Medic in Romania: Medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari Interviu

Duminica, 23 August 2015, ora 10:00
20453 citiri
Medic in Romania: Medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari Interviu
Foto: Arhiva personala Sorin Esanu

"Demnitatea profesiei noastre este de prea mult timp calcata in picioare", iar legalizarea si impozitarea plicului este "inacceptabila", spune dr. Sorin Esanu, medic Obstetrica Ginecologie la Maternitatea Polizu din Bucuresti.

La inceputul saptamanii, premierul Ponta a anuntat ca salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie.

Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena - Interviu

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, o majorare ar insemna un plus 375 de lei lunar. Insuficient pentru majoritatea medicilor, care spun ca masura e praf in ochi si cer o reforma adevarata a sistemului sanitar. In plus, legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!.

"Aducerea veniturilor la un nivel corespunzator profesiei noastre nu este suficienta. Conditiile de activitate, accesul la tehnologiile medicale noi, (necesare atat actului medical, cat si instruirii), conditiile de spitalizare (stiti ca alocatia de hrana in Romania este de 10 lei pe zi pentru marea majoritate a bolnavilor internati? Si toata lumea zice ca se fura. Ce sa furi din 10 lei?). Si nu in ultimul rand, recunoasterea sociala. Demnitatea profesiei noastre este de prea mult timp calcata in picioare", a declarat dr. Esanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cum arata o zi din viata unui medic intr-un spital din Romania?

Termenul de "o zi de munca" nu este cel mai adecvat, deoarece programul nostru este compus din 6 ore zilnic (de la 8 la 14), care de foarte multe ori sunt de fapt 7, 8, 9, deoarece nu poti pleca in mijlocul unei operatii sau pana nu ti-ai terminat treaba. La acest program se adauga garzile. Intre 2 si 8 pe luna, depinzand de specialitate, spital etc.

Programul unei zile de garda este de la ora 8 dimineata pana a doua zi la ora 14. Adica 30 de ore. Suntem supra-aglomerati, volumul de munca este foarte mare - e suficient sa spunem ca, in medie, numarul de medici este cam la jumatate din necesarul stabilit prin normativul Ministerului Sanatatii.

Si chiar daca exista spitale care stau un pic mai bine din acest punct de vedere, situatia se "compenseaza" prin faptul ca aceste spitale sunt si foarte aglomerate. La acestea se adauga volumul mare de acte ce trebuie completate, iar in ultimele luni, cardul de sanatate a contribuit si el la prelungirea programului, deoarece fiecare internare si fiecare externare trebuie validate cu cardul de sanatate, si asta mai presupune 3-5 minute de fiecare operatiune. Iar daca se mai blocheaza si S (istemul) I (nformatic) U (nic) I (ntegrat), stai si pierzi timpul...

Iar mai nou, asa, ca tot aveam prea mult timp liber, a aparut si cerinta (sper sa nu fie reala, ci doar o neintelegere) de a copia de mana epicriza fiecarei externari in foaia de observatie a pacientului, asta dupa ce am dactilografiat-o initial in sistemul informatic.

Cifre: Ordinul MS nr. 1224 din 16 septembrie 2010 privind normativul personalului prevede un medic la 5-15 paturi, teoretic la decizia managerului spitalului, dar cu obligativitatea incadrarii in bugetul cheltuielilor de personal aprobat si fara obligativitatea incadrarii in plafonul maxim (adica merge si un medic la 20 paturi).

Pentru comparatie, la AKH di Viena la 2.116 paturi sunt 9.014 angajati, din care medici 1.568.

Situatia este cel putin la fel de dramatica si la asistente si infirmiere, si trebuie sa tineti cont ca un pacient internat petrece in medie 30 minute pe zi in compania doctorului, restul de 23 de ore si 30 de minute fiind supravegheat de asistenta medicala (cifre la care se adauga operatiile chirurgicale).

Medicii sunt revoltati, cum vedeti rezolvata problema, aparent fara solutie, a salarizarii cadrelor medicale?

Solutie miraculoasa nu exista, pentru ca fondurile publice (bugetele cumulate ale CNAS si MS) destinate asistentei medicale in Romania sunt foarte mici - 300 euro pe an pe locuitor. Pentru comparatie, in Austria, sumele similare sunt de cca 3.000 euro pe an pe cap de locuitor.

Lipsa cronica a banilor in sanatate (termenul de sub-finantare mi se pare impropriu, sub-finantare ar fi daca am avea 85% din necesar, nu 10%) este dovedita si de amanarea de 5 ani a salarizarii personalului din Sanatate conform Legii unice a salarizarii personalului bugetar. Daca s-ar fi aplicat aceasta lege, asa cum e ea acuma, veniturile noastre ar fi fost cu cel putin 30% mai mari.

Dar noi suntem asimilati functionarilor publici doar in sensul legii penale, nu si in ceea ce priveste veniturile...

Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi

Cat despre faimoasa idee ca de fapt bani ar fi suficienti, dar ei sunt prost utilizati sau furati, daca-mi permiteti o analogie, este ca si cand ai spune ca Romania este o tara saraca pentru ca sunt multi hoti de buzunare in autobuze...

Populatia, pe buna dreptate, are asteptari mari de la sistemul sanitar. Hai poate nu ca in Austria, dar macar ca in Ungaria, Cehia, Polonia. Aceste tari au bugete publice pentru Sanatate la nivel de 800-1.000 euro pe an pe cap de locuitor. In 2012, am scris si eu pe un blog obscur despre toate acestea. Din pacate, tot ce am spus atunci ramane perfect valabil si azi.

Problema mare este ca populatia da vina pentru situatia din medicina tot pe medici. Sintagmele "spaga la doctor" si "malpraxis" apar aproape zilnic in media. Nimic insa despre miile de pacienti care pleaca in fiecare zi din spitale sau din cabinete cu problemele rezolvate sau macar ameliorate.

Salarizarea este o cauza a exodului medicilor, insa nu singura. Credeti ca doar salariile mai mari vor tine medicii in tara? E de ajuns cuantumul de 25% anuntat recent?

Aducerea veniturilor la un nivel corespunzator profesiei noastre nu este suficienta. Conditiile de activitate, accesul la tehnologiile medicale noi (necesare atat actului medical cat si instruirii), conditiile de spitalizare (stiti ca alocatia de hrana in Romania este de 10 lei pe zi pentru marea majoritate a bolnavilor internati? Si toata lumea zice ca se fura. Ce sa furi din 10 lei?). Si nu in ultimul rand, recunoasterea sociala. Demnitatea profesiei noastre este de prea mult timp calcata in picioare.

Care credeti ca ar fi solutiile pentru a resuscita intreg sistemul medical romanesc?

Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi dat de un singur om. In lumea de azi, sociologul este nelipsit din echipa oricarui politician. Folosind inclusiv metode matematice (statistice) identifica problemele sociale, grupurile tinta, ajuta la elaborarea mesajului politic, contribuie alaturi de economisti si specialistii din domeniile relevante la elaborarea unor solutii.

La noi inca se iau decizii "pe genunchi" sub presiunea de moment a opiniei publice. Este si asta o metoda, care insa presupune mult timp si resurse pierdute (trial and error). Din pacate, in Romania, sociologia este folosita mai mult pentru sondaje de opinie vizavi de imaginea publica a unor persoane sau institutii, si mai putin la identificarea nevoilor sociale si a cailor de rezolvare.

Ce parere aveti despre "plicul" legalizat si impozitat?

Inacceptabil. Istoric, medicul (care nu era platit de stat) participa la mecanismul redistributiei sociale prin perceperea unor onorarii diferentiate dupa starea financiara a pacientului, cei nevoiasi fiind de multe ori tratati gratuit. Iar in comunitatile mici, nici nu exista o suma, fiecare pacient contribuind "dupa puteri" la venitul medicului.

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

Asa ceva nu mai poate fi acceptat in zilele noastre. Mecanismul redistributiei sociale trebuie sa apartina statului, care percepe taxe proportionale cu venitul si achita costuri unitare furnizorilor de servicii medicale.

De ce banii platiti de romani pentru asigurari nu sunt folositi in Sanatate, ci se imprastie la buget?

Este o perceptie eronata si paguboasa, deoarece mentine in plan secund ideea ca cei 300 euro pe an pe cap de locuitor (~4,3% din PIB) ar fi suficienti pentru o asistenta medicala la nivelul asteptarilor populatiei. Iar verificarea este foarte usor de facut: in Romania erau la sfarsitul lui 2014 5.280.00 de platitori de taxe, venitul mediu fiind 2.300 lei. Inmultiti aceste cifre cu 10,7% si cu 12 (luni) si veti obtine suma de 15,6 miliarde lei.

In legea bugetului de stat pentru anul 2015 apare cifra de 18,6 miliarde lei (mai sunt si alte contributii). Tot bugetul CNAS este de 22,9 miliarde lei, diferenta (precum si bugetul Ministerului Sanatatii) provenind din bugetul general de taxe si impozite. Deci este invers, bugetul general al statului suplimenteaza bugetul sanatatii.

Daca nu veti convinge guvernantii sa reformeze sistemul medical, ce urmeaza? Greva generala ori demisia in bloc sunt scenarii vehiculate.

Ati auzit vreodata de greva avocatilor? Daca nu se va schimba nimic, medicii vor parasi treptat sistemul public, locul lor fiind luat de medici din alte tari (deja spitalele din sudul tarii au contracte pentru garzi cu colegi din Bulgaria). Asa cum medicii romani pleaca in Occident, si la noi vor veni medici din tari cu resurse mai limitate decat ale Romaniei.

Exista la ora actuala un adevarat exod din tarile arabe, multi dintre medicii din aceste tari fiind instruiti in Romania. Societatea se echilibreaza in cele din urma, orice deviere sociala fiind in final corectata asa cum ne invata istoria.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Sorina Esanu medici, #salariii medici proteste, #sistem Sanatate Romania medici , #spital