Spitalul Universitar, in prag de faliment

Marti, 11 Mai 2010, ora 23:33
2992 citiri
Spitalul Universitar, in prag de faliment

Unul dintre cele mai mari spitale din tara, Spitalul Universitar Bucuresti, mai are doar 12 lei in cont. Medicii spun ca in cazul in care spitalul nu va avea bani va redirectiona pacientii catre alte spitale.

Spitalul Universitar din Capitala are probleme cu fondurile, din banii pe care ii primeste lunar avand de platit salarii, utilitati, medicamente si materiale sanitare, dar si datorii din 2008 si 2009, a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al unitatii, medicul Bogdan Popescu.

Potrivit medicului, Spitalul Universitar are datorii de 65 de milioane de lei - 20 de milioane din 2008 si alte 45 de milioane din 2009.

Din banii pe care spitalul ii are la dispozitie, aproximativ 80% sunt folositi pentru plata salariilor medicilor si personalului angajat. Din restul banilor sunt platite materiale sanitare, medicamente, utilitati, dar si facturile scadente catre furnizori care daca nu isi primesc banii nu vor mai colabora cu unitatea.

"Zilele acestea spitalul a ramas la un moment dat cu 12 lei in cont. Nu e vorba de neglijenta, cum ar spune unii, ci de faptul ca managerul are obligatia sa cheltuiasca pana la ultimul leu in folosul pacientilor. Marti la pranz am mai primit 200.000 de lei, care vor merge la Unitatea de Primiri Urgente, la sectia de Terapie Intensiva si la blocul operator", a declarat Bogdan Popescu.

Medicul a precizat ca in cazul in care spitalul nu va avea bani va redirectiona pacientii catre alte spitale, pentru ca primeaza sanatatea acestora si calitatea actului medical. "Acest lucru s-a intamplat si azi-noapte, cand medicul de garda de la chirurgie nu a avut fire pentru a opera", a mai spus Bogdan Popescu.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar a mai spus ca in situatia de fata este aproape imposibil ca unitatea sa faca fata, fiind vorba despre o situatie fara precedent, care nu poate deveni o stare de normalitate.

"Din decembrie 2009 am facut fata cu brio, desi spitalul a fost suprasolicitat si a avut multe cazuri complicate de tratat. Au fost facute adrese catre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari a Capitalei pentru a cere sprijin", a precizat medicul.

"Medicina nu e o problema a medicilor, ci a societatii romanesti in intregul ei. Daca avem capacitatea sa nu fim in conflict si sa gasim solutii va fi totul bine", a mai spus Bogdan Popescu.

Pe 23 aprilie managerul Spitalului Universitar, Catalin Carstoiu, declara ca unitatea sanitara nu mai are de doua saptamani fonduri pentru a angaja cheltuieli pentru medicamente si ca a fost nevoit ca pentru tratarea celor doua paciente transferate in stare grava de la CF2 sa procure tratamentul folosind relatii de prietenie si colaborare.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#spital universitar, #spital universitar faliment , #spital