Sorina Pintea: Termenul de 2024 pentru construirea spitalelor regionale este unul optimist

Duminica, 31 Martie 2019, ora 22:19
4239 citiri
Sorina Pintea: Termenul de 2024 pentru construirea spitalelor regionale este unul optimist
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat, duminica, ca 2024 este un termen optimist pentru constructia spitalelor regionale.

Motivul invocat este lipsa finantarilor.

"Ai nostri consultanti spun 2024, eu spun ca e un termen optimist", a precizat Sorina Pintea la Digi 24.

La inceputul anului, ministrul Sanatatii a estimat ca realizarea celor trei spitale regionale - la Iasi, Craiova si Cluj - va fi inceputa pe exercitiul financiar 2021-2027.

"Sa incepem constructia pe exercitiul financiar 2021-2027, solicitand o majorare a procentului de co-finantare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun ca este un lucru foarte bun si ca aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine pentru ca si sursa de finantare este foarte clara in acest moment", a precizat atunci Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sanatatii a mai spus ca s-a intarziat nu pentru ca nu a vrut Guvernul sau nu a vrut Ministerul Sanatatii, ci pentru ca exista niste proceduri pe care acesti consultanti le-au respectat.

"Pe mine ma mahneste ca anumite comunitati locale care nu au fost atat de implicate spun ca Ministerul Sanatatii si Guvernul nu vor. Vrem, o sa atragem aceste fonduri si vom construi aceste spitale, dar cred ca trebuie sa le construim cu costuri cat mai mici pentru Romania, daca exista aceste fonduri europene. Eu sper ca s-a inteles exact si ca nu exista niciun exercitiu de imagine", a adaugat Sorina Pintea.

Craiova, in coada plutonului

Ministrul Sanatatii a explicat faptul ca Spitalul din Craiova a fost ultimul care a transmis terenul.

"Totul a inceput in august 2017, cand Banca Europeana de Investitii si-a desemnat consultantii pentru aceste studii de fezabilitate pentru trei spitale din Iasi, Craiova, Cluj. In octombrie 2017, Iasi este primul care transmite terenul Ministerului Sanatatii. Pentru ca, stiti foarte bine, un studiu de fezabilitate nu se poate face daca nu ai toate elementele. Craiova a fost ultimul, in 2018, in mai", a spus Sorina Pintea.

Aceasta a anuntat, la inceputul anului, ca Spitalul din Craiova a fost ultimul pentru ca s-a decis schimbarea terenului de catre consultantii angajati de Banca Europeana de Investitii, precizand ca acestia au facut studiile de fezabilitate si estimarile bugetare.

Cresc costurile

"Valoarea unui spital este de 400 de milioane de euro - constructie plus dotare. Pentru ca in 2014, cand s-au cerut bani pentru spitale regionale, s-au cerut doar pentru constructie, co-finantarea Romaniei fiind de 50% si co-finantarea Europei de 50%. De aceea, sumele alocate erau mai mici. Asa s-au facut estimarile in 2014. De la 100 de milioane de euro pe spital la 400 de milioane de euro este o mare diferenta si cred ca era de datoria noastra sa gasim surse viabile astfel incat aceste spitale sa se faca", a declarat ministrul Sanatatii, in ianuarie 2019.

La sfarsitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede realizarea spitalelor regionale de urgenta din Iasi, Cluj si Craiova in doua etape, pentru a obtine o finantare europeana nerambursabila suplimentara.

Decizia a fost luata in urma unei analize realizate de Ministerul Sanatatii impreuna cu reprezentantii echipei de proiect BEI, Jaspers, precum si cu oficiali din Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care a indentificat ca oportuna aprobarea unor masuri care sa permita implementarea proiectelor spitalelor de urgenta in doua etape, care va determina cresterea co-finantarii europene nerambursabile si alocarea in viitorul program de finantare a POR 2021-2027 a sumelor necesare executarii lucrarilor de construire aferente celor 3 SRU.

Etapele constructiilor

Astfel, prima etapa, finantata din POR 2014 - 2020, va avea ca obiective: intocmirea proiectelor tehnice si verificarea acestora, intocmirea planurilor de reorganizare locala, a planurilor de tranzitie, a caietelor de sarcini pentru executie lucrari de construire, precum si sprijin tehnic pentru pregatirea aplicatiilor de finantare pentru etapa 2.

A doua etapa, finantata din POR 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrarilor de construire si operationalizarea celor trei spitale regionale de urgenta.

Conform studiilor realizate de expertii BEI, costurile totale pentru constructia si dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400 de milioane pentru fiecare unitate sanitara.

Ingrijorarile Corinei Cretu

In ciuda eforturilor depuse, comisarul european Corina Cretu s-a aratat, in martie 2018, "ingrijorata" de situatia in care se aflau spitalele regionale.

"Sunt foarte ingrijorata de evolutia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate in luna iulie 2015. Din pacate, constructia celor 3 spitale regionale (Iasi, Craiova, Cluj - n.r) este unul dintre proiectele care inregistreaza mari intarzieri.

Avand in vedere ca, asa cum arata lucrurile in prezent, este putin probabil ca lucrarile sa inceapa in 2019, autoritatile nationale trebuie sa accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate si inceperea implementarii cat mai curand posibil. Un proiect de o asemenea anvergura pentru Romania necesita toata atentia celor implicati", a declarat atunci Cretu, potrivit unui comunicat de presa al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#termen construire spitale regionale, #construire spitale regionale , #spital