Dedesubturile afacerii cu rinichi a medicului Lucan: Daca n-aveau bani de spaga, le spunea pacientilor sa-si vanda casele

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 18:12
66275 citiri
Dedesubturile afacerii cu rinichi a medicului Lucan: Daca n-aveau bani de spaga, le spunea pacientilor sa-si vanda casele
Foto: captura video

Ancheta procurorilor DIICOT in cazul medicului clujean Mihai Lucan dezvaluie dedesubturile transplantului de rinichi practicat la ICUTR Cluj-Napoca si mecanismul prin care institutia a fost capusata si adusa in pragul falimentului, dar aduce si acuzatii de mita si chiar trafic de organe.

Pe langa premierele medicale inregistrate la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, infiintat in anul 2000 de medicul Mihai Lucan, activitatea desfasurata a cuprins si o serie de ilegalitati care au iesit la iveala odata cu ancheta DIICOT, aflata in desfasurare.

Mihai Lucan, cel care a condus Institutul si a fost apoi seful Sectiei Transplant Renal, s-a retras de la ICUTR Cluj-Napoca la inceputul anului 2017, iar noua conducere sustine ca unitatea medicala se afla in pragul falimentului.

La sfarsitul lunii octombrie 2017, conducerea ICUTR Cluj-Napoca a facut apel la societatea civila si la mediul de afaceri sa sprijine financiar unitatea, avertizand ca exista riscul incetarii activitatii in cazul in care se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, declarase atunci ca institutul se afla in procedura de executare silita, existand o sentinta definitiva in acest sens.

Potrivit acestuia, situatia grea in care se afla institutul a fost cauzata de managementul defectuos din ultimii ani si de colaborarea impusa de fosta conducere cu clinica privata LukMed, "in urma unui contract de colaborare pagubos, care a condus la scaderea serviciilor medicale atat calitativ, cat si cantitativ".

A luat de la Institut si aparatura, nu doar bani

Silviu Moga a explicat, vineri, mecanismul de capusare a ICUTR de catre clinica privata LukMed, infiintata de Mihai Lucan si inaugurata in 2007. Pe site-ul clinicii, Mihai Lucan apare ca responsabil medical, iar fiul acestuia, Valerian Ciprian, este managing director. Acesta ocupa in paralel si functia de sef lucrari la Sectia Clinica de Urologie Generala a ICUTR.

"In cadrul ICUTR functiona din 2006 un aparat de criogenie, de distrugere termica a tesuturilor tumorale, pentru care se comandau consumabile. Incepand cu anul urmator, nu s-au mai facut proceduri, dar nici aparatul nu a mai existat la institut, fiind dus la LukMed unde se desfasurau procedurile, dar pentru care ICUTR platea consumabilele. Adica s-au comandat consumabile pentru un aparat care nu era in dotarea institutului, acesta fiind un aspect grav", a explicat Moga.

Potrivit acestuia, bugetul institutului este asigurat in cea mai mare parte de contractul cu CJAS Cluj, fiind prestate servicii medicale pentru pacientii asigurati.

"Pacientii sunt investigati, tratati si se face un scor pentru fiecare, iar in functie de acesti indicatori se primeste o anumita suma de la CJAS. Suma este cu atat mai mare cu cat i se fac proceduri pacientului. Daca ai un pacient cu adenom de prostata si i se face o interventie, CJAS deconteaza circa 1.400 de lei, dar daca pacientul este doar ingrijit si nu operat, desi suntem clinica chirurgicala, ni se deconteaza doar 300 - 400 de lei.

Pacientii erau internati la ICUTR, erau operati la LukMed, dupa care reveneau la institut si ni se decontau sumele mici pentru ingrijire pre si post operatorie. Uneori veneau direct de la LukMed dupa ce erau operati acolo si erau ingrijiti la noi. Prin acest mecanism, nefiind operati pacientii la ICUTR, bugetul de la CJAS era foarte mic", a precizat Silviu Moga.

Potrivit acestuia, pentru a se plati de catre institut utilitatile, materiale sanitare si medicamente si pentru bolnavii de la LukMed se deturnau fonduri din Programul national de transplant, desi sumele respective aveau destinatie clara, doar pentru pacientul transplantat si doar pe durata internarii.

"S-a mers asa ani de zile. Din martie 2017, de cand s-a sistat contractul cu LukMed, situatia financiara a institutului a inceput sa se imbunatateasca. Au crescut serviciile, au crescut si sumele primite de la CJAS iar astfel am inceput sa si platim din datorii. Faptul ca ICUTR a ajuns cu datorii, popriri de conturi si executare silita se datoreaza, aproape in exclusivitate relatiei paguboase cu LukMed. Acum se vede diferenta, dupa intreruperea contractului bolnavii se opereaza la ICUTR si avem bani mai multi", a mai spus directorul ICUTR Cluj.

Nu lua bani doar de la stat, dar si de la pacienti. O femeie si-a vandut casa ca sa aiba bani de spaga

Un alt aspect referitor la transplanturile renale efectuate de Mihai Lucan si echipa acestuia este cel al banilor care ar fi fost ceruti pentru efectuarea operatiilor, dezvaluirile fiind facute de mai multi pacienti cu identitate protejata in ancheta DIICOT.

Surse au dat exemplul unei foste paciente care ar fi reusit sa se intalneasca cu Mihai Lucan si i-ar fi inmanat o punga cu bani stransi pentru transplantul renal, iar acesta i-ar fi aruncat banii pe jos spunand ca sunt "maruntis".

"Femeia a fost nevoita sa isi vanda casa si i-a prezentat actele de vanzare si banii obtinuti, abia apoi avand loc transplantul", au precizat sursele citate.

Un alt caz este cel al unei fetite de 10 ani, care avea nevoie de transplant de rinichi si al carei tata ar fi fost intrebat de Lucan daca are bani, sugerandu-i-se sa isi vanda casa.

"Barbatul si-a vandut casa, si-a donat rinichiul fetei, dar acesta era prea mare si nu a functionat. Au ramas si fara casa si cu banii dati si cu rinichiul nefunctional. Fetita a si murit ulterior", au mai spus sursele respective.

Mihaela Bleotu, medic pediatru la un spital din judetul Timis, este mama unei fete care a decedat in anul 2012, Adina. Femeia a povestit presei in 2013 cum i s-a refuzat transplantul de rinichi pentru fiica sa din motive financiare.

"Noi am fost prima data in anul 2000 la Cluj, cand a fost diagnosticata fetita cu insuficienta renala, dar nu am reusit sa ajungem la domnul profesor Lucan. Am intrebat atunci, am stat vreo 3 saptamani, care este motivul si mi s-a spus ca e motivul financiar. Nu stiu, poate ca am trait intr-o naivitate, pe care acum o detest. Mi se parea ca medicul trebuie sa fie asa cum ne-am pregatit fiecare. Nu ni s-a comunicat nicio suma, ci am fost transferati la alta clinica si am fost trimisi apoi la Timisoara. (...) Este decisiv fosnetul pragmatic al banilor. Ei realizeaza ordinea in aceasta dezordine", spunea atunci Mihaela Bleotu.

Aceasta a reusit in anul 2003 sa se intalneasca cu Mihai Lucan caruia i-a spus ca poate ca banii pe care ii da sunt insuficienti, dar se angajeaza ca tot restul vietii sa contribuie cu cat vrea medicul pentru copilul ei, dar nu a primit niciun raspuns.

USR acuza: "Lucan era implicat pana in gat in traficul de organe, cu complicitatea SRI"

Vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Emanuel Ungureanu (USR), l-a acuzat pe Mihai Lucan ca "era implicat pana in gat in traficul de organe cu largul sprijin si complicitatea SRI".

"Sper ca procurorii au un dosar in lucru si pe trafic de organe pentru ca si in acest caz vorbim de grup infractional organizat care are legatura si cu desfasurarea programului de transplant la ICUTR Cluj-Napoca. Am informatii ca banii din acest program au fost redirectionati la dispozitia lui Lucan pe sectia de Urologie pentru a acoperi cheltuielile de ingrijire a pacientilor care veneau de la clinica privata a lui Lucan, LukMed, careia i se spune LukFurt.

Exista conexiuni intre Agentia Nationala de Transplant si furtul generalizat din bugetul ICUTR, iar organele pentru transplant puteau fi alocate discretionar pentru anumite persoane. In mod clar nu este o legenda traficul de organe practicat de Lucan cu cetateni straini, care veneau pe Aeroportul International Cluj, obiectiv supravegheat de SRI", a mentionat Ungureanu.

Era "atotputernic" si "malefic": Era sustinut de politicieni, servicii, politie, procurori, presa

Un medic care a lucrat si la LukMed si la ICUTR a declarat ca Mihai Lucan era considerat "atotputernic" in conditiile in care niciodata nu a fost vizat de vreo ancheta penala.

"Isi crease o retea de sustinatori din toate mediile, de la cel politic, la cel la serviciilor secrete, politie, procurori, judecatori, presa, carora le operase diverse rude. Respectivii ii asigurau spatele. Nimeni nu vorbea de spaga, pacientii care au fost transplantati iar operatia reusise isi tineau gura, iar ceilalti nu aveau curajul sa il denunte. Noi am fost angajati la ICUTR dar ni s-a pus in vedere sa lucram si la LukMed. Era greu sa il refuzi cand primeai pur si simplu ordin, era malefic. Te temeai ca daca spui nu, nu mai calcai in vreo sala de operatie", a spus medicul care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si ai Directiei de Investigatii Criminale au efectuat, luni, cinci perchezitii perchezitii domiciliare pe raza municipiului Cluj-Napoca, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

Doua dintre perchezitii au avut loc la domiciliile lui Mihai Lucan si ale fiului acestuia, Valerian Ciprian, situate una langa alta.

Medicul Mihai Lucan, fiul sau, Valerian Lucan, si directorul administrativ in cadrul Institutului Clinic de Urologie Cluj-Napoca, Dan Emil Fofiu-Sanpetreanu, vor fi cecetati sub control judiciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins, vineri dimineata, cererea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a celor trei.

Procurorii au estimat prejudiciul in acest dosar la peste 5,1 milioane de lei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Mihai Lucan afacere transplant rinichi, #Mihai Lucan faliment institut transplant renal , #spital
Comentarii