Romania, tara unde copiii nascuti prematur supravietuiesc doar daca se nasc unde sunt conditii. Cum ii putem ajuta

Joi, 10 Mai 2018, ora 08:34
6027 citiri
Romania, tara unde copiii nascuti prematur supravietuiesc doar daca se nasc unde sunt conditii. Cum ii putem ajuta
Foto: Salvati Copiii

Petru a stat trei luni la incubator si apoi si-a cunoscut fratele geaman. Dar daca maternitatea nu avea incubator?

Tudor e usor mai inalt decat Petru, cu trei sau patru centimentri, asa ca ori de cate ori ii vede unul langa celalalt, gata sa plece la gradinita, il strange usor de mana pe Petru, retraind intr-o secunda ingrijorarea ca baiatul nu va reusi sa tina pasul cu fratele lui, care a recuperat in incubator intr-o luna cat altii in doua.

Asa i-a spus medicul, ca Tudor e un luptator innascut. Petru a fost cel fragil. S-a nascut cantarind doar 870 de grame, fara sa planga. O mana de om cu ochii stransi, lasand din cand in cand sa se intrevada un albastru deschis.

De fapt, ochii lui Petru s-au facut verzi. Trei luni dupa nastere, cand medicul a deschis usa la salonul de prematuri si l-a ridicat din incubator, l-a auzit pentru prima oara plangand. In incubator, ferit de agresivitatea mediului extern, Petru a reusit sa recupereze si sa ajunga sa-si cunoasca fratele geaman.

Pentru Salvati Copiii, dotarea maternitatilor este o prioritate, fiecare dintre noi poate ajuta prin redirectionarea celor 2% din impozitul pe venit. Formularele 230 si 200 precompletate cu datele de identificare ale organizatiei se pot descarca de AICI.

Dar daca maternitatea nu ar fi avut doua incubatoare?

Maternitatea unde Elena a nascut a fost dotata cu doar doua luni inainte de Salvati Copiii Romania, in programul amplu de combatere a mortalitatii infantile.

Mai sunt cateva zeci de maternitati in Romania, unde Petru nu ar fi putut fi ajutat sa respire in primele luni de viata, pana cand plamanii lui ar fi fost suficienti de puternici.

In Romania conteaza unde te nasti ca sa poti trai

Doar 23 de unitati sunt de nivel III si pot prelua cazurile severe. Nasterea ramane, in tara noastra, discriminatorie, pentru ca un copil prematur care nu are sansa de a se naste intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala adecvata nu va supravietui.

Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor. (Raport WHO Born too soon) . In Romania, este cazul unuia din 10 copii, care se naste prematur si are nevoie de interventie medicala urgenta inca din primul minut de viata, pentru a supravietui si pentru a recupera decalajul, astfel incat sa faca fata mediului extern.

Desi mortalitatea perinatala ajunge la 90% daca un prematur precoce nu se naste in spitalul adecvat echipat, in prezent, in Romania exista doar 23 de unitati de nivel III de terapie intensiva nou-nascuti, dintre care noua in Bucuresti. Mai mult, exista doar jumatate din numarul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, Romania are doar aproximativ 300 de locuri in terapia intensiva neonatala.

Echipamentele medicale insuficiente raman o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Salvati Copiii Romania a dotat prima maternitatea in februarie 2012 si de atunci am ajuns in 78 de maternitati, din 40 de judete ale tarii, la unele dintre acestea de cateva ori deja. In total am achizitionat si donat 393 de echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lampi de fototerapie si multe altele, in valoare de peste 3.120.000 euro.

Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-nascuti au venit pe lume si au fost ingrijiti in conditii mai bune, datorita aparaturii donate de noi in ultimii ani.

Organizatia Salvati Copiii continua in 2018 campania de promovare pentru redirectionarea a 2% din impozitul anual pe venit si ii invita pe contribuabili sa ii fie alaturi in demersul de a dota maternitatile din Romania cu aparatura de ultima generatie, cu scopul de a asigura asistenta medicala adecvata copiilor nascuti prematur.

Toti cei care doresc sa sprijine aceasta cauza pot descarca formularele 230 si 200, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de AICI.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Salvati copiii dotare incubatoare, #doneaza 2 impozit venit, #incubatoare prematuri Romania , #spital
Comentarii