Coplata - cat vom plati la medic de la 1 ianuarie?

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 17:08
7237 citiri
Coplata - cat vom plati la medic de la 1 ianuarie?

Proiectul prin care se introduce coplata ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Astfel, pacientii vor plati, pe langa contributia la asigurarile medicale de 5,5% din salariul brut lunar, si consultatiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu si spital.

Pentru o consultatie la medicul de familie vom plati 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei.

Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar in afara programului sau de lucru, 20 de lei. Cand vom chema ambulanta vom plati 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei.

Unde se duc banii?

Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, banii proveniti din coplata se vor duce doar in vistieria institutiei sanitare. Doctorii nu vor beneficia direct de niciun procent din acest venit suplimentar, in ciuda coruptiei din sistem.

De la 1 ianuarie 2011, pacientul va plati maximum 50 de lei pe luna pentru tichetele de sanatate. Un studiu despre coruptia din sanatate arata ca, lunar, fiecare roman da 12 lei spaga la medic.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat pentru Adevarul ca banii din coplata vor ramane la spital: "Intreaga suma ramane la prestatorul de servicii, adica la bugetul spitalului. Medicului nu-i va reveni niciun ban, in mod direct. In acest moment, in lege nu este stabilit un procent din consultatie care sa-i revina cadrului medical.

Banii care se vor strange din tichetele de sanatate se vor cheltui pe infrastructura, dotari, tratamente, medicamente", a declarat Cseke Attila.

Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii, pacientii vor plati o suma de bani, contra unei chitante, pentru fiecare consultatie la spital, la medicul de familie sau la medicul din ambulatoriu, dar nu mai mult de 600 de lei pe an, adica in jur de 50 de lei pe luna.

Ideea nu este una noua. Fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, propunea in premiera anul trecut acest sistem, despre care credea ca va reusi sa scoata spaga din spitale.

Scutiri de la coplata

- Vor fi scutite de la plata tichetelor de sanatate persoanele defavorizate: persoanele asistate social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, somerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.

- Dupa atingerea plafonului de 600 de lei pe pacient, nu se mai plateste contributie personala la serviciile cu tichete de sanatate. Pe baza tichetelor adunate, pacientii vor primi un document de la casa de sanatate, prin care se precizeaza ca pentru anul respectiv nu mai trebuie sa plateasca alti bani.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#plata medic, #coplata sistem sanitar, #contributii medic, #tarife medici , #spital