Specialitatea care dispare: Asta nu este medicina, asa ceva nu mai poate fi tolerat! - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 06:57
37656 citiri
Specialitatea care dispare: Asta nu este medicina, asa ceva nu mai poate fi tolerat! - Interviu
Foto: site/amfms.ro

Peste 600 de localitati nu au medic de familie, specialitate amenintata cu disparitia inclusiv din cauza plecarilor masive in strainatate, pacientii sunt plimbati pe drumuri si unii sunt nevoiti sa renunte la tratament. Ce facem noi astazi nu se cheama medicina de familie, afirma vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Sandra Alexiu.

Medicii de familie organizeaza astazi in Bucuresti un protest fara precedent, cu atat mai mult cu cat el este unul in comun cu asociatiile de pacienti: "Facem asta pentru pacienti. (...) Eu nu mai am timp sa stau de vorba cu pacientul meu, sa il consult in liniste, nu am cu ce sa-mi dotez cabinetul, nu imi pot permite sa fac lucruri pe care stiu sa le fac, dar nu sunt lasata".

Dr. Sandra Alexiu considera ca medicina de familie este impinsa in mod voluntar spre faliment: "Se creeaza un mecanism de suveica, sumele fiind decontate evident din banii asiguratilor. (...) Cand acelasi patron detine importatorul, distribuitorul, depozitul, farmacia si clinica cum sa nu te gandesti ca exista un plan special care sa distruga si medicina familiei?"

Pentru prima data o categorie de medici iese in strada, un protest fara precedent in Romania. De ce?

Facem asta pentru pacienti, cu care noi suntem in contact permanent si carora vrem sa le putem asigura un act medical de calitate.

Eu nu mai am timp sa stau de vorba cu pacientul meu, sa il consult in liniste, nu am cu ce sa-mi dotez cabinetul, nu imi pot permite sa fac lucruri pe care stiu sa le fac, dar nu sunt lasata.

Suntem impreuna, medici si pacienti, protestul e comun pentru ca si actul medical este unul comun. Am format o coalitie a medicilor de familie cu cele mai importante asociatii ale pacientilor cronici din Romania.

Intr-un sistem de sanatate care functioneaza bine, medicina primara asigura 90% din consultatiile anuale, deci problemele sunt rezolvate la primul nivel. Dar medicul trebuie sa fie finantat corespunzator pentru a asigura acest prim nivel al sistemului de sanatate.

Ce inseamna finantare corespunzatoare?

Minumum 9% din fondul national total de asigurari de sanatate. In Romania procentul pe care functioneaza asistenta medicala primara in acest an este de 5,8%. Banca Mondiala a recomandat Romaniei intr-un raport din 2011 sa treaca imediat la procentul de 9%, iar pana in 2020 sa ajunga la 12%. Ceea ce nu s-a intamplat. Asistenta medicala primara a fost complet neglijata, iar noua ne-au crescut doar taxele si impozitele.

Cresterile de salarii au fost pentru doar o treime dintre medicii Romaniei, cei bugetari, ceea ce a dus la anomalii grave si discriminari.

Ganditi-va ca un rezident de medicina familiei va castiga un salariu de pana la 5.000 de lei pe luna si dupa ce isi va lua specialitatea va ajunge la un venit de circa 2.000 de lei pe luna. Ce medici de familie vom mai avea in acest caz?!

Cum ar trebui realizata concret aceasta finantare? Prin cresterea valorii punctului?

Nu e suficient. Ceea ce facem noi astazi nu se cheama medicina de familie. Facem o activitate extrem de birocratica, suntem portarei, trebuie sa cautam toata ziua valoarea de pe talonul de pensie, sa intrebam de adeverintele de salariat cand dam un concediu de incapacitate de munca, sa aflam daca pacientul mai lucreaza in alta parte. Nu mai facem consultatii adevarate de medicina primara, suntem infundati in proceduri birocratice.

Dar nu era treaba cardului de sanatate sa elimine birocratia?

Nu doar a cardului, a sistemului informatic, care ar fi trebuit sa valideze calitatea de asigurat. Dar nu intotdeauna ce e in sistem corespunde cu realitatea, datele nu sunt aduse in permanenta la zi si oamenii sunt plimbati pe drumuri.

De exemplu, la fiecare inceput de an, eu trebuie sa trimit toti studentii sa aduca adeverinta de la facultate si sa ii trimit cu ea la Casa de Sanatate pentru ca facultatile nu transmit situatia acestor tineri. La fel se intampla la scoala, la Inspectoratul pentru handicapati, la pacientii aflati in categorii de legi speciale. Statul le ofera facilitati, dar tot statul ii incurca.

Institutiile care ar trebui sa comunice intre ele aceste date nu o fac nici astazi, la multi ani de la lansarea sistemului informatic, care de asta se numeste UNIC INTEGRAT.

Dar macar cardul functioneaza mai bine?

Merge la fel de prost, poate chiar mai prost decat la inceput. Cardurile distribuite initial erau functionale, se validau repede, sistemul pica initial daca era intens folosit.

Seriile noi de carduri vin cu tot felul de probleme, sunt invalidate toate, este necesara o etapa suplimentara in validarea lor, cel mai adesea medicul trebuie sa sune sau sa transmita un mail Casei pentru validarea suplimentara.

In unele judete, aceasta comunicare este imposibila, pacientul trebuie sa mearga personal la casa judeteana. Este o bataie de joc, atat la adresa timpului si profesiei noastre cat si la adresa pacientului meu bolnav si deseori, grabit.

Sistemul a dat nenumarate rateuri, cel putin in ultimele 2 saptamani ba pica sistemul cardului, ba pica cel pentru reteta electronica, ba SIUI nu functioneaza. Dosarul electronic nici nu mai vorbesc, este de mult timp in pauza, am citit ca mentenanta acestuia oricum s-a incheiat.

Ati mai avut probleme de imputare a unor servicii?

Nu exista luna in care sa nu apara asa ceva intr-un judet. Curtea de Conturi constata la Casa judeteana ca anumite servicii au fost platite eronat sau anumite retete au fost eliberate eronat. Casa face imputari la emitent fara sa caute cauza.

Ba chiar in unele judete se prefera imputarea preferentiala a medicilor de familie, deoarece la spitale este mult mai complicat, contractele nu sunt facute pe medici, ci pe toata unitatea sanitara, nu ai pe cine pedepsi.

Dupa aceea, noi ne aparam, scoatem din arhive declaratiile pacientilor ca nu au pensie peste 900 de lei, copii dupa carnetul de somaj, ne acoperim de hartii ca sa scapam de imputari. Asta nu este o activitate medicala, asa ceva nu mai poate fi tolerat!

A crescut deficitul de medici de familie?

Acum 2-3 ani aveam un deficit de aproximativ 400 de localitati, am ajuns la peste 600 de localitati fara medici de familie. Cel mai mare procent dintre medicii plecati din Romania sunt medici de familie.

Numarul de posturi scoase la rezidentiat e foarte mic, specialitatea nu e ofertanta pentru ca e grea si plina de piedici. Tinerii care accepta rezidentiatul in medicina de familie fie vireaza spre un alt rezidentiat, fie il fac doar pentru a pleca usor din tara.

Numarul mic de rezidenti accentueaza o criza la fel de grava: in Romania, varsta medie in medicina de familie e de 54 de ani. Societatea Nationala de Medicina Familiei a efectuat recent o analiza din care reiese ca in anul 2030 doar unul dintre 3 pacienti romani va mai avea medic de familie, in conditiile in care se asteapta ca numarul pensionarilor, adica segmentul cu cea mai mare nevoie de asistenta medicala primara, va reprezenta 30% din populatie.

Spuneti ca e o disciplina neatractiva, dar potrivit Casei de Sanatate un medic de familie poate castiga si peste 10 mii de lei pe luna.

Este o notiune eronat inteleasa sau - credem - voit eronat transmisa. Venitul meu pe cabinet/luna este de peste 16 mii de lei. Facturez aceasta suma catre CNAS, ca plata a serviciilor medicale pe care cabinetul meu le acorda intr-o luna. Dar acesta nu e salariul meu!

Din acesti bani, un medic de familie intretine o mica afacere: minimum un medic si o asistenta, contracte pentru contabilitate, ingrijitor, utilitati, taxe datorate pentru angajatii nostri. La ce ramane se aplica impozitele si taxele noastre si restul e venitul medicului.

De aceea ajungem la venituri nete inferioare ale unei aistente medicale de la medicina interna din spital. Si in aceste conditii cum sa mai faci investitii? Cu ce sa-ti iei un ecograf, aparatura performanta, microlaboratoare sau alte dotari!?

Noi nu putem solicita pacientilor o diferenta de plata ca in spitale sau in mediul privat, cand valoarea reala a serviciului medical depaseste valoarea decontata de Casa.

Suntem normati, avem voie sa consultam 4 pacienti pe ora, 5 ore pe zi. Ce e peste 20 de pacienti nu se deconteaza, desi numarul e adesea cu mult depasit pentru ca nu poti trimite oamenii bolnavi acasa. Activitatea cabinetului meu trebuie sa se desfasoare in conformitate cu nevoile pacientilor mei, nu normat, ca intr-un proces tehnologic.

Exista o recrudescenta a bolilor ca o consecinta a supraaglomerarii medicilor de familie?

Sigur ca da. Medicina primara are cateva activitati specifice, de exemplu preventia. Nicio alta specialitate nu o face la acelasi nivel. Asta inseamna ca zilnic la noi ar trebui sa vina la consultatie si oameni sanatosi. Asta nu se mai intampla.

Singurii oameni sanatosi pe care ii mai consultam sunt sugarii si gravidele. Am fost transformati in hartogari care dau trimiteri pentru ca au nevoie de scrisori medicale ca sa poata prescrie medicamente pe care colegii nostri din alte tari le pot prescrie fara asemenea restrictii.

Apoi, faptul ca pacientii sunt plimbati pe drumuri, ii face sa renunte uneori la terapii. Sunt tratamante cronice, de lunga durata sau pentru toata viata pe care nu le putem prescrie compensat fara scrisori medicale, motiv pentru care la anumite intervale de timp, in functie de medicament, trebuie sa ii incolonam sa-i trimitem ca sa vina inapoi cu scrisori de la medici cu alte specialitati.

Iar aceste scrisori medicale trebuie sa aiba un anumit format, sa aiba toate rubricile completate, altfel suntem amendati.

Sa nu isi imagineze cineva ca daca avem card si dosar electronic nu mai folosim hartii. Noi trebuie sa avem evidente duble. Asta nu e viata nici pentru pacient nici pentru medic. Daca noi am scrie doar in sistemul infomatic, am avea doar evidente electronice si am economisi timp pe care l-am putea folosi altfel.

In plus, datele stocate in sistemul informatic sunt cu mult mai usor de folosit, inclusiv pentru cercetare, la care practic astazi noi nu mai avem acces.

Descrieti o specialitate medicala in pericol de disparitie.

Da, pe modelul farmaciilor. In Romania mai exista doar cateva farmacii independente, sa nu uitam ca acestea s-au facut praf si au ajuns in lanturi de farmacii pentru ca asa s-a dorit.

Falimentarea medicinei de familie e un gest foarte simplu de facut, pentru ca depindem de o singura sursa de finantare, ne sunt fixate tarifele dupa cum doresc, fara nicio baza economica, suntem mintiti in fiecare luna.

Cu cat suntem mai putini si cu gura mai mica, suntem mai usor de cumparat. Medicii de familie sunt obositi, supraaglomerati, supraincarcati birocratic, satui de bataia de joc a decidentilor si au varste inaintate. Colegii nostri care pleaca in strainatate nici nu mai au cui sa vanda praxisul.

Este o operatiune gandita pentru a va impinge in marile lanturi, ca pe farmacii?

Nu am cum sa nu ma gandesc la asta cat timp din 1.250 de medici de familie cati sunt in Bucuresti si Ilfov, 280 sunt angajati in lanturi, adica policlinici private in care medicul de familie e angajat pentru a da pe banda trimiteri pentru restul specialitatilor.

Se creeaza un mecanism de suveica, sumele fiind decontate evident din banii asiguratilor, pacientii sunt multumiti pentru ca sunt explorati excesiv, in ciuda faptului ca nu au nevoie de foarte multe explorari. Se speculeaza credinta indelung incetatenita ca "trebuie sa iti faci toate analizele", fara niciun fundament economic sau vreo eficienta.

Am avut azi un pacient care s-a mutat la mine dintr-un centru privat unde a avut medic de familie. A avut 8 consultatii in care nu a vazut decat asistenta, iar pentru tulburari de vedere a avut trimitere la oftalmologie, la endocrinologie si la dermatolgie, toate din policlinica respectiva.

Banii pentru laboratoarele independente se termina in primele 3 zile din luna, motiv pentru care sunt cozi interminabile de pacienti care stau nemancati ca sa li se ia sange, iar in clinicile private plafoanele sunt foarte mari si ajung 20 de zile, chiar toata luna.

Noi am demonstrat aceste lucruri si am cerut CNAS sa ia masuri. Niciunde in Europa nu exista lanturi de farmacii si de clinici. Ele sunt o caracteristica a Romaniei. Iar cand acelasi patron detine importatorul, distributorul, depozitul, farmacia si clinica cum sa nu te gandesti ca exista un plan special care sa distruga si medicina familiei?

Dar disparitia medicinei primare prabuseste practic restul esaloanelor. Si suntem foarte aproape de acest pas, in lipsa oricarei strategii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sandra Alexiu medici familie, #protest medici de familie , #spital