Transplantul pulmonar, o bomba cu ceas

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 07:16
11563 citiri
Transplantul pulmonar, o bomba cu ceas

Povestea transplantului pulmonar de la Spitalul Sfanta Maria din Capitala mi se pare mostra perfecta de presiune politica dezlantuita care calca in picioare argumentele stiintifice si angajeaza orice risc pentru a atinge un scop, peste cadavrele unor oameni daca e nevoie.

Trei ministri succesivi s-au opus ca la Spitalul Sfanta Maria sa fie facut transplant pulmonar. Primul a fost Patriciu Achimas Cadariu, apoi Vlad Voiculescu, ceea ce a si generat un imens scandal cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, in campania electorala de anul trecut, si, surpriza!, actualul ministru PSD Forin Bodog.

"In situatia in care vom fi convinsi de faptul ca intr-un centru din Romania se poate face transplant in conditii de siguranta pentru pacienti, nu am nicio problema sa deschid acel centru. ANM nu mi-a dat toate elementele, faptul ca nu avem niciun specialist care angajat al acelui spital este un alt fapt de care trebuie sa tin cont. Si eu sunt chirurg si stiu exact ce vorbesc", a aratat Florin Bodog.

A reusit sa fie chirurg doar cateva ore, adica pana cand a fost chemat, la propriu, la ordine de doamna Firea, pentru care am impresia ca acest transplant pulmonar este ca o brosa pe rever.

Dupa intalnirea cu doamna primar, ministrul Sanatatii a dispus o noua verificare la Spitalul Sfanta Maria, care, ce sa vezi?, deodata a devenit foarte potrivit si la cateva zile intra in Programul National de transplant pulmonar, lucru anuntat cu mare mandrie de Gabriela Firea insasi.

Am stat de vorba cu specialisti in chirurgia pulmonara si care sunt ingroziti de ce ar putea urma. Si mi-au explicat de ce.

In cazul transplantului pulmonar, poate cel mai dificil tip de transplant, momentul chirurgical propriu-zis nu este cel mai dificil. Greul cel mare incepe dupa ce pacientul iese din sala de operatie, adica atunci cand incepe un joc pe sarma intre elemente contradictorii.

Pentru a diminua riscul de reject, imunitatea pacientului trebuie inhibata, ceea ce sigur ca majoreaza riscul de infectii, accentuat de faptul ca pacientul trebuie asistat respirator, pentru ca plamanul transplantat nu are din primul moment reflexul necesar. Si asta doar in linii mari, redus la intelesul comun, pentru ca detaliile acestei perioade sunt jaloanele stranse ale unui slalom extrem de periculos prin care echipa medicala trebuie sa-l treaca pe pacient.

Acesta nu iese din sala de operatii ca masina din service, unde i-a fost schimbata o bujie si e numai buna sa porneasca la un drum de o mie de km daca mecanicul si-a facut treaba bine.

Deci un transplant pulmonar de succes prespune nu doar un chirurg bun, ci echipe ultraspecializate, bine antrenate si in permanenta gata sa intervina.

Ei bine, ele se pare ca nu exista la Sfanta Maria si acesta a fost motivul pentru care niciun ministru al Sanatatii nu a fost dispus pana acum sa-si dea acordul.

Asupra acestor aspecte atrage atentia si dr. Bogdan Tanase, medic primar Chirurgie Generala, presedinele Aliantei:

"Chirurgia de transplant este, si trebuie sa fie, apanajul unei echipe complexe, rodate timp de ani de zile in chirurgia organului respectiv. Este ilogic sa doresti sa faci transplant pulmonar intr-un spital in care nu s-a facut in prealabil sistematic chirurgie pulmonara - indiferent daca echipa operatorie este competenta, vorbim de tot lantul de ingrijire, care implica si infirmiere, si asistente, si multi altii, toti acestia trebuind sa fie familiari cu tehnicile de ingrijire ale unui astfel de bolnav, ceea ce nu e cazul.

Vrem oare sa se repete vremurile de pionierat ale chirurgiei cardiace in Romania, cand politic a fost indepartat de la conducerea acesteia unul dintre cei mai mari chirurgi de atunci, prof. Setlacec, pentru ca politic sa fie rezervat domeniul pentru altul, care intamplator atunci era ministrul Sanatatii? Atunci s-a facut chirurgie cardiaca cu mortalitate care uneori atingea 50%, fara a se pune intrebari, fara a se cauta justificari, fara raspunderi, fiindca daca te-a operat chiar ministrul si ai murit, inseamna ca pur si simplu nu ai avut zile. Dorim oare sa retraim acele vremuri sau vrem sa invatam de la cei ce stiu sa faca?"

In aparatura pentru transplantul pulmonar de la "Sfanta Maria" au fost investite 10 milioane de euro, o investitie care mie imi seamana cu aceea in sectia de mari arsi de la Spitalul Floreasca. Ar fi poate interesant de vazut in ce conditii a fost ea facuta si poate ca presiunea uriasa pusa de managerul Narcis Copca pentru includerea spitalului in programul national de transplant are o explicatie si in nevoia de a justifica investitia pana cand cuiva ii va veni ideea sa intre in maruntaiele ei.

Si in acest caz noi am mers contra curentului, dupa cum mi-au explicat medicii cu care am vorbit.

Transplantul pulmonar presupune sectii ultraspecializate si ca aparatura, si ca personal. Cheltuilei mari, adica, si de amenajare si pentru functionare. Pentru ca ele sa se justifice, ai nevoie de un rulaj mare de pacienti, ceea ce e greu sa realizezi intr-un spital cu o cazuistica locala.

Si atunci trendul e sa existe niste centre regionale europene puternice unde sa fie colectati pacientii din toata zona respectiva. Ele lucreaza la capacitate ridicata, deci isi amortizeaza cheltuielile, iar pentru state este mai rentabil sa plateasca fiecare transplant in parte decat finantarea permanenta a propriului centru.

Ce dotari necesare pentru servicii medicale curente puteau fi rezolvate cu 10 milioane de euro investite intr-o ambitie (in cel mai bun caz)?

Vorbim despre tara in care unul dintre cele mai mari orase, Timisoara, ar putea ramane fara spital de boli infectioase, la un pas de a fi rapus de lipsa banilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#transplant pulmonar Sfanta Maria , #spital