Pintea prezinta beneficiile coplatii la privat, asociatiile de pacienti cer garantii: Sa nu se creeze un sistem de cartel, abuzuri

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 17:42
2763 citiri
Pintea prezinta beneficiile coplatii la privat, asociatiile de pacienti cer garantii: Sa nu se creeze un sistem de cartel, abuzuri
Foto: Arhiva Facebook/PALMED

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat vineri ca proiectul de ordonanta care prevede acordarea dreptului furnizorilor privati de servicii medicale de a incasa bani de la pacienti pentru diferenta dintre costul real si sumele decontate de Casa de Asigurari are caracter de urgenta si a afirmat ca pacientul "va putea alege intre public si privat".

"Oricum, un pacient daca se duce in privat, plateste. (...) Pana la urma, trebuie sa scoatem si privatul din zona gri, pentru ca in anumite situatii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completeaza sistemul de stat acolo unde noi nu putem face fata. Aceasta ordonanta are un caracter de urgenta pentru ca dupa ea urmeaza alte doua acte normative care trebuie adoptate, astfel incat de la 1 iulie sa intram cu noul Contract cadru, cu noile norme.

Acesta era caracterul de urgenta, nu ascunzisuri sau subterfugii. Noi am facut un tarif global, iar suma pe care institutiile private o vor putea incasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenta, dar pacientul va putea alege intre public si privat", a afirmat Pintea la o dezbatere publica.

Potrivit ministrului, tariful serviciilor trebuie sa corespunda cu costul real al procedurilor necesare efectuarii unui act medical.

"Tariful serviciilor trebuie sa corespunda cu costul real al procedurilor necesare efectuarii unui act medical. (...) Din total fond, 6,71% sunt banii utilizati de firmele private. Discutam despre o suma foarte mica. Aceasta chestiune poate crea un sistem concurential benefic pentru pacient intre stat si privat", a aratat ministrul.

Presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED, Cristian Hotoboc, a spus ca unitatile medicale private nu vor lua bani de la pacienti pentru pachetele medicale de baza.

"Niciodata nu o sa luam bani pentru analize uzuale. Asta urmeaza sa discutam in contractul cadru. O sa fie un pachet de baza si la analize si la radiologie pe care nu va incasa nimeni nimic in privat - furnizor privat. Asta o sa scriem in contractul cadru, pentru ca noi acum modificam legea 95 ca sa putem sa modificam Contractul cadru. Pentru pachetele de baza nimeni nu va incasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigatii de inalta performanta - RMN, CT la care Casa nu poate sa acopere costul real, acolo se va pune problema si doar a unei parti din acea investigatie", a explicat Hotoboc.

Reprezentantul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune Rozalina Lepadatu a spus ca doreste ca pacientul sa aiba acces la servicii de calitate indiferent unde se desfasoara acestea, in sistemul public sau in cel privat.

"Ma gandeam daca nu ar fi mai bine sa luam in calcul si sa reconsideram modul de calcul al serviciilor medicale, ca sa nu mai existe aceste diferente intre privat si public, astfel incat aceste influente salariale sa fie incluse la un moment dat in costul serviciului medical. (...) Vrem ca pacientul sa aiba acces la servicii de calitate, indiferent unde se desfasoara acestea, in sistemul public decontat de stat sau privat.

Problema noastra este sa ne asiguram ca aceste modificari nu vor afecta pacientii major. (...) Vreau sa ma asigur ca nu vor fi create abuzuri, pentru ca sunt multe persoane care nu au educatie sau in varsta si sa nu se creeze un sistem de cartel in care la un moment dat pacientul sa nu aiba unde sa se duca si peste tot sa i se impuna acelasi ...Vreau sa existe un plafon. Vrem sa fim siguri ca pacientii vor fi protejati", a afirmat reprezentantul APAA.

"Avem nevoie de spitale private pentru ca sunt motorul calitatii. Avem nevoie de institutii private. (...) Marea majoritate a pacientilor platesc analize medicale. Unii mor pentru ca nu au bani", a afirmat presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.

Proiectul pus in dezbatere publica urmareste o abordare legislativa unitara, care este necesara pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate in sistemul public de asigurari sociale de sanatate sa beneficieze de servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS, cu plata de catre asigurat numai a diferentei dintre tariful furnizorului privat si cel suportat de CNAS, cu informarea si acordul in prealabil al acestuia.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#coplata privat Pintea Palmed, #pacienti abuzuri coplata privat , #spital
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Poza padrone
padrone
rank 5