Mega-dosar in Sanatate: Cum se falsificau studiile clinice pentru autorizarea medicamentelor experimentale

Marti, 31 Mai 2016, ora 15:06
5725 citiri
Mega-dosar in Sanatate: Cum se falsificau studiile clinice pentru autorizarea medicamentelor experimentale
Foto: Arhiva/Ziare.com

Zeci de perchezii au loc marti la 26 de cabinete medicale din tara, intr-un dosar in care sunt vizate 31 unitati medicale.

Exista suspiciunea ca au fost falsificate studii clinice pentru autorizarea si intrarea pe piata a unor medicamente experimentale, anunta Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Medicii vizati de perchezitiile de marti sunt suspectati ca ar fi inclus in studiu persoane care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau ca nu ar fi administrat tratamentul pacientului, informeaza Agerpres.

Medicii ar fi prezentat ulterior catre sponsorul care comandase studiul documentele falsificate, necesare avizarii si aprobarii punerii pe piata a respectivelor medicamente.

Conform unui comunicat de presa al Parchetului General, din cercetarile efectuate a reiesit ca un medic psihiatru de la un spital din Arad (cadru didactic la o universitate din acelasi oras) a cerut si a primit bani de la persoane interesate sa figureze cu internari in cadrul Sectiei de Psihiatrie, pentru ca apoi sa le fie intocmite dosare de pensionare pe caz de boala.

In realitate, persoanele in cauza nu sufereau de afectiuni psihice. Insa, in schimbul banilor oferiti medicului, acesta ii inregistra in evidentele medicale ale spitalului, figurand fictiv atat cu internare, cat si cu tratament de specialitate.

Unora dintre pacienti, medicul le conditiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care tot el le conducea. Scopul acestui demers era obtinerea de sume suplimentare, pentru ca retributia medicului pentru derularea acestor studii depindea de numarul de pacienti "inrolati".

Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, medicul psihiatru actiona in doua modalitati: fie prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie falsifica sau dispunea unor medici rezidenti sa falsifice semnatura.

Pe parcursul derularii studiilor, medicul psihiatru consemna in foile de observatii si in celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea, dupa cum urmeaza:

- administrarea medicamentelor experimentale chiar in situatia in care pacientul nu se mai prezenta la vizite si nu intra in posesia acestora. In acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje si aruncate sau depozitate in fisetele din incinta sectiei

- efectuarea de teste si prelevarea de probe biologice care confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar si in situatia neprezentarii pacientilor la vizite sau a deteriorarii grave a starii de sanatate a acestora, ca urmare a administrarii medicamentatiei din studiu.

Probe recoltate de la cadrele medicale

In situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat, li se administrau medicamente continand substante neadmise in protocolul de studiu. Pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacientilor nu erau recoltate de la acestia, ci de la cadrele medicale ale sectiei.

Potrivit dispozitiilor medicului psihiatru, la externare, pacientilor "inrolati" in studiu li se intocmeau doua seturi de documente: unele care consemnau includerea in studiu, diagnosticul si tratamentul experimental administrat, si altele contrafacute, care se inmanau pacientului si care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fara a se mentiona includerea pacientului in studiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#falsificare studii clinice spitale Romania, #falsificare studii clinice Romania, #perchezitii cabinete medicale Romania, #perchezitii spitale Romania falsificare studii clinice, #false studii clinice spitale Romania , #spital