donarea organelor celor aflati in moarte clinica. In Romania se fac pasi mari in ce priveste transplantul de organe, dar acestea sunt in continuare mult prea putine comparativ cu persoanele care ar putea fi donatori si cu cei care au nevoie de organe.

Nu in ultimul rand, plecarea medicilor si numarul tot mai mic al acestora este in stransa legatura si cu numarul redus de spitale. Toate acestea, impreuna cu dotarea execrabila a celei mai mari parti a spitalelor, contribuie din plin la cazurile de malpraxis.

Culpa medicala poate fi evitata printr-un numar mai mare de medici bine pregatiti in orasele de provincie, care sa fie stimulati, cum altfel?, prin salarii mai mari si platiti in raport cu munca depusa.

Un pas in acest sens trebuie sa fie si liberalizarea profesiei, astfel incat medicii sa nu mai fie functionari publici, bugetari cu salariul fix, creandu-se astfel concurenta pe reguli, norme si management corect, cum afirma fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, intr-un interviu pentru Ziare.com, privind o lege care ar fi vizat plata medicilor pe performanta.

Intotdeauna, solutii pentru probleme au fost, fie ca sunt din sistemul medical sau din orice alt domeniu. Vointa, in principal cea politica, precum si respectarea cerintelor legale sunt imperativele necesare pentru ca un intreg sistem medical national sa nu mai tresara o data la cativa ani, la o bursa de 150 de euro sau o majorare de 25 la suta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#probleme sistem sanatate, #solutii sistem sanatate, #majorare salarii medici, #medici functionari publici, #coruptie spitale, #probleme spitale , #spital