Dezinfectia ratata de ministrul Sanatatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Mai 2016, ora 08:02
5450 citiri
Dezinfectia ratata de ministrul Sanatatii

Scandalul dezinfectantilor i-a explodat in fata ministrului Sanatatii, ca inca unul dintre deconturile grele si vechi din sistemul sanitar.

Cred ca niciun om cu mintea intreaga nu il poate acuza pe actualul ministru pentru situatii create cu mult timp inainte ca domnia sa isi inceapa mandatul. Dar cred ca ministrul poate fi acuzat pentru felul in care gestioneaza scandalul.

Faptul ca pe vremea cand era manager de spital la Cluj dl Cadariu a cumparat prin licitatie pe sistemul SEAP dezinfectnate de la Hexi Pharma nu e o vina cat timp produsele aveau toate acreditarile necesare si cat timp nu se dovedeste sau macar nu sunt indicii ca procedura ar fi fost trucata.

Lucurile care vin din urma nu trebuie amestecate. Pe de-o parte, avem chestiunea suspiciunii licitatiilor trucate pe care in mod surprinzator nici DNA in 2012 si nici Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 in 2014, nici DIICOT in 2016 nu au gasit cu cale sa le ancheteze.

Dl Condrea parea de neatins, un baron imun al Sanatatii. Mi se pare esential sa aflam unde si cat platea pretul acestei imunitati.

Pe de alta parte, avem chestiunea calitatii acestor substante, distincta, pentru ca si pentru produse corespunzatoare din punct de vedere calitativ pot fi trucate licitatii.

Asadar, sunt produsele Hexi Pharma corespunzatoare? Si aici avem doua directii.

La origine, cel mai probabil, sunt. Ele sunt poduse in Germania de unde vin cu toate testele si avizele necesare, dar sunt ambalate in Romania cand pot fi "botezate", ceea ce arata analizele realizate de ICECHIM la cererea lui Catalin Tolontan. De 10 ori diluate si de peste 10 ori mai scumpe, dupa cum arata Rise Project, adica afacerea perfecta.

De partea cealalta, avem concluziile Ministerului Sanatatii care spune ca testul de eficienta a fost picat de numai 5% din probe, ceea ce ar fi dincolo de pericol.

Cine are dreptate? Teoretic, putem spune ca la analiza ICECHIM s-a nimerit sa fie testate produse din exact acel procent de 5%. In plus, tot teoretic, putem discuta despre certificarea autenticitatii probei etc. Putem, desigur. Dar e greu cat timp Hexi Pharma si firma care trebuia sa verifice calitatea dezinfectantilor, Unilab, sunt surori, adica au administrator comun.

E greu sa crezi in concluziile ministerului cat timp, oficial, noi avem infectii nosocomiale de numai 0,2%, in timp ce media europeana este 5%. E greu, cat timp, spune presedintele Aliantei Medicilor din Romania, Bogdan Tanase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucuresti: "Nu au testat concentratia solutiilor, cum era normal, ci doar eficienta. Si mai trebuie subliniat ca s-au testat doar bacteriile, nu s-au testat virusi. Nu s-au testat spori. Nu s-au testat fungi. Personal, ma simt in nesiguranta. Personal, nu consider ca pacientii sunt in siguranta, asa cum a declarat domnul ministru".

Eu as fi gata sa admit ca analizele anuntate de Ministerul Sanatatii sunt corecte, dar criza de incredere este atat de profunda, atat de temeinic fundamentata incat prezumtia de minciuna a devenit aproape absoluta.

Daca dl ministru dorea sa clarifice cu adevarat aceasta problema, cred ca avea obligatia sa realizeze verificari complete, si de eficienta, dar si cele indicate de dr. Tanase, cu ajutorul unor laboratoare externe a caror corectitudine sa fie deasupra oricaror suspiciuni de pactizare cu sistemul.

Daca dl ministru nu intelege sa trateze in primul rand problema de incredere si credibilitate, nu are cum sa rezolve nimic.

Eu fac parte dintre cei care considera ca bilantul medical in cazul Colectiv este cu mult peste nivelul sistemului, ca raportat la gravitatea extrema a leziunilor numarul celor salvati este peste asteptari si, desi suna ingrozitor de cinic, se afla in limitele normalitatii acestei cazuistici la nivel european.

Si nu o spun eu, o spune un medic-monument, creatorul ATI in Romania, prof. univ. dr. G. Litarczek.

Dar lucrul acesta nu poate fi crezut cat timp nu exista transparenta, cat timp unde te intorci dai de un motiv de suspiciune, cat timp neincrederea e generalizata. Iar dl ministru nu reuseste sau nici macar nu vrea sa dezinfecteze aceasta rana infectata cronic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#dezinfectanti Hexi Pharma, #ministerul Sanatatii dezinfectanti spitale , #ministrul Sanatatii