Copiii nu supravietuiesc fara afectiune - Studii in orfelinatele-lagar din Romania

Joi, 06 Iunie 2013, ora 09:18
10298 citiri
Copiii nu supravietuiesc fara afectiune - Studii in orfelinatele-lagar din Romania
Foto: Arhiva

Imparatul roman Frederick al II-lea a facut un experiment faimos deja, in manualele de psihologie a copilului. A vrut sa vada daca 50 de copii vor vorbi daca nu vor auzi niciodata un cuvant. Experimentul a esuat, iar cei 50 de copii izolati complet de lumea exterioara au murit.

In urma cu sute de ani, deci, stiam ca pentru orice fiinta umana si, cu atat mai mult pentru copii, contactul fizic este esential pentru supravietuire, se afirma intr-un articol publicat in MNO. Foarte multi copii au murit, pe vremea lui Ceausescu, in Romania, din lipsa de afectiune.

Un cercetator de la Harvard, Mary Carlson, a studiat conditiile in care copiii romani traiau in orfelinatele-lagar, din anii '80. "Cand am vizitat pentru prima data un orfelinat din Romania, am fost socata sa vad randuri intregi de paturi din metal, aliniate 'la dunga', pline de copii. Toti acestia nu plangeau, nu se miscau, nu se jucau, pur si simplu zaceau fara sa scoata un sunet", spune cercetatoarea.

Conditiile din orfelinatele din Romania erau atat de crude incat studiile medicale au aratat ca stilul de viata modifica inclusiv functiile creierului. Fenomenul a fost studiat de catre Nathan Fox, cercetator la Universitatea din Maryland. Acesta a studiat copii in varsta de trei ani, care si-au petrecut viata de pana atunci in orfelinate din Romania.

Moartea lui Ceausescu i-a adus pe acesti copii chinuiti in presa internationala. Imagini socante au facut inconjurul lumii. Dupa 1990, conditiile de viata ale copiilor din orfelinate s-au mai imbunatatit.

Studiile facute pana acum au demonstrat ca mintea copiilor care traiesc institutionalizati este distrusa proportional cu perioada petrecuta in orfelinat. Comportamentul lor este total anormal, multi dintre ei ramanand subdezvoltati si fizic.

Oricat de dezamagitor ar parea, americanii au facut, in 1944, un experiement asemanator celui gandit de Frederick al II-lea, cu un scop diferit insa.

Mai multi copii au fost crescuti, timp de mai multi ani, in conditii perfecte, avand tot ce le trebuie. Insa ingrijitorii lor nu aveau voie sa le zambeasca, sa-i mangaie sau sa le arate orice fel de caldura sufleteasca.

Rezultatul a fost asemanator cu cel al studiului facut cu sute de ani in urma. Multi copii au murit. Poate putin surprinzator a fost faptul ca acei copii nu aveau nicio expresie faciala. Concluzia certa a acestor studii este ca niciun copil nu poate supravietui fara afectiune.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#studii copii orfelinate Romania, #orfelinate Romania Ceausescu, #copii afectiune orfelinat , #spital