Sanatatea, la un pas de colaps: Pacientii si medicii nu sunt in siguranta in spital, controalele sunt tardive. Care sunt solutiile? Interviu

Marti, 10 Mai 2016, ora 13:30
8195 citiri
Sanatatea, la un pas de colaps: Pacientii si medicii nu sunt in siguranta in spital, controalele sunt tardive. Care sunt solutiile? Interviu
Foto: Facebook/Bogdan Tanase

Nici pacientii, nici medicii nu sunt in siguranta in spitale. Sistemul de sanatate se afla in pragul colapsului si riscam ca un scandal sa izbucneasca in fiecare luna, considera medicul primar chirurg Bogdan Tanase, presedinte al Aliantei Medicilor din Romania.

Bogdan Tanase pune sub semnul intrebarii controalele dispuse de Ministerul Sanatatii, pe care le considera tardive, si spune intr-un interviu acordat Ziare.com ca demisia lui Achimas Cadariu nu rezolva nimic, pentru ca mafia din Sanatate este transpartinica, iar puterea absoluta inseamna coruptie absoluta.

Tanase este de parere ca noi, prin fortele noastre proprii si cu propriii nostri oameni, nu putem sa ne facem curat in ograda. Asta pentru ca tocmai cei care controleaza sunt prea implicati in sistem si nu pot fi obiectivi, de aceea, falsifica rezultatele oricarui control. Medicii stiu, dar se tem sa vorbeasca, pentru ca, daca nu sunt dati afara, sunt supusi unor incercari de intimidare. Care sunt solutiile pentru un sistem bolnav, la un pas de colaps?

Schimba ceva demisia de la Ministerul Sanatatii?

Nu, nu schimba nimic demisia, e mai curand o incercare de a detensiona situatia, problema pe fond ramane aceeasi. Dar demisia din minister nu va rezolva problemele din Sanatate. E un gest de normalitate daca vreti. Pentru ca, daca demonstrezi ca prin pozitia pe care o ocupi nu poti schimba ceea ce e de schimbat, atunci este un gest de bun simt sa-ti dai demisia.

Cum ar trebui sa gestioneze viitorul ministru criza din Sanatate? De unde si cu ce oameni ar trebui sa inceapa?

Acum, sa fii ministru al Sanatatii in Romania nu e pozitie deloc de invidiat, mai ales in aceste momente. Oricine va fi viitorul ministru, acesta se va afla in fata cu o mafie din Sanatate, care este transpartinica si ale carei interese sunt foarte clare: sa traga cat mai mult din sistem, sa suga cat mai multi bani. Ramificatiile sunt foarte mari si este foarte greu de luptat cu ea.

Ce obiective ar trebui sa aiba acest ministru? Nici nu stiu de unde ar trebui sa inceapa, ce ar trebui sa faca mai intai si care ar fi oamenii cei mai potriviti sa-l ajute. Pentru ca, vedeti, nu e vorba doar de ministru, pentru ca ministri s-au schimbat o groaza, Sanatatea este ministerul cu cei mai multi ministri din Romania, asta e si una din explicatiile performantelor slabe din acest sistem. Dar din pacate esaloanele doi si trei raman aceleasi si asta spune foarte multe. Sunt oameni in aceeasi functie si de 20 de ani.

Totusi, scandalul dezinfectantilor ia amploare, oamenii incep sa iasa in strada cu pancarte pe care scrie "Sanatatea ucide". Sunt pacientii in siguranta in spitale? Sunt medicii in siguranta? Cat e de grava problema din Sanatate?

Atat timp cat nu se lamuresc aceste situatii ale dezinfectantilor, precum si alte probleme care au fost ridicate si probabil vor mai fi ridicate, nu putem spune ca pacientii sunt in siguranta, asa cum a spus fostul ministru al Sanatatii. Aceste probleme implica inclusiv responsabilitatea medicilor, deci nici medicii nu sunt in siguranta, nici din punct de vedere medico-legal, nici din punctul de vedere al propriei sanatati, pentru ca si ei pot fi victimele infectiilor ori ale atator pericole care pasc la tot pasul in spitale din cauza expunerii la bacterii sau virusi.

Scandalul dezinfectantilor a scos sute de oameni in strada: "Ne-ati diluat sanatatea", "Azi ne dezinfectam de voi" - Reportaj Ziare.com

Cat de relevante credeti ca au fost rezultatele testelor prezentate de fostul ministru al Sanatatii?

Testele au masurat altceva decat concentratia dezinfectantilor, adica nu s-au ridicat suspiciunile ridicate de ancheta jurnalistului Catalin Tolontan. Dimpotriva, au masurat incarcaturile bacteriene de pe suprafete, maini, instrumentarul din spital.

Minciunile domnului Cadariu, dezinfectantii diluati si tacerea din campania electorala

Deci cumva incercarea era de a spune ca acesti dezinfectanti erau cumva eficienti. Dupa cum am vazut, nu erau tocmai eficienti. Desi s-a dorit ca aceasta ancheta sa fie cumva acoperitoare, n-a fost deloc asa. Ba din contra, cred ca a fost factorul principal in demisia ministrului Sanatatii, fiindca a fost o incercare, sa zicem, de manipulare a opiniei publice.

Scandalul dezinfectantilor: Ce spitale mai folosesc inca produse de la Hexi Pharma. La unii nici nu s-au facut controale

Se reiau controalele in toata tara. E legitim sa presupunem ca unele spitale se pregatesc dinainte, astfel incat testele sa iasa bine?

Eu am spus de la inceput ca, in momentul izbucnirii scandalului, trebuiau sigilate toate probele si duse pentru analize. Acum, la doua saptamani, este un gest normal sa se efectueze controale, dar e tardiv. Si dupa cum va puteti inchipui, un control anuntat nu are valoarea unui control neanuntat, oricine poate vedea asta, nu trebuie sa fii medic. Perchezitiile se anunta dinainte? Eu nu cred ca in alte sectoare controalele se anunta inainte.

Cum credeti ca a ajuns o firma ca Hexi Pharma sa detina monopolul pe piata dezinfectantilor din Romania?

Asta cred ca e o intrebare foarte buna. Mi-am pus-o si eu, dar in primul rand ar trebui sa si-o puna organele de ancheta si institutiile statului care se ocupa de securitatea statului. Eu sunt un simplu cetatean, un simplu medic, dar intr-adevar m-am intrebat si eu cum a ajuns o firma care apare de nicaieri sa puna stapanire pe o piata pe care se intra atat de greu...

Explicatia halucinanta a unui director Hexi Pharma pentru diluarea dezinfectantilor

Si atunci ce e de facut? Cat de oportuna e o ancheta externa?

De cand ne-am infiintat noi ca organizatie (Alianta Medicilor - n. red.), una dintre cererile pe care am repetat-o in mod aproape obsesiv a fost ca am dorit o auditare externa a sistemului sanitar din Romania. La noi, prin fortele noastre proprii si cu propriii nostri oameni, nu putem sa ne facem curat in ograda. Asta pentru ca tocmai cei care controleaza sunt implicati sau prea implicati in sistem si nu pot fi obiectivi, de aceea, falsifica rezultatele oricarui control sau audit in sistem si tocmai asta mi se pare ca am vazut in ultimii 26 de ani.

Scandalul dezinfectantilor: SRI sustine ca a trimis 100 de informari in ultimii 5 ani

Prima masura pe care o ceream era o radiografie a sistemului de sanatate din Romania, acum este tardiv. In 2011, Banca Mondiala a derulat un program prin care ea, pe banii ei, a efectuat o asemenea radiografie si a dat niste recomandari, un plan de dezvoltare pentru Romania. Nu s-a intamplat nimic, acel plan a ajuns intr-un sertar si practic in fiecare luna se mai adauga o pagina alba la lista de realizari pe care a avut-o Ministerul Sanatatii in programul derulat impreuna cu Banca Mondiala. Nu s-a intamplat nimic, nici nu s-a vrut sa se schimbe ceva.

Daca un audit extern e acum tardiv, daca degeaba se face o radiografie a Sanatatii, atunci ce solutii exista in acest moment?

Solutii exista si se pot face prin ordin de ministru. Prima solutie pe care as vedea-o ar fi transparentizarea acestui sistem, in special problema infectiilor. Practic sa se obtina diagnosticul si sa se spuna deschis pe site-ul fiecarui spital care infectii exista, cu ce germeni, pentru ca oamenii sa stie la ce riscuri se supun cand se interneaza. Si cred ca e o masura de bun simt, pentru ca, atunci cand oamenii stiu, nu le mai este frica.

Asta e o schimbare, a doua schimbare ar fi a legislatiei care trebuie sa le permita managerilor sa declare deschise aceste infectii nosocomiale, pentru ca in acest moment managerii sunt cumva stimulati sa nu declare aceste infectii. Pentru ca un numar mare de infectii nosocomiale ar insemna sanctionarea lor ca manageri si eventual schimbarea lor din functie.

Exista undeva un spital in care nu se gasesc aceste infectii intraspitalicesti?

Nu, absolut nu. Nici la noi, nici nicaieri in lume nu exista asemenea spitale. Ceea ce difera e atitudinea. Noi avem o atitudine pasiva, in timp ce tarile "cu apa calda" au o strategie proactiva de diagnostic precoce si de tratament. Or, la noi nici nu putem vorbi deschis despre diagnostic. Va dau o statistica din date publice: Dupa ancheta Ministerului Sanatatii in cazul Colectiv, s-a demonstrat ca doar in patru din cele 18 spitale care au tratat raniti existau 24/24 mijloacele de a face un diagnostic bacteriologic. Si vorbim de spitale din Bucuresti, practic care ar trebui sa fie topul spitalelor din Romania.

Am avut criza de dupa Colectiv, scandalul sindromului hemolitic uremic, acum criza dezinfectantilor.

Da, am avut si scandalul cardului de sanatate, care e un scandal continuu. Din punctul meu de vedere, ca si contestatar al sistemului, ca si "revolutionar", cred ca va aparea un scandal daca nu o data pe luna, o data la doua luni. Pentru ca aici ne aflam, la un pas de colapsul sistemului.

Deci avem un sistem de sanatate in perfuzii, dar tacerea e o filosofie pentru multi medici. Si dupa Colectiv si, iata, acum, cu mici exceptii, medicii adopta din nou politica strutului. De ce?

Cheia acestei psihologii este ca simplii medici sunt vulnerabili. Practic, seful de sectie sau managerul de spital are niste puteri discretionare la adresa simplilor medici, asa cum sunt si eu, si care in acest moment sunt oarecum protejati doar datorita unei expuneri in media. Dar un simplu medic care ar decide sa vorbeasca nu ar avea o soarta prea buna, si exemple au mai fost.

In ce sens?

Se pot lua mici sanctiuni disciplinare impotriva lui si se poate merge pana la masuri de intimidare, iar legislatia permite acest lucru. Seful sectiei de chirurgie prin lege stabileste programul operator si componenta echipei operatorii. Daca eu sunt sef de sectie si dintr-un motiv sau altul il detest pe colegul meu, pot sa-l scot din echipa operatorie, pentru ca legea imi permite. Eu stabilesc echipa, programul, daca vreau operez singur toti pacientii de pe sectie, legea imi da voie sa fac asta.

Stiti cum se spune, puterea absoluta inseamna coruptie absoluta si in unele situatii zicala este perfect valabila. Aceasta putere nu este contrabalansata cu nimic altceva, deci nu e de mirare ca medicii nu vorbesc.

Apoi, puneti-va in situatia unui medic care la 30, la 35 de ani abia are locul lui si isi poate periclita acest loc pe care l-a obtinut cu eforturi supraomenesti uneori, cu eforturi psihice si financiare si de orice natura. Vorbeste pentru ca in final sa vada ca, in ciuda efortului unor oameni, in sistem nu se schimba nimic.

In aceste conditii, ce ar trebui sa faca pacientul? Unde sa mearga sa se trateze daca la spital nu e in siguranta?

Depinde de situatia pacientului, depinde de problema de sanatate pe care o are. Dar nu as putea sa le spun pacientilor cu mana pe inima sa vina cu incredere la spitalele din Romania, pentru ca nu as avea constiinta impacata.

Pe de alta parte, trebuie spus ca in spitalele din Romania nu sunt doar oameni care mor. Majoritatea se vindeca si stim ca exista medici in Romania care pot sa faca performanta si exista spitale in care se poate face medicina performanta si chiar diagnostic si tratamant al infectiilor nosocomiale la standarde occidentale.

Ceea ce trebuie noi sa facem e sa vedem ce fac acei oameni si sa implementam aceste lucruri in intreg sistemul. De ce in unele locuri se poate si in altele, iata, pare imposibil?

Paza buna trece primejdia rea. Afla care sunt beneficiile asigurarilor de viata si riscurile acoperite de acestea!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Bogdan Tanase criza Sanatate, #scandal dezinfectanti diluati, #spitale pacienti dezinfectanti, #solutii Ministerul Sanatatii criza , #spital