Criza medicilor de "la tara": Ameninta ca pun lacate pe cabinete si pleaca la oras sau din tara

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 23:19
3558 citiri
Criza medicilor de "la tara": Ameninta ca pun lacate pe cabinete si pleaca la oras sau din tara
Foto: Louisiana Record

Medicii din rural reclama reducerea sporurilor si atentioneaza asupra riscului inchiderii cabinetelor, aratand de exemplu ca in Delta Dunarii, unde se acorda cel mai mare spor, din cinci doctori au mai ramas trei.

Presedintele Asociatiei medicilor de familie din rural, Paul Serban, arata ca noile reglementari, din Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), descurajeaza medicii de familie din rural sa isi continue activitatea sau pe tinerii medici sa deschida un cabinet in mediul rural.

Cabinetele medicale din mediul rural sunt in proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie platesc diferite sume de bani sub forma de redeventa sau chirie pentru ca aceste spatii, explica medicul.

Pe de alta parte, prin diferite mijloace de constrangere, medicii de familie au fost obligati sa renoveze aceste spatii si sa le aduca la nivelul cerintelor normative in vigoare, desi Codul civil prevede ca aceasta obligatie revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale.

Pana acum, din cei peste 4.500 de medici de familie care isi desfasoara activitatea in mediul rural, 3.340 de medici de familie primeau un spor, intre 10 si 30 la suta, dar alti peste 1.200 nu primeau nimic in plus.

In baza noului ordin, din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumatate nu vor mai primi nimic, iar la cealalta jumatate valoarea sporului se va injumatati. In acest fel, la cei peste 1.200 de medici de familie care nu primeau niciun spor, li se mai adauga inca 1.500 - 1.700 de medici de familie. Se ajunge astfel la un numar care depaseste cu mult jumatate din medicii de familie din mediul rural, respectiv 2.700 - 2.900 medici de familie, care nu vor mai primi niciun fel de spor.

"Deci, in loc sa existe o stimulare care sa determine medicii sa lucreze in mediul rural, va exista o 'stimulare negativa', aceea de a parasi mediul rural, de a migra catre localitatile urbane sau de a emigra cu totul din tara. Autoritatile mizeaza pe faptul ca nu avem alte surse de finantare decat contractul cu casele de asigurari de sanatate si suntem nevoiti sa acceptam tot ce ni se impune", spune Serban.

Potrivit asociatiei, criteriile prevazute in noul act normativ pentru atribuirea sporurilor "nu sunt nici pe departe niste criterii masurabile, relevante si verificabile", asa cum sustin autoritatile.

"Consideram ca este cazul ca acest ordin sa fie retras, sa se aplice in continuare ordinul vechi, sa se revina la masa negocierilor dintre reprezentantii organizatiilor profesionale si cei ai institutiilor statului si sa se stabileasca noi criterii care sa fie relevante, masurabile si verificabile, sa fie sustinute si financiar, in mod corespunzator, care sa reprezinte cu adevarat o motivare pentru medicii de familie din mediul rural sa-si dezvolte activitatea sau sa infiinteze noi cabinete", se arata in comunicatul asociatiei.

In replica, reprezentantii CNAS spun ca scopul noilor reglementari este de acordare a unor sporuri in functie de conditiile in care se desfasoara activitatea, preponderent pentru cabinetele din mediul rural.

Potrivit CNAS, reglementarile Ordinului nr. 391/187/2015 au ca rezultat: cresterea punctajului pentru medicii care isi desfasoara activitatea in cabinete din asistenta medicala primara si din asistenta medicala de specialitate din ambulatoriu pentru specialitatile clinice din mediul rural si din mediul urban pentru orasele cu un numar de sub 10.000 de locuitori din aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, aplicandu-se in aceste cazuri o rata de majorare de 200% (fata de 100% asa cum era prevazut in reglementarile anterioare).

De asemenea, prin noile reglementari, spune CNAS, creste numarul de medici care beneficiaza de spor (prin coborarea pragului de 10 puncte de la care medicul putea sa beneficieze de spor la 2 puncte).

In baza estimarilor realizate, s-a constatat ca prin aplicarea noilor reglementari creste cu aproximativ 25% numarul medicilor de familie care beneficiaza de sporuri, dar procentele de majorare sunt la un nivel mai redus. In acelasi timp majorarea aferenta conditiilor de desfasurarea a activitatii se aplica la numarul de puncte per capita, iar valoarea minima garantata a punctului "per capita" a fost majorata de la 3,75 lei la 4 lei, mai sustin reprezentantii CNAS.

In replica, medicii din rural spun ca "punctajul crescut" inseamna de fapt punctaj de neatins de peste 1.500 medici din rural si ca nu este relevant ca vor primi sporuri de 200 la suta trei medici, cati au mai ramas in Delta Dunarii, unde erau cinci medici care primeau 100 la suta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#medici cabinete rural inchise , #spital