Ziare.com

Dan Peretianu: Nicolaescu ne-a zis "iesiti in strada ca sa pot cere bani" - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:12

   

Dan Peretianu: Nicolaescu ne-a zis "iesiti in strada ca sa pot cere bani" - Interviu
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este de partea medicilor care cer salarii mai mari, insa Ministerul Finantelor blocheaza revendicarile, pentru ca aplica o directiva sovietica din anii 47-48, afirma presedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Peretianu.

"Este acolo (la Ministerul Finantelor - n.red.) un tip, Gherghina, care se zice ca trage toate sforile. Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: daca voi nu iesiti in strada, daca nu cereti, eu nu am cum sa ma duc la guvern sa cer. Iesiti ca sa am motive", spune Dan Peretianu.

Presedintele Camerei Federative a Medicilor considera ca salarizarea foarte modesta a medicilor, care ii face dependenti de platile informale, este o actiune deliberata, de origine sovietica: "In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovitici care a spus: nu dati salarii la doctori si profesori, obligati-i sa ia mita ca sa-i puteti controla ca elite ale societatii!".

Dan Peretianu spune ca doctorii nu vor salarii ca in Germania sau Franta, dar vor ca salariile medicilor sa respecte raportul cerut de directivele europene fata de salariul mediu pe economie: "in urma cu doi ani, Federatia Europeana a Sindicatelor Medicilor a dat o rezolutie adoptata de comisia de specialitate din Parlamentul European, in care se spune ca un medic stagiar trebuie sa aiba 2-3 salarii medii din economia tarii in care lucreaza. In conditiile in care salariul mediu net pe economie in Romania este de 1.600 de lei, un medic stagiar ar trebui sa castige cam 3.200 de lei".

Ce va nemultumeste cel mai tare, ce v-a scos in strada?

Lucrurile sunt complexe si treneaza demult. Am primit de la un prieten din Marea Britanie primul program de analiza a sistemului sanitar realizat in Romania, in 1991-1992. Un program finantat de Banca Mondiala si realizat cu ajutor unor experti britanic. Ei bine, acest material foarte gros care analizeaza sistemul de acum 20 de ani este perfect valabil si astazi. Suntem exact ca atunci. Nu s-a schimbat mare lucru in privinta veniturilor medicilor.

Citeam ca pentru rezolvarea lucrurilor ar fi necesar ca salariile medicilor sa fie stabilite la un nivel de 3-4 ori salariul mediu pe economie. Ulterior, in urma cu doi ani, Federatia Europeana a Sindicatelor Medicilor a dat o rezolutie adoptata de comisia de specialitate din Parlamentul European, in care se spune ca un medic stagiar trebuie sa aiba 2-3 salarii medii din economia tarii in care lucreaza.

Cat castiga un medic la inceput de cariera in Romania?

840 de lei. In conditiile in care salariul mediu net pe economie in Romania este de 1.600 de lei, un medic stagiar ar trebui sa castige cam 3.200 de lei. In ceea ce priveste restul medicilor, noi nu cerem decat respectarea legii 284, respectarea grilei de salarizare votata de Parlament. Salariile sunt cu 30% mai mici decat cele din grila.

De unde resurse pentru aceste majorari? Eugen Nicolaescu nu spune ca mai mult de 20% nu se poate, cel putin nu anul acesta.

Problema nu e ca sunt sau nu bani. Problema este repartitia banilor. Noi asta vrem, o repartitie corecta a banilor. Noi vrem ca doctorii sa aiba salariile raportate la alte categorii sociale.

De exemplu, in Franta, un judecator are 10 mii de euro, un doctor are 11 mii de euro. In Anglia, un judecator are 8.000 de lire, un medic are 10 mii de lire. La noi un judecator stagiar are 7.000 de lei, iar un medic stagiar 700 de lei.
Societatea romanesca trebuie sa reconsidere modul de alocare a banilor pentru sanatate. Nu e treaba noastra, de unde si cum. Noi vrem ca 6% din PIB sa aibe Sanatatea, Educatia, nu altii care ar trebui sa aiba 2%.

Cine are 6% si ar trebuie sa aiba 2%?

Nu e treaba noastra. Pe noi ne intereseaza ca in societate raporturile sa fie normale. Iar in societatea romaneasa raporturile intre alocari sunt anormale.

Sunt invocate platile informale primite de medici, care ar compensa salariile mici.

Nu este o fericire pentru medici acest sistem, pentru ca ii face extrem de vulnerabili. Ca sa intelegem cum a aparut ciubucul trebuie sa facem apel la istorie. In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovietici care a spus: "nu dati salarii la doctori si profesori, obligati-i sa ia mita ca sa-i puteti controla ca elite ale societatii!".

Acelasi lucru il constatam si acum. Noi nu cerem salarii ca in Germania. Noi cerem sa avem salarii comparativ cu situatia economica a Romaniei, ceea ce nu se intampla.

Salariile mai mari ar elimina ciubucul?

Prima concluzie a studiului BM despre care v-am vorbit, era "dati salarii mai mari medicilor, de aici trebuie sa incepeti!"

Exista si problema dualitatii public - pivat. Exista medici care lucreaza concomitent in ambele sisteme.

Din punctul meu de vedere, un doctor nu poate sa lucreze si la stat si la privat. Daca un doctor isi face program de 7 ore la stat, nu mai are cum sa faca inca doua ore la privat, pentru ca este terminat. De ce lucreaza doctorii 7 ore si nu 8 sau 9? Pentru ca s-a constatat ca munca de doctor este extrem de extenuanta. Daca fentezi, apar erorile. In plus, sa vezi pacientul si colo, si colo e concurenta neloiala.

Daca nu veti convinge ministerul, sunteti decisi sa intrati in greva si sa va dati demisia in bloc?

Da, este posibil. Protestele sunt graduale, dar este posibil sa ajungem si acolo. Culmea este ca ne intelegem bine cu Nicolaescu, el este oarecum de partea noastra.

Dar cine e impotriva?

In principal Finantele. Este acolo un tip, Gherghina, care se zice ca trage toate sforile. Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: "daca voi nu iesiti in strada, daca nu cereti, eu nu am cum sa ma duc la guvern sa cer. Iesiti ca sa am motive". Uite ca am iesit ca sa aibe motive sa se duca sa ceara bani la guvern.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4996 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nicolăescu a fost directorul RATMIL. Ce putea fi decat un secustoroi

baban? Și ce poate face un securist decat diversiune și incurcătură de nedescalcit?

 

840 de lei un stagiar in Romania ?. In America are 5.500 dolari.

Sa traiti bine dragi tovarasi.

 

Foarte interesanta directiva NKVD ... care se aplica si azi .

Intelegem de aici ca "democratia" din Romania este o gluma . Sinistra .
Tot dupa directivele NKVD din '47 se misca Romania ..... Interesant este insa cine le aplica , cine sunt aia cu asa o mare putere !!????

 

Cunoștem și știm

Iată ce ne spune tovarășa ene:

In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovietici care a spus: "nu dați salarii la doctori și profesori, obligați-i să ia mită ca să-i puteti controla ca elite ale societații!".

Ezact asta au făcut Bok și stăpanul lui necontestat,tovarășul nomenclaturist comunist și securist,Makcu Domuz Cerdo. Au tăiat salariile și pensiile pt a-i controla și mai bine pe doctori,profesori și alte categorii. Bok și Makcu au făcut ezact ce scria in directiva NKVD.

Viva GCL Antonesco, Președintele ROmaniei!...tovarășă ene...

 

numai in guvernul usl

Doar intrun guvern USL ministri isi pot incuraja angajatii din subordine sa faca greva.
Nicolaescule daca esti impotent (adica nu poti sa obtii mai multe fonduri) ori te tratezi (doar esti ministru la sanatate) ori lasi pe altul sa faca treaba.
PS: In alta ordine de idei eu interpretez acest mesaj ca o tot mai apropiata sciziune intre psd si pnl.

Al dreakului directiva.

Tot Directiva respectiva a spus ca medicii sa lucreze doar 4 ore pe zi ? Si tot ea a spus sa ceara spaga ? Si tot ea a spus sa lucreze si la stat si sa aibe si cabinet privat, si nici sa nu dea nici un leu la buget ? Un rezident in Statele Unite are putin peste 3000 de dolari dar lucreaza de-i sar capacele. Face garda peste garda si mai ales nu-si permite sa greseasca. Raspunderea e atat de mare incat daca faci greseli grave risti sa iesi din sistem.

ceva foarte

interesant!
http://ioncoja.ro/textele-altora/doi-ani-de-cand-israel-a-cumparat-romania/
http://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4

Caterinca de Medici: "Urlati, 2 minute!"

Blatistii sunt rugati sa pofteasca din vagoane!

Contradirectiva NKVD "ei se fac ca va platesc, Dane, fa-te ca lucrezi!" scoate in evidenta putregaiul mostenirii comuniste si cauzele prabusirii glorioase a acestui sistem nefiresc si ilegitim

 

hahahahahahahahaha,,,nu sant bani,,se fura in prostie,,,,

rumanii de o prostie crasa,,,,si cu multa rautate,,,,duceti tzara pe ripa cu prostia si ticalosia neamului,,,,,vezi oprescu un nenorocit,,inca mai respira in libertate,,,,santeti santajati ca pleaca si fug doctorii in iuropa,,,,sam plece toti sa ramina chit iam botezat eu,,,,,

 

La Focsani managerul pus de baron este unul care a furat

conserve din ajutoarele pentru sinistrați. Citiți cum plătește el vaccinurile :
http://www.ziaruldevrancea.ro/social/97451-spitalul-cheltuieste-228-lei-pentru-o-singura-doza-de-vaccin-antirabic.html

 

 

Iata ca nimic nu-i intamplător. De retinut

"Presedintele Camerei Federative a Medicilor considera ca salarizarea foarte modesta a medicilor, care ii face dependenti de platile informale, este o actiune deliberata, de origine sovietica: "In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovitici care a spus: nu dati salarii la doctori si profesori, obligati-i sa ia mita ca sa-i puteti controla ca elite ale societatii!" Cu alte cuvinte, să-i putem santaja.

 

Si Nicolaescu joaca pe doua fronturi...

...precum Ponta! Ar fi si departea medicilor si de partea statului...El nu poate sustine medicii direct pt.ca urmeaza sa fie criticat in guvern si astfel este in doua luntre...Curat-murdar, precum intreg USL-ul!...

 

Nicolăescu se vrea "si-n căruta si in telegută". Atitudinea

... aceasta duplicitara as numi-o, mai curand, lasitate decat diplomatie, deoarece Nicolăescu se vrea si acolo unde este acum, doarece considera ca la studiile pe care le are si la cat a combatut el pe tv-uri impotriva lui Basescu si a guvernului Boc chiar i se cuvine sa fie ministru. In acelasi timp, insa se vrea bine si cu medicii pentru ca acestia sa nu strige impotriva lui si Ponta sa aiba motive sa-l schimbe.

"Problema este repartitia banilor" si controlul: elite + mase, ca sa

rezulte democratia orriginala care este. Cu Ponta si televizorul ati indobitocit poporu; in etapa asta Ponta este numai politician, ca in etapa urmatoare elitele sa se transforme in Ielite cu dottorasul mitoman pe frunte.
Pe langa aspectul tovarasesc al mitei, sare-n ochi si mandra cultura balcanika latinizata: intre IO si MIE exista intotdeauna o intelegere duplicitara a avantajului tovarasiei sovietice. Daca se poate, si chiar boboru-n 90 a cerut-o, de ce sa nu ne bucuram in gashka de frumusetea evidenta a muncii la gramada ?
Noi ne facem ca, voi va faceti ca, atentie mare la promotiile firimiturilor, ca e criza mare!
Castigul s-a pozitionat intotdeauna in zona populata de tovarasii cu mapa, pixul, ideologia ieftina a manipularii; ca daca am munci in echipa am produce asa de mult incat s-ar bate strainezii pe CAP-u national, ori noi fugim de ei ca Jiji de reeducare, ca ar dispare subit privilegiul spagii cinstite!
Medicii in ecuatia actuala reprezinta chichirezul marcat cu X, cand X reprezinta valori de la moft la nerusinare civica; pacat.

 

Cereți fraților, cereți, că dacă o ținem tot așa, ***and nu va mai

fi de unde.

Statul vechi și statul nou este același. O demonstrează insuși această declarație, mai clară ca orice -"Nu este o fericire pentru medici acest sistem, pentru ca ii face extrem de vulnerabili. Ca sa intelegem cum a aparut ciubucul trebuie sa facem apel la istorie. In 1947-48, a existat o directiva NKVD de la sovietici care a spus: "nu dati salarii la doctori si profesori, obligati-i sa ia mita ca sa-i puteti controla ca elite ale societatii!".
Acest "obicei", deja statuat,l-a făcut pe un distins profesor de sociologie să afirme că "veniturile reale ale oricărui medic din Romania,sunt mai mari ca ale oricărui medic din lume, dar cu toate acestea serviciile sunt cele mai proaste". Un adevăr mai mare nici că se putea spune. O știm cu toții, mai ales cei care contribuie oficial, procente foarte mari din venituri și care sunt nevoiți să mai și"onoreze obiceiul stalinist",in fața căruia suntem și azi neputincioși. Să nu uităm contribuțiile angajatorilor, in același scop și care se ridică azi la cote destul de ridicate și injuste, pentru simplul fapt că asiguratul trebuie să plătească. Și in acest caz avem tot "o directivă stalinistă", de data asta,in democrație, pentru asigurarea unui electorat, care să perpetueze la putere o clasă politică anacronică și care este in afara nevoilor acestor timpuri noi, ce le trăim și a căror oportunități nu le putem valorifica,tocmai că resursele necesare dezvoltării, fiecăruia dintre cei care au cutezat să-și ia soarta in propriile maini, sunt luate și pe această cale, pentru a asigura "confortul" celor care "obișnuiesc" și ei să trăiască bine mersi(uneori chiar mai bine), din ajutorul social și asistență medicală gratuită.
Acum cand s-a dat "semnalul albirii", unele categorii sociale găsesc ca soluție "să ceară" venituri salariale ce nu pot fi asigurate dintr-o și mai mare și agresivă taxare și impozitare a muncii, omițand să spună, cu bună știință, dar fără să-i intereseze, că de fapt "s-a ajuns la fundul sacului" din cauza unui mediu economic neprietenos și nestimulativ pentru cei ce produc cu adevărat valoare, dar destul de prielnic pentru cei care "se hrănesc pe orice cale din rezultatele muncii altora-banul public".
Sistemul de sănătate incă vrea să funcționeze "ca o cantină socială". El nu trebuie continuat ci trebuie schimbat!
Pregătim anual peste 3000 de medici pe banii noștri,mulți dintre ei făcandu-se medici numai pentru a pleca in străinătate. Și asta pentru că nu au nici un contract care să-i determine a rămane la "capul bolnavilor noștri" care au fost nevoiți să le finanțeze studiile și...S-o recunoaștem și asta este tot o formă de oprimare și furt a cetățenilor romani,a Romaniei !!!

Noi, cu noi !!!

 

N-ar fi

cazul sa li se alature si ceidin Educatie ? Guvernul asta trebuie sa plece cat mai repede...

 

Care din ei, profesorii universitari ?

Fiindca multi dintre politicieni au devenit peste noapte profesori universitari, salariile acestora au crescut enorm, in raport cu normele si cu munca prestata in general. Si ei vor salarii mai mari ? Si asta in conditiile in care facultatile noastre sunt varza. Nesimtirea nu are limite.ph

Dl. dr. Dan de la Peretu compara lefurile medicilor, cu ...

... ale judecatorilor! Ceea ce nu este corect, avand in vedere faptul ca judecatorii romani au niste salarii speciale, pentru a lupta corect contra coruptiei!
Pentru a fi corect, dar si credibil, sa le compare cu ale profesorilor, cu ale economistilor, sau ale inginerilor care lucreaza in sistemul public! Si sa accepte niste cresteri rezonabile, de 10 - 15%, fara a visa la cote de 50%! Asa au facut si profesorii in 2007, au solicitat majorari absurde si s-au ales cu reduceri!

 

Penibil ! Ministru Nicolaescu instigator la "revolta sociala" !

Unde s-a mai vazut asa ceva ?! (Vorbesc de tarile civilizate, nu de ceva Africa, Orient Mijlociu).
Penibil,Nicolaescule iti dai singur foc la ministeriat.Tu cu ce gandesti? Sau mai bine intreb "gandesti"?

 

Mintim cum ne place noua

"Franta, un judecator are 10 mii de euro, un doctor are 11 mii de euro. In Anglia, un judecator are 8.000 de lire, un medic are 10 mii de lire. La noi un judecator stagiar are 7.000 de lei, iar un medic stagiar 700 de lei."

NICI POVESTE!

Ce e de retinut, insa, este ca ar tebui respectata proportia fata de salariul mediu. Ar fi un inceput corect din partea guvernantilor.

"Directiva NKVD" (cica) o stim si o simtim cu totii. Iar respectabilii nostri reprezentanti ai poporului o aplica cu buna stiinta.

 

Ministrule, Guvernantule, "instigi la revolta". Asta e tradare !

Tradarea Guvernului Romaniei, din care fara onoare faci parte. Traiesti intr-o lumea a lui Kafka...
Demisia. Asta-i singurul lucru care te mai poate salva de oprobiul si dispretul public, "Om de tinichea".

 

Gherghina de la MF este "acarul Paun" al Nicolaescului, acestui gaga

"Este acolo (la Ministerul Finantelor - n.red.) un tip, Gherghina, care se zice ca trage toate sforile. Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: daca voi nu iesiti in strada, daca nu cereti, eu nu am cum sa ma duc la guvern sa cer. Iesiti ca sa am motive", spune Dan Peretianu.
Ba nemernicilor: "Voi va faceti ca munciti, noi ne facem ca va platim" ? Asa am ajuns la nivel de Ministru?
Vai noua !

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor