Cum motiveaza Ministerul Sanatatii desfiintarea unor spitale: Oamenii ar fi murit oricum acolo

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 13:55
3198 citiri
Cum motiveaza Ministerul Sanatatii desfiintarea unor spitale: Oamenii ar fi murit oricum acolo
Foto: Realitatea TV

Cele doua decese inregistrate joi la Balcesti si Baneasa nu au avut nicio legatura cu desfiintarea spitalelor din cele doua localitati, pentru ca oricum niciunul dintre ele nu era dotat cu echipamentele necesare si nici cu medicii specialisti care ar fi putut prelua aceste cazuri.

Subsecretarul de stat Raed Arafat a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, care au fost circumstantele in care s-au produs cele doua decese, precizand ca au fost analizate cu atentie traseele parcurse de ambulante, inregistrate pe GPS, precum si convorbirile telefonice purtate intre cei care au apelat 112 si dispeceri.

In primul caz, cel de la Baneasa, Constanta, primul apel a fost realizat la 09.06, pentru un barbat care se simtea rau si a solicitat interventia unei ambulante. Bolnavul a fost preluat de medicul de familie, care avea si pregatirea de medic de urgenta, existand suspiciunea de infarct. Ambulanta a sosit la ora 09.27, adica la 19 minute de la solicitare, in conditiile in care legea prevede ca abia pana in 2014 sistemul sanitar sa fie pus la punct in Romania astfel incat o interventie de urgenta in mediul rural sa se incadreze in 20 de minute.

Pe drumul catre Constanta, starea barbatului s-a agravat asa ca s-a cerut interventia suplimentara a unei ambulante de tip C2, dotata pentru cazurile de stop cardiac. Cele doua ambulante s-au intalnit pe traseu, dar in ciuda manevrelor de resuscitare efectuate, decesul a fost pronuntat la ora 11.09.

Raed Arafat a precizat ca barbatul era cunoscut cu antecendente de infarct miocardic, iar episodul de joi a fost ultimul, din pacate fatal.

In ceea ce priveste modul in care s-au derulat procedurile specifice in acest caz, subsecretarul de stat a explicat ca statia de la Baneasa era dotata cu 2 echipaje B2 regim continuu, de permanenta, 2 masini de tip A1 si o masina A2 de transport. Conform datelor statistice, serviciul respectiv de Ambulanta a avut o medie de 5 solicitari in 24 de ore, iar majoritatea cazurilor au fost rezolvate prin ramanerea pacientului la domiciliu si redirijarea lui catre medicul de familie.

"Cazul respectiv nu putea fi tratat acolo. Chiar daca ajungea la Centrul de Sanatate, el trebuia imediat transferat, nu aveau voie sa il tina sub observatie, el trebuia sa plece imediat catre Spitalul Judetean Constanta, nici macar la Spitalul din Medgidia", a declarat reprezentantul Ministerului Sanatatii, explicand ca si daca unitatea spitaliceasca din localitate nu era desfiintata pacientul trebuia dus de urgenta la Constanta.

Raed Arafat a respins vehement ideea ca la Centrul de Sanatate din Baneasa i s-ar fi putut pune un stent bolnavului, asemenea interventii neputand fi facute decat de cadre specializate, in spitale foarte mari.

Cu toate acestea, secretarul de stat a spus ca se poate face un repros in privinta modului in care au decurs procedurile specifice, facand referire la faptul ca dispeceratul de la Constanta trebuia sa trimita o ambulanta de reanimare din primul moment, dupa convorbirea cu medicul de familie, putand fi astfel castigate 15 minute pana la intalnirea cu pacientul suspectat de infarct.

Ginecologi si medici ORL la Spitalul din Balcesti

In cazul barbatului care a decedat joi la Balcesti, primul apel a fost primit la ora 09.29 de la un vecin care a anuntat la 112 ca barbatul a lesinat. Dispecerul i-a explicat apelantului sa il aseze pe bolnav intr-o pozitie laterala, obligatorie pentru asemenea cazuri, si i-a spus ca va fi trimisa o ambulanta.

"In acel moment, apelantul spune 'am plecat' si intrerupe convorbirea telefonica", a explicat Raed Arafat ce a reiesit din inregistrarea convorbirilor.

S-a incercat de mai multe ori restabilirea convorbirii telefonice cu apelantul, dar acesta nu a mai raspuns. La 09.37 apelantul a revenit si a anuntat ca pacientul a plecat cu o masina particulara catre Spitalul din Balcesti, in ciuda recomandarii facute de dispecerul de la 112 de a-l mentine pe bolnav intr-o pozitie benefica pentru starea lui.

Mai mult, soferul care a pornit la drum cu bolnavul nu a raspuns la apelurile repetate ale dispecerului, asa ca nu s-a putut lua legatura cu el pentru a i se da indicatii sau pentru a se stabili un punct de intalnire.

Masina cu bolnavul a ajuns la Balcesti, unde a ajuns ulterior si ambulanta, dar era prea tarziu, medicii de familie la care a fost prezentat barbatul au constatat decesul.

Conform autopsiei efectuate, barbatul a suferit o hemoragie de trunchi cerebral care "este de regula fatal si nu se recupereaza", un asemenea pacient ajungand, in cel mai bun caz, donator de organe.

"Nu excludem nici ipoteza ca punand pacientul intr-o pozitie incorecta, in loc sa fie laterala, asa cum s-a explicat, sa se fi agravat starea de sanatate a acestuia, din punct de vedere al functionarii cailor respiratorii", a mai spus Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a precizat ca la spitalul din Balcesti structura de specialitati era "ginecologie, ORL, medici pensionari de medicina interna", ceea ce arata ca pacientul oricum nu putea fi tratat acolo, ci trebuia transferat de urgenta la Spitalul din Craiova sau la cel din Ramnicu Valcea.

Si in acest caz exista un aspect care va fi evaluat de o comisie de ancheta. Ambulanta care ar fi trebuit sa ajunga din primul moment la bolnav era plecata la o alta solicitare, la Dragasani, unde a ajuns la ora 09.05. Conform inregistrarii GPS, aceasta era tot acolo si la ora 09.45, desi o ambulanta nu poate ramane mai mult de 15 minute la locul solicitarii, iar pacienta, o gravida, nu era in stare critica.

"Nu gasim nicio corelare in aceste doua situatii cu faptul ca in localitatile respective existau sau nu spitale de categoria a IV-a. In cazuri de urgenta, acestea trebuie evitate si trebuie mers cat mai repede mai departe, la spitale de categorie superioara. (...) Exista studii foarte clare, cu cat te opresti la spitale care nu pot sa faca ceva, sansele scad pentru ca se pierde timp", a mai precizat Raed Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#spital Balcesti, #desfiintare spitale , #spital